ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому кордон з ворогом може подовшати на 1084 кілометри

Blogger pool Лонгрід
Прочитаєте за: 5 хв. 20 Січня 2021, 10:22

Кілька днів тому самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий відновити стосунки з Україною, попри те, що Київ не визнав результати президентських виборів у його країні. Нині політичні відносини між Києвом і Мінськом практично заморожені, й держави не мають жодних контактів, окрім посольств.

Такий вигідний «український слід»

Проте, за словами Лукашенка, вже настав час миритись, і ми маємо «проявити ініціативу й знову налагодити добрі відносини», а український Президент Володимир Зеленський повинен не ображатись на «білоруського колегу», а погодитись на двосторонню зустріч (ага, й тим самим визнати легітимність Лукашенка. – Авт.), адже «стосунки у нас добрі, український народ до білорусів ставиться дуже добре, ми до них – іще краще».

Подібна заява зроблена в інтерв’ю Олександра Лукашенка у програмі «Дійові особи з Наілею Аскер-заде» на телеканалі «Росія-1», повідомляє російське інформагентство ТАРС. Але, зважаючи на останні події й виявлені факти, звучить така «пропозиція дружби» вельми фальшиво, як голос вовка, який лунав за зачиненими дверима у казці про семеро козенят.

За кілька днів до цього в інтерв’ю Лукашенко звинуватив Україну в тім, що з її території завозять велику кількість зброї і вибухівки, яку білоруські терористи планують застосувати для вчинення терактів «на усій території країни». Тобто, цією заявою офіційно висловлено закид, що ми є «спонсорами білоруських терористів».

Ще раніше від нього звучали заяви на кшталт того, що «знайдено український слід» і у підготовці різних масових акцій непокори, які вже майже пів року тривають у Білорусі. Мусують інформацію і про те, що Україна відряджає для участі у них «спеціально підготовлених осіб».

Варто згадати і роль Лукашенка в операції українських спецслужб із захопленням воєнних найманців – «вагнерівців». Тоді, спочатку Білорусь затримала бойовиків, і місцева влада на чолі з Лукашенком навіть пообіцяла, що передасть їх Україні, проте віддала їх Росії.

Але це вже «минулі справи», за які, за словами Лукашенка, «не варто тримати зла». Проте й нові події, які відбуваються в Білорусі, свідчать: ця держава є надійним «другом і союзником» нашого ворога – РФ, яка окупувала частину нашої землі й щодня вбиває українських громадян.

Важко в навчанні, а легко…

Росія і Білорусь досить тісно співпрацюють у військовій сфері.  Постійно проводять спільні масштабні військові навчання, більшість з яких відбуваються на білоруській території. Зокрема це військові маневри під назвою «Захід», коли з РФ прибувають кілька тисяч озброєних «до зубів» «запарєбриківських» вояків і десятки ешелонів бойової техніки. За короткий час угруповання сил на європейських кордонах досягає чималих розмірів, навіть як для блоку НАТО.

А для України, яка межує з Білоруссю на півночі, ситуація під час «Заходів» взагалі набирає загрозливих рис: на кордоні зосереджена величезна ворожа армада, яка перебуває в повній готовності вдертись у нашу країну… Про те, чи повертаються повністю після навчань російські війська назад «за парєбрік», чи дехто залишається в «білоруських лісах», важко перевірити. Але, знаючи підступність росіян, ми змушені частину сил і засобів тримати й на цих відносно загрозливих напрямках.

Від подібних маневрів на території Білорусі, які примушують «тримати в тонусі» не лише нашу армію, а і сили Альянсу на східних теренах, білоруси не поспішають відмовлятися, й «Захід-2021» теж планують провести.

Кілька днів тому Лукашенко провів зустріч з білоруським міністром оборони Віктором Хрєніним, на якій вимагав якнайкраще підготуватись до цих навчань, узгодити з РФ задум, деталі й нюанси маневрів, адже рішення про їхнє проведення узгоджене з Путіним. Тобто, восени 2021-го на північних кордонах України росіяни цілком легально знову зосередять чимале ударне угруповання, готове до вторгнення з цього напрямку.

Військова колаборація двох режимів

Крім військових навчань, Білорусь і РФ досить активно розвивають військово-технічну співпрацю. У найближчих планах – підготовка контракту на поставку Білорусі російських засобів ППО. Про це інформагентству «БелТА» повідомив командувач Військово-повітряними силами й військами протиповітряної оборони Збройних Сил Білорусі генерал-майор Ігор Голуб.

Білоруські військові планують отримати зенітні ракетні системи дальньої дії С-400 «Тріумф» і комплекси ППО ближньої дії «Панцир-С». Крім того, генерал Голуб розповів про плани отримати ще й нові російські РЛС «Противник-Г» і «Восток». У листопаді 2020-го стало відомо, що у планах Міноборони Білорусі закупити у Росії чотири винищувачі Су-30СМ і чотири вертольоти Мі-35. А у серпні підписано контракти на поставку двох батальйонних комплектів БТР-82А, виробництва ПАТ «Арзамаський машинобудівний завод», і першої партії з чотирьох вертольотів Мі-35М.

Також у Білорусі введено в експлуатацію російський трасовий радіолокаційний комплекс «Сопка-2». Торік у липні у білоруські війська зв’язку надійшов черговий серійний зразок нової цифрової радіорелейної станції Р-414МБРП. Надійшов білорусам і модернізований автоматизований комплекс управління вогнем артилерійського дивізіону «Центурион». Крім того, у тісній співпраці з Росією у Білорусі почали розробляли нову мобільну радіолокаційну станцію виявлення і цілевказання «Небосклон». Про це повідомляв «Український міліарний портал».

Уся ця техніка, озброєння й обладнання доволі високотехнологічні та високовартісні, але для Білорусі в РФ існують свої ціни, які не озвучують на широкий загал. Але основну її вимогу видно навіть нефахівцям – Росія може використовувати білоруську землю для своїх військових потреб.

Пропонуючи Україні «відновити добрі стосунки», Мінськ водночас пропонує нашому ворогові створити розвідувальні пункти на нашому кордоні й вести проти нас розвідку. Саме про це йдеться у спеціальному Листі від Державного Прикордонного комітету Республіки Білорусь, який опублікувало інформагентство ASPI, посилаючись на Telegram відомого українського журналіста Андрія Цаплієнка.

У цьому листі Анатолій Лаппа, головний білоруський прикордонник, запропонував Володимиру Кулешову, першому заступнику ФСБ РФ, створити постійні «розвідувальні пости уздовж українсько-білоруського кордону». Тобто, білоруські силовики з власної ініціативи пропонують нашому ворогові допомогу у веденні розвідки проти нас. На цих «розвідувальних пунктах» розмістять російську розвідувальну техніку і російських військових.

Лист датовано 17 грудня 2020-го і має гриф «Для службового користування». Коментуючи його зміст, Цаплієнко зазначив, що з середини минулого місяця на білоруських заставах фіксували активне пересування військових підрозділів. Отже, фактично кордон із ворогом довшає на 1084 кілометри…

Тож, зважаючи на ці факти, стає зрозумілим, чи варто вірити словам про «нову дружбу» не визнаного більшістю країн світу президента Олександра Лукашенка. Як би він не «солодко співав» про «готовність до відновлення стосунків», вовчі ікла московського союзника йому не сховати…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення РЕБ, ВОС 538. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Хмельницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Механік-водій, військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Оператор звукометричного комплексу, ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Аеророзвідник / оператор fpv дрона

від 30000 до 120000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Кулеметник

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408