ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи згорять пільги УБД «синім полум’ям», або Челендж зі зміною постачальника газу для ветеранів?!

Публікації Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Січня 2021, 19:17

Коли ми отримаємо платіжки за блакитне паливо за січень, то, ймовірно, очі на лоба полізуть. Ще б пак – платити за куб газу близько 12 гривень з урахуванням транспортування – дороге задоволення.

Міняти постачальника? Адже з серпня минулого року це цілком можливо. Утім, питання про саму зміну для населення розкрито досить розмито і без конкретики. Крім того, що важливо для отримувачів державних пільг та компенсацій за комірне: чи не вплине такий перехід від однієї фірми до іншої на виплату державної підтримки? Що ж, для військових це питання не менш актуальне: кожен із нас бажає, щоб у хаті було тепло, рідні не мерзли, а родинний бюджет не зазнавав спустошення. Навіть за умови того, що є пільга УБД, яка гарантує відшкодування 75% вартості належних у місяць за пільговим тарифом кубометрів природного газу.

Отже, чи варто «газувати» пільговикам у газовому питанні?!

Напевно, що таки прийдеться. Бо, попри  Різдвяні свята, постачальники газу для населення своєчасно оприлюднили січневі ціни на газ. Про актуальну ціну за куб газу постачальники повинні публікувати відповідну інформацію ще наприкінці попереднього місяця.

Детально ознайомитись із вартістю газу для населення і ціною за транспортування можна за цим посиланням.

Щоб з’ясувати перспективність переходу до іншого постачальника природного палива і ризики цього процесу для пільговиків УБД, кореспондент АрміяInform записався на прийом до районного центру соціального забезпечення.

Слід зазначити, що у зв’язку з черговим локдауном,  центр приймає лише за попереднім записом через Інтернет. Утім, черга працює справно і за три кліка зі смартфона я отримав запис на наступний день.

А поки очікував на візит, не полінувався і ще раз проштудіював, як саме здійснюється обрахунок пільгових кубометрів газу для тих, хто має УБД.

Отже, пільгу нараховують щомісяця в межах соціального нормативу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06.08.2014 № 409 зі змінами.

Там зазначено, що в неопалювальний період для газової плити:

– 3,3 куб. метри (за наявності централізованого гарячого водопостачання);

– 5,4 куб. метри (за відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача);

– 10,5 куб. метри (за наявності газового водонагрівача).

В опалювальний період (з 16 жовтня до 15 квітня включно) для опалення (додатково до нормативу, встановленого для газової плити) – 4 куб. метри природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі. 21 кв. метр опалюваної площі на одну особу та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю з урахуванням корегуючого коефіцієнта (для 1–2 поверхових будівель – 1,073, на 3 і більше поверхів – 0,783).

Для прикладу, розрахунок суми пільги на розподіл природного газу в опалювальний сезон для учасника бойових дій, який проживає разом із дружиною в будинку, опалювальною площею 63 кв. метри, оснащеному газовим водонагрівачем, буде проведено так:

для газової плити: 10,5куб.м.Х 2особи Х тариф Х 75%;

для опалення: 4 Х (21+21+10,5кв.м.) Х 1,073 Х тариф Х 75%.

Тарифи, як ми вже зазначали вище, різняться від регіону та постачальника блакитного палива.

Чи «згорить» пільга синім полум’ям?!

Ні, не згорить! Але її актуальність все ж слід перевірити в органі соцзахисту населення за місцем реєстрації, як це зробив автор цього матеріалу.

Дані кожного пільговика внесено до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги. Для учасників бойових дій пільга надається незалежно від розміру доходу цієї особи.

За новими правилами, пільговики отримують компенсацію у вигляді реальних коштів, які зараховуються на їхній персональний рахунок в «Ощадбанку». При цьому, всі банківські комісії сплачує держава. У разі, якщо ваша пільга за УБД була монетизована, то ви проводите розрахунки з постачальником газу самостійно. А якщо ви вирішили, що живими грошима оперувати не хочете, сума списується з рахунку в «Ощадбанку». Оплату за газ списують першою.

Так от, в органі соцзахисту, вислухавши мої занепокоєння про «згорання» пільг під час переходу від постачальника до постачальника  зазначили, що пільга в будь-якому випадку зберігається!

Щоправда, обравши постачальника з найбільш прийнятною ціною за блакитне паливо у вашому регіоні й уклавши з ним договір на постачання, необхідно буде зробити зміни в реєстрі пільговиків. Тобто внести туди дані про новий розрахунковий рахунок і іншу інформацію стосовно нового постачальника. Відтак кошти з вашого рахунку в «Ощаді» будуть списуватись вже за його послуги. Головне, як підкреслили фахівці відділу пільг, не зволікати, і робити це до 20 числа поточного місяця. Адже саме в цей період відбувається нарахування пільгових коштів на рахунки.

Від минулого серпня на рівні з облгазами, блакитним паливом для населення торгують й комерційні структури. Відтак, якщо пропозиція комерсантів для вас виявилась більш прийнятною, і ви підписуєте договір з ними, то будьте готові продублювати для них пакет документів, що підтверджують ваше право на пільгу. Зокрема, паспортні дані, код з податкової, посвідчення УБД тощо. А головне – розрахунки за газ із попереднім постачальником. Адже компанії не хочуть приймати абонентів із боргами.

Кому довірити і як обирати?!

Загалом, це питання суто особистого вибору. До прикладу, можна скористатись сайтом, який дає інформацію про актуальних постачальників газового ринку.

Загалом, усе не важко: баланс ціни, сервісного обслуговування клієнтів та робочої репутації фірми-постачальника має підказати вам  правильність вибору.

Ну а те, як саме покроково діяти, можна почитати тут.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна потребуватиме допомоги ще багато років, у НАТО це усвідомлюють і готуються: інтерв’ю

Україна потребуватиме допомоги ще багато років, у НАТО це усвідомлюють і готуються: інтерв’ю

Північноатлантичний альянс та Україна продовжують розширювати співпрацю, попри російську агресію і всі спроби ворога дискредитувати цю роботу.

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Обшитий кевларом та зі встановленим РЕБом: АрміяInform побувала на тест-драйві другого прототипу українського багі

Нещодавно АрміяInform повідомляла про тест-драйв першого українського багі, який вже відправився на фронт. Команда благодійного фонду Алли Мартинюк розробила нову і покращену версію багі.

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-сапер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Снайпер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби (Гвардія наступу “Сталевий кордон”)

від 25000 до 125000 грн

Черкаси, Черкаська область

Начальник електpостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Ужгород, Закарпатська обл/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область