ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вшанування українських захисників, антитерористичні навчання, створення військового госпіталю… – головні події 2020-го на Донбасі

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 29 Грудня 2020, 19:34

Ось і добігає кінця 2020 рік. Зокрема, на Сході України – на Донеччині та Луганщині відбулося достатньо подій, які так чи інакше пов’язані з українською армією та військовими. Пригадаймо, як це було!

Ще кілька років тому російська пропаганда активно впливала на суспільно-політичне життя жителів Донецької й Луганської областей. Українських військових російські ЗМІ намагалися демонізувати в очах місцевих людей. Та що змінилося за цей час?

Повсюдно – тактичні та антитерористичні навчання

Наприклад, жителі Донеччини почали активно укладати контракти для проходження служби в лавах ЗС України. Про це свідчать дані, які надали кореспондентці АрміяInform у Донецькому обласному ТЦК та СП. План призову військовослужбовців за контрактом цього року виконано майже на 160 відсотків. Як весняна, так і осіння призовні кампанії строковиків на Донеччині й Луганщині завершилися достроково, третина призовників – це 18–19-річні хлопці, які пішли служити за власним бажанням. Це все свідчить, що Збройним Силам України почали довіряти, адже бачать, що нинішня українська армія уособлює собою професіоналізм, стабільність та соціальну захищеність.

Та і як не повірити, якщо цілий рік тут повсюдно тривали навчання – тактичні та антитерористичні.

Так, у червні поблизу Маріуполя відбулися ротні тактичні навчання з бойовою стрільбою. За легендою навчань, противник «продовжуючи заходи тривалої інформаційної війни, зухвало погрожував негайно застосувати резерв, водночас демонструючи бойові спроможності біля наших кордонів. Незабаром ворог удався до активних наступальних дій, навіть захопив один зі взводних опорних пунктів у смузі оборони бригади». Далі наші підрозділи дали рішучу відповідь на зухвалі дії противника.

Після вдалої контрбатарейної боротьби ланка вертольотів армійської авіації із підрозділами артилерії завдала вогневого ураження резервам ворога та зупинила його. А ротна тактична група окремого підрозділу зі складу ОТУ «Схід» завдала вогневого ураження противнику й успішно перейшла в контратаку. Всі дії українського підрозділу були максимально наближеними до реалій – із бойовою стрільбою.

Крім того, в Україні постійно тривають масштабні навчання, мета яких – практичне відпрацювання аспектів тероборони та взаємодії між ЗСУ, іншими військовими формуваннями, органами державної влади й місцевого самоврядування.

Аби не допустити подій, схожих на ті, що відбулися навесні 2014-го, армійці спільно з правоохоронцями постійно проводять антитерористичні навчання та з протидії диверсійно-розвідувальним групам. Головна їхня мета – підвищення рівня міжвідомчої взаємодії в умовах терористичної загрози й перевірка рівня захищеності стратегічно важливих об’єктів регіону.

Відновлення інфраструктури і вшанування українських захисників

На відвойованих територіях Донбасу поступово відновлюють інфраструктуру. Так, восени віцепрем’єр-міністр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков анонсував проєкт будівництва нової залізничної колії на Луганщині, а з 13 грудня до прифронтової Авдіївки можна дістатися без пересадок, адже маршрут поїзда «Маяк» № 135/136 Київ – Покровськ подовжено до цієї станції.

Водночас місцева влада спільно з активістами, волонтерами й патріотами увічнює пам’ять загиблих українських військових на Донбасі. Так, напередодні Дня Збройних Сил України на меморіальному комплексі «гора Карачун» біля пам’ятних знаків першим загиблим під час АТО військовим зі Слов’янської, Черкаської й Миколаївської ОТГ встановлені флагштоки, підняті державні прапори України. Поблизу Покровська в селищі Карлівка, волонтери за підтримки місцевої влади відновили знищений ворожою ДРГ український танк та встановили його як пам’ятник на місці загибелі екіпажу. Тепер сюди з усієї України приїжджають рідні й близькі загиблих, аби вшанувати їхню пам’ять. Цей танк водночас став символом невеликої, але все ж перемоги для Української армії: «вистояли, Карлівка залишилась за нами», а також «стіною плачу» для тих, хто вже ніколи не побачить близької людини, полеглої за вільну Україну.

