ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Відпускників» уже не вистачить, або Чому донецькі «маріонетки» заговорили про новий референдум

Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 22 Січня 2021, 10:09

На окупованій Росією території Донеччини, де сепаратисти створили так звану днр, їхні «лідери» заявили про намір провести новий «референдум». Ватажок терористів цієї недореспубліки Денис Пушилін в інтерв’ю російському інформагентству РІА Новости повідомив, що цей «референдум» необхідний, «щоб закріпити самовизначення регіону».

Голосуй – не голосуй, у результаті маєш… «днр»

Пушилін навіть заявив про готовність якнайшвидше його провести, адже цей «референдум», за його словами, покаже світу, що жителі «днр» «не втратили, а тільки зміцнили віру в свободу, гуманізм і права людини, і готові знову висловити прагнення до тих ідеалів і цінностей, заради захисту яких народ виходив на вулиці в 2014 році».

Але, якщо згадати ті незаконні опитування, які у травні 2014-го провели «під дулами автоматів» проросійські сепаратисти серед наляканих місцевих мешканців, то всі «ідеали і цінності» там звучали в одному питанні «Чи підтримуєте Ви самостійність ДНР?» Але навіть під тиском озброєних бойовиків менше третини мешканців взяли участь у цьому опитуванні, але «організатори» швидко «намалювали» результати – майже 90% «за днр» і почали апелювати до світу про визнання.

Зрозуміло, ніхто ні «нової республіки», ні такого «референдуму», не визнав, і навіть Кремль тоді обмежився заявою про «повагу до волевиявлення місцевого населення», не більше. «Забирати Донбас у склад федерації», за прикладом Криму, Москва не поспішала.

У наступні роки Донецьк і Луганськ кілька разів звертались до РФ з проханням їх «приєднати», але досі вони лишаються зі статусом «невизнаних республік», а за фактом – окупованих Росією територій. Все існування цих «утворень» нині залежить від Москви, а «влада», яка там керує – її маріонетки без права самостійно ухвалювати жодних рішень, і заяв щодо подальшого свого політичного майбутнього.

Тож, заява «лідера» про цей «референдум», на якому визначатимуть долю регіону, є російським меседжем про плани Москви, які та втілюватиме у недалекому майбутньому. Він лише озвучив їх нібито від імені влади «днр» і навіть пообіцяв сприяти роботі міжнародних спостерігачів, які забажають прибути в Донецьк для моніторингу «волевиявлення».

Але чому Москва (адже насправді це не мешканці окупованих територій) вирішила саме зараз і в досить короткі терміни провести повторний «референдум»? Російські медіа, навіть не приховуючи жодних нюансів і деталей, розповідають про плани на Донбас.

Видання «Репортер» «головною інтригою референдуму» вважає те, чи поставлять перед мешканцями Донбасу питання про приєднання до РФ, і як цього разу на сподівання «російськопаспортних дончан» відреагують у Кремлі? Тобто, там навіть не сумніваються, що цього разу «референдум» окупанти проведуть за «кримським сценарієм» з приєднанням до складу РФ.

«Референдум» – інструмент політичного торгу?

Причиною такого поспіху в діях Москви і в заявах маріонетки Пушиліна є прихід до влади нового американського президента Джо Байдена. У Кремлі чудово розуміють: він значно збільшить допомогу Україні, і не лише озброєнням і технікою, а й посилить тиск на Москву в питаннях повернення українських окупованих територій.

Крім того, вважають в Росії, Україна теж може скористатися прикладом Азербайджану, і за підтримки США, Туреччини, Великобританії й інших союзників успішно застосувати силовий варіант повернення непідконтрольних територій. Тим більше в останні шість років ЗС України стали грізним військом, армією, яка входить у 25 найкращих армій світу.

Москва це чудово розуміє, і вже не приховує побоювань від такого розвитку подій: «Очевидно, що самостійно ДНР і ЛНР вистояти під таким натиском не зможуть. «Відпускники» з Росії – це, звісно, добре, але, якщо бойові дії стануть широкомасштабними, невідомо, наскільки довго можлива ефективна військова допомога в такому неофіційному форматі» – розповідає російське видання «Репортер», навіть не приховуючи, що військова допомога була з Росії, а не «танки з шахт», як колись заявляв Путін.

