ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як команда курсанта Віталія Кірова стала найкращим екіпажем ЗРК «Стріла-10»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Грудня 2020, 17:31

Командир навчальної групи 4-го курсу факультету Протиповітряної оборони Сухопутних військ Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба сержант військової служби за контрактом Віталій Кіров є одним із найкращих фахівців у своєму колективі.

З перших років навчання Віталій швидко оволодів усіма нюансами своєї спеціальності. З легкістю складав іспити та постійно був серед найкращих під час практичного виконання стрільб зі штатного озброєння, яке опановують майбутні офіцери протиповітряної оборони.

Розпочав військову службу юнак у 2013 році, коли був призваний на строкову до Внутрішніх військ. Після демобілізації пішов працювати цивільним охоронцем до одного із супермаркетів Харкова. Та вже за пів року підписав контракт з однією з бригад, що на Харківщині. Пройшов навчання на курсах підготовки водіїв БТР-4Е, прийняв у частині бойову машину, а за кілька місяців був відряджений на Схід України.

– На своєму БТР-4Е переважно ніс службу на блокпостах та КСП бригади у Станиці Луганській та Очеретиному. У цілому на Донбасі провів близько року. Тоді знайомий офіцер з нашої частини порадив вступити до харківського вишу, аби здобути офіцерські погони. На той час я вже точно знав, що майбутнє пов’яжу лише з військовою службою, тому вирішив послухати старшого товариша та спробувати свої сили в навчанні, – зазначає Віталій Кіров.

У 2017 році юнак успішно склав вступні іспити та був зарахований на факультет Протиповітряної оборони Сухопутних військ ХНУПС. Вже з першого курсу контрактнику довірили командувати навчальною групою. Віталія неодноразово заохочувало командування навчального закладу за успішність та наполегливість у навчанні. А дисципліна у ввіреному йому курсантському підрозділі є чи не найкращою у виші.

Нещодавно університет брав участь у змаганнях на найкращий взвод протиповітряної оборони ближньої дії ЗС України. Для участі від навчального закладу була сформована команда з найпідготовленіших курсантів. Разом із кількома офіцерами-викладачами готувати та вести координацію дій екіпажу ЗРК «Стріла-10» під час змагань було довірено сержанту Віталію Кірову.

– Готуватися ми розпочали заздалегідь. З понад 30 курсантів мали відібрати трьох найпідготовленіших для формування екіпажу: командира бойової машини, оператора та механіка-водія, – розповідає Віталій. – Спочатку всіх було проекзаменовано з теорії та на спеціалізованому тренажері «Стріла-10». Після цього відібрали найкращих та вибули з ними до полігону поблизу Харкова, де вже тренувалися безпосередньо на бойовій машині.

Під керівництвом сержанта Віталія Кірова курсанти на час відпрацьовували посадку-висадку екіпажу, заряджання-розряджання машини тощо. Окрім цього, на тренажері здійснювали пуск ракети по повітряній цілі.

– У підсумку був сформований екіпаж з найпідготовленіших військовослужбовців. Усі вони є моїми підлеглими, і я знаю їх не один рік, а тому був стовідсотково впевнений в перемозі нашого екіпажу, – розповідає Віталій. – Ми змагалися з найкращими воїнами-зенітниками морської піхоти та Десантно-штурмових військ у трьох номінаціях: «військово-професійна», «зенітна естафета» та «відбиття нападу противника». У підсумку посіли два перші і одне друге місце, що вивело нас у переможці.

Слід відзначити, що курсанти виконали бойовий пуск ракети, влучивши точно в повітряну ціль. Також продемонстрували найкращі результати під час заряджання-розряджання машини, виконавши норматив за 1,12 хвилини у заряджанні та за 1,03 здійснили розряджання, тоді як на «відмінно» передбачено до 2 хвилин та 1,50 відповідно.

Наразі Віталій навчається на 4-му курсі. Постійно вдосконалюється та покращує професійні навички, готуючи себе до випускних іспитів. У вільний час поліпшує фізичну форму на спортивному майданчику. Після випуску планує повернутися до своєї бригади та продовжити службу на офіцерській посаді.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

На Харківщині під суд пішов правоохоронець, який вимагав $100 тисяч з «колаборантів»

Завершено розслідування щодо посадовця одного з районних управлінь правоохоронного органу та його спільника — колишнього колегу, які намагались заробити на людях, що проходили по справі щодо колабораційної діяльності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець-електрик

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Радіотелефоніст

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Дніпро

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стрілець

до 20500 грн

Житомир

Військова частина А2192