По всій Донеччині у межах проєкту Донецької облдержадміністрації під назвою «Місто Героїв» з’явилися білборди з портретами загиблих героїв російсько-української війни. На них – військовослужбовці, добровольці, співробітники СБУ, ДСНС, нацгвардійці, прикордонники, Герої Небесної Сотні – жителі Мирнограда, Краматорська, Маріуполя, Донецька, Горлівки, Слов’янська.

Їхні імена Донецька ОДА зібрала в символічній «Книзі пам’яті 2014–2020…», яку видала в жовтні цього року. За задумом, кожен герой цієї «Книги…» (а їх понад 130) має бути увічнений на портреті.

Оригінали робіт, написані художниками, адміністрація подарувала родинам героїв. На основі оцифрованих копій друкують плакати й білборди, які передають у військові підрозділи, бібліотеки, школи. Білборди розміщують на вулицях міст.

Створення та розбудова військового шпиталю

Ще однією значною подією для військових на Донбасі стало створення за рішенням командування Медичних сил на базі колишнього мобільного шпиталю в Маріуполі стаціонарного госпіталю регіонального значення з профільними відділеннями-стаціонарами на 200 ліжко-місць, найсучаснішим медичним обладнанням та лабораторією.

За клопотанням Командування Медичних сил, місцева влада передала шпиталю в постійне користування кілька будівель. За два місяці після відкриття тут запрацювала поліклініка, у якій приймають медичні фахівці вузького профілю. Також є стоматологічне відділення із сучасним мобільним стоматкабінетом.

– У відділенні реанімації та інтенсивної терапії створені всі умови як для тяжких хворих, так і для роботи персоналу, – розповідає лікар-реаніматолог старший лейтенант медичної служби Олександр Демченко. – Нещодавно нам надали в користування наркозну станцію експертного класу. Її вартість сягає понад 2,5 млн гривень. Маємо й апарат УЗД останнього покоління, за допомогою якого у комплексі з нейростимулятором для блокади периферичних нервів можна робити місцеве знеболення кінцівок за жорстких протипоказань до загальної анестезії, та слідкуючі прилади із сенсорним дисплеєм. Для транспортування тяжких хворих вертольотом чи авто використовуємо апаратуру відомих американських фірм, які позитивно зарекомендували себе в багатьох розвинених країнах. Це, наприклад, портативні кисневі концентратори Syros та слідкуючі апарати Philips.

Також на базі реанімації розгорнуто COVID-відділення із палатою інтенсивної терапії й операційною.

Начальниця поліклінічного відділення госпіталю старший лейтенант медичної служби Валентина Зубко, за сумісництвом лікар-ендоскопіст, з гордістю розповіла про найсучасніший ендоскоп фірми Olympus 2020 року виробництва вартістю 3 млн гривень. За його допомогою можна зробити фібро, гастроскопію – тобто обстеження шлунка та дванадцятипалої кишки на предмет виявлення виразок і кровотечі. Лікар працювала і з апаратами попереднього покоління, але каже, що цей зручний як для лікаря, так і хворого – і зонд легше ковтати, і положення для обстеження зручніше… Невдовзі обіцяють обладнати кабінет бронхо- та колоноскопом.

Також у поліклініці Маріупольського шпиталю є кабінет функціональної діагностики й УЗД, фізіопроцедурний кабінет. Обладнання тут не поступається тому, що є в приватних клініках.

Керівництво шпиталю має амбітні плани – створити на базі закладу потужну альтернативу цивільним установам Донецького регіону. З тим досвідом, який набув персонал госпіталю під час бойових дій, не сумніваємось – їм усе вдасться!

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Дніпро

Комендатура військових сполучень Дніпро

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Дружківка

Старобільський РТЦК та СП

Парашутист, укладальник парашутів, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-санітар

від 30000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Навідник, військовослужбовець

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область