«Одне радує, що у Донбасу є спільний кордон з Ростовською областю, в цьому йому пощастило більше, ніж Нагірному Карабаху чи Придністров’ю» – іронізує далі «Репортер».

Тобто, ніхто в Росії вже не сумнівається: за український Донбас їм доведеться воювати, бо на «референдуми» надії мало, тим паче нині не 2014 рік і значна частина Донецької й Луганської областей перебувають під контролем України. А мешканці підконтрольних районів є теж «жителями Донбасу», які не братимуть участі у подібних «референдумах». Тобто, заявити, що весь Донбас за приєднання до Росії, окупант не зможе.

Крім того, чимало жителів і окупованих територій не бажають отримувати російські паспорти, вважаючи себе «російськомовними українцями», а не «росіянами». Тож вони і не бажають «федералізації».

Тож «референдум» для Москви став інструментом політичного торгу з Києвом і Заходом. «Якщо Вашингтон почне активно використовувати Україну проти Росії, тоді справді може відбутися нове «народне волевиявлення» на підконтрольних РФ територіях Донецької і Луганської областей» – вважають російські медіа.

Ніхто не сумнівається, які саме будуть результати «референдуму», але і тоді навряд чи ці «республіки» автоматично увійдуть до складу РФ. Хоча, як вважають деякі сусідські політики, коли Україна розпочне силове звільнення своїх територій, то виправдовуючи вступ у війну Росії, ці «республіки» можна визнати якимись «особливими суб’єктами федерації». І сценарій цей цілком реальний, якщо вже «мати на руках» потрібні результати «волевиявлення».

Взагалі, якщо Росія зазнає поразки на Донбасі, це стане важким іміджевим ударом по теперішній владі президента Путіна. І навпаки, взяття офіційно «під опіку» цих «республік», в яких активно роздають російські паспорти, може стати сильним піар-ходом Кремля, переконані російські експерти. Тож заява про «референдум» – це поки що спроба розпочати нову гру за власним сценарієм.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

Ще одна партія бронетранспортерів М577 прибула в Україну — їх передала Литва

У Міністерстві оборони Литви заявили про передачу Україні чергової партії бронетранспортерів М577. Машини прибули 23 квітня.

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

росія атакувала Костянтинівку КАБом: постраждалі у важкому стані

Сьогодні вранці росіяни скинули на місто Костянтинівка Донецької області керовану авіабомбу, внаслідок удару поранено 5 людей.

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Микола Олещук показав, як воїни ППО відбивали нічну атаку «шахедів» над Одещиною

Командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Микола Олещук показав бойову роботу протиповітряної оборони у ніч 23 квітня.

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Майже половина контрактів Міноборони на закупівлю ОВТ укладені з вітчизняними виробниками

Станом на квітень 2024 року Міністерство оборони України має чинних контрактів на закупівлю озброєння та військової техніки на суму 582,2 мільярда гривень. Майже 50% з них укладені з українськими виробниками.

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

Влучання у харківську телевежу: удар був на висоті майже 140 метрів

22 квітня окупанти влучили ракетою по харківській телевежі. Внаслідок цього в Харкові та найближчих населених пунктах відсутній сигнал цифрового ефірного мовлення.

Це прояв рішучої підтримки: Президент подякував Британії за найбільший в історії пакет допомоги Україні

Це прояв рішучої підтримки: Президент подякував Британії за найбільший в історії пакет допомоги Україні

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Він подякував Британії за новий пакет військової допомоги.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. В, С у штурмову роту

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Військовослужбовець в Іршаву

Львів

Іршавський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 20100 грн

Рівне

Державна прикордонна служба України

Військова служба за контрактом, стрілець

від 20000 до 50000 грн

Львів, Львівська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Ужгород, Закарпатська обл/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область