ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Син після мого дзвінка зірвався, поїхав по церквах, поставив свічки. Тоді стало легше…» — спогади «кіборга» Сергія Павленка

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Січня 2021, 19:39

Бойовий шлях херсонця Сергія Павленка з позивним «Лєший» почався у 2014-му. З першою хвилею мобілізації чоловік пішов на фронт добровольцем. Служив в окремій десантно-штурмовій бригаді. В її складі воював за Савур-Могилу, Водяне, брав участь у боях за Донецький аеропорт.

Про те, що Сергій на передовій, у родині знав лише син. Саме до нього звернувся чоловік, коли він і його побратими були на волосині від загибелі, але про це — пізніше…

Наприкінці 2014-го підрозділ, у якому «Лєший» проходив службу, прибув на ротацію для оборони Донецького аеропорту.

— Знаючи, які запеклі бої йшли за ДАП, жоден з нас не пішов туди примусово. Нас командування бригади запитувало: «Хлопці, хто готовий?» Зголосилися всі. Адже розуміли: людей бракує, а оборону тримати треба. Бо в тилу — ціла Україна. А себе заспокоювали: не такий страшний дідько, як його малюють, — з усмішкою каже «Лєший».

Зима 2014-2015 років була лютою — на сході країни трималися морози до –30 °С. Позиції бригади розташувались у головному терміналі аеропорту. Саме тоді почалися проблеми з доставкою води та їжі: через запеклі бої ані військові, ані волонтери не могли дістатися до термінала.

— Був такий момент, що зливали воду з водогонів. Рідкісна гидота! Кидали туди знезаражувальні пігулки, а вони віддавали хлором. Усе одно пили, навіть каву заварювали. Їжі теж бракувало — за ротацію я схуднув на 10 кілограмів, — продовжує «кіборг».

Бої тривали жорсткі: постійні атаки бойовиків не давали хлопцям передихнути, не кажучи вже, щоб нормально поспати. Перебивалися короткочасним відпочинком по 1-2 годині. А коли стало зовсім тяжко, «Лєший» зателефонував синові. Попросив помолитися за нього й побратимів…

— Саме був день народження тещі. Вони сиділи в сімейному колі, навіть не підозрюючи, де я перебуваю. Син після мого дзвінка зірвався, поїхав по церквах, поставив свічки. Тоді стало легше — ми знали, що за нас моляться у храмах, — говорить співрозмовник.

…На момент, коли Сергій був у ДАПі, ватажки бойовиків якимось чином дізналися інформацію про тих, хто боронив українські позиції. Таким чином особисті дані «кіборгів» потрапили на електронний ресурс «сепаратистів», де вони «оголошували в розшук українських військових».

— Вони знали все — наші позивні, імена командирів, адреси, де мешкають рідні! Тому для нас це стало ще більшим стимулом воювати та вбивати ворога, — розповідає чоловік.

Підрозділ «Лєшого» вивели з аеропорту на початку січня 2015 року. За його словами, це була умова переговорів між українською владою та бойовиками щодо досягнення чергового режиму «тиші».

— Пам’ятаю, «Гіві» чи «Моторола» кричали: «Виведіть цих покидьків з терміналів і тоді ми не обстрілюватимемо Піски й прилеглу територію!» Можна зробити висновки, що ми їм теж неабияк насолили! — каже «Лєший».

Сергій Павленко вже повернувся у цивільне життя. На пам’ять про бої у ДАПі в нього залишилися рукавички, подаровані волонтером. Нині із задоволенням їх використовує. Каже, вони хоч тоненькі, але теплі. Минуло вже 6 років, а рукавички майже цілі, за винятком кількох дірочок від цигарок. Адже звичка палити, прикривши вогонь рукою, щоб не побачив уночі ворог, теж залишилась з часів оборони ДАПу…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу БПЛА

від 27000 до 27000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Розвідник

від 50000 до 120000 грн

Київ

Департамент активних дій ГУР МО

Сапер. Обирай посаду зараз, не чекай поки тебе розподілять!

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Інженер відділу повірки та регулювання електровимірювальних і тепломеханічних приладів

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Водій-електрик кат. С, СЕ, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО