ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кремль продав хвалений «Буркотун» С-400 американцям?

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Січня 2021, 12:20

З початку 2021 року Туреччина очолила Об’єднану оперативну групу високої готовності НАТО (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF). АрміяInform повідомляла, що Анкара відправить до складу VJTF бригаду чисельністю близько 4200 військовослужбовців, включаючи новітню турецьку бойову техніку. Це свідчить передусім про тіснішу взаємодію Туреччини з союзниками по Альянсу. А як же бути із закупленими російськими ЗРК С-400 та санкціями від США щодо таких дій Анкари?

Зважаючи на розбіжності між Туреччиною і США щодо російських комплексів С-400 «Тріумф» та те, що впродовж цього року Анкара все-таки керуватиме VJTF, ситуація більше схожа на сплановані дії між союзниками. Адже після купівлі С-400, погроз та санкцій з боку Вашингтона, купи дискусій на цю тему Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що американці ухвалили пропозицію вивчити російські комплекси на предмет їхньої роботи і загрози НАТО в обмін на перегляд США рішення з продажу Туреччині винищувачів п’ятого покоління F-35.

Утім, щоб це не було – «багатоходівка» союзників НАТО чи острах Туреччини перед санкціями та погіршенням відносин із Заходом, Російська Федерація тут явно не у виграшному становищі.

Що відбулося по факту? Кремль фактично продав свої хвалені комплекси Америці, з відповідними технологіями. США обов’язково використає цю ситуацію, щоб убезпечити свою повітряну техніку й нівелювати загрозу С-400 (SA-21 Growler за кодифікацією НАТО – буквально «Буркотун»). Ба більше, американці можуть непогано заробити на продажі туркам F-35 і заодно на перспективу підсилити позиції Альянсу в близькосхідному регіоні.

Американські політики ще з літа «прощупували» грунт на предмет купівлі російських зенітно-ракетних комплексів у Туреччини. Втім, робили це вкрай обережно. Анкара пропонувала створити робочу групу для оцінки потенційного впливу С-400 на натовські системи. Проте пропозицію спочатку відхилив Вашингтон. Чи то набивали собі ціну, чи інші причини – вже немає значення.

При цьому пропагандистські ЗМІ нашого східного сусіда широко тиражували заяви, що для вивезення продукції військового призначення покупець російської техніки має представити стороні РФ сертифікат кінцевого користувача. Тому її передача або реекспорт третім країнам без офіційного дозволу російської сторони неможливі.

Звісно, союзники НАТО знайшли, як обійти таку ситуацію. У заяві Міністра закордонних справ Туреччини не йдеться про продаж чи передачу ЗРК. Виступаючи на пресконференції Чавушоглу заявив: державний секретар США Майк Помпео виявив зацікавленість у створенні спільної робочої групи з вивчення ЗРК. Тобто, можна сподіватись, що проєкт буде реалізований. І справді, для чого такі складні операції, коли американські фахівці зможуть вивчати російські «Буркотуни» в самій Туреччині?

Що цікаво, одразу після заяви Чавушоглу на російських пабліках і форумах військової тематики армія ботів почала продавлювати меседж: мовляв, та всі знали, що С-400 рано чи пізно турки продадуть США і найкращі уми та конструктори РФ не могли не врахувати такого варіанту. А Туреччині продані ЗРК експортного зразка й це не завдасть шкоди Білокам’яній. Так це чи ні – поки не зрозуміло, але, зважаючи на хвилю однакових повідомлень, можна констатувати – Кремль чогось серйозно побоюється.

Утім, нещодавно президент Ердоган таки підтвердив, що в кінці січня продовжить перемовини з Кремлем щодо поставки другої партії ЗРК. Цікаво, що скажуть росіяни після попередніх заяв про вивчення спільною комісією Туреччини та США російських С-400…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу оголосив перші тендери на закупівлю зимового одягу для Збройних Сил України.

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Основою для реалізації гендерної політики у Збройних Силах України є використання західного досвіду та співпраця з країнами НАТО.

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Колишній український, а нині російській музикант, лідер відомого поп-рок-гурту, який є уродженцем України, має російське громадянство.

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

Щодня ворог скидає на східній ділянці фронту по 20-30 керованих авіаційних бомб.

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

Україні вдалося провести низку важливих змін у системі оборонних закупівель, які, зокрема, допомогли і в забезпеченні військ під час російської агресії.

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Служба безпеки України затримала ще одного російського інформатора рф, який наводив ворожі ракети і дрони на Дніпро.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

DevOps engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

113 окремий батальйон 110 ОБр Сил ТрО

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Інженер радіаційної безпеки

від 17000 до 25000 грн

Київ

11 державний пожежно-рятувальний загін

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Військовослужбовець за контрактом

від 21000 до 100000 грн

Погребище

4 відділ Вінницького РТЦК та СП