ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Відомий нині пейнтбольний клуб на Галичині «з нуля» створив ветеран АТО

Life story Реабілітація
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Грудня 2020, 15:19

Сьогодні ти прокинувся й зрозумів: чи не вперше за останні довгі місяці спав на справжньому простирадлі, що не потрібно взувати остогидлі важкі гумаки й болотом йти на темний і холодний спостережник. Поволі приходить розуміння, що по тобі не будуть стріляти, та й ти теж… не будеш відкривати вогонь у відповідь, намагаючись влучити в ту точку, звідки щойно вийшли ворожі трасери. І, натиснувши на гашетку, ти абсолютно не замислюєшся над тим, що буде з істотою там, на тому кінці — у місці призначення твого смертельного послання. Бо там ворог, який прагне твої смерті.

Поступово приходить розуміння, що все це в минулому. Тепер ти в мирному житті. А це означає, що ти повернувся туди, де насправді нікому не потрібен, і соціуму немає діла до всієї палітри твоїх проблем. Йому все одно, де і скільки ти воював. Більшість заклопотана своїми справами, карантином, курсом валют. Тепер для тебе починається інший бій. Так само запеклий. Проте тепер у тебе є вибір — пливти за течією чи, мобілізувавши здобутий у Збройних Силах бойовий гарт та силу духу, почати нову сторінку свого життя.

Після демобілізації Роман повернувся вже в зовсім іншу Україну

Роман Чорнобай будучи мобілізованим ще у першій хвилі, отримав досвід виживання й у розграбованій армії взірця 2014 року, й реальний бойовий гарт найзапекліших сутичок. Так само, як і тисячі молодих хлопців того часу, після демобілізації він повернувся вже в зовсім іншу Україну. Відразу постало питання роботи. Та йти охоронцем на паркову чи заправником у мережу АЗС не для характеру Романа. Він вирішив відкрити власну справу й бути господарем свого життя, а не веслувальником на галерах долі.

— Коли ми демобілізувались, то мене й моїх побратимів почали запрошувати до різноманітних шкіл, аби ми розповіли дітям про армію, — каже Роман. — Саме тоді я й побачив, у якому жалюгідному стані перебуває те, що ми колись називали «ДПЮ» (урок допризовної підготовки юнаків. — Авт.). Тож було вирішено створити Львівський пейнтбольний клуб, де діти могли б отримувати певні знання й підготовку до служби в армії та ведення бойових дій.

Створення власної справи

Починалось усе непросто, адже для власної справи потрібні були не лише кошти, а й знання основ і правил ведення бізнесу. Тому Роман закінчив низку курсів, які навчили його планувати та продумувати бізнесові кроки. З цими знаннями й реальними пропозиціями, викладеними у бізнес-плані, він номінувався на низку грантів. Відтак Романа помітили, і він отримав невеличкий старт для роботи.

— Спочатку ми брали в оренду обладнання й амуніцію, — пригадує він. — Потім змогли купити стареньке добре «поюзане» обладнання для клубу. Поремонтували його. А далі… Далі почали впроваджувати свою справу. Гроші, які заробляли, максимально вкладали в розвиток.

Тепер клуб, засновником якого став колишній воїн АТО, «Фокс тактікал» добре відомий на Галичині. Сюди приходять і школярі, і колишні та чинні військові. Використовуючи свій армійський досвід, Роман додав у роботу клубу свою специфіку. Адже просто постріляти різноколірними кульками одне в одного — це, на його думку, нецікаво. Для кожної гри він разом зі своєю командою придумує цілий сценарій. От, наприклад, умова одного з них: прийшов 2030 рік, людство не змогло подолати низку коронавірусів, яких запустив COVID-19, тож карантин триває й населення планети на межі знищення; в одній з лабораторій було розроблено чудодійну вакцину, однак військові країни, що окупувала Сибір і провела анексію Криму, викрали її, щоб тероризувати весь світ. Завдання українських вояків — знайти вакцину й передати її громаді світу.

«Пейнтбол не просто розвага, а підготовка до служби в лавах ЗСУ»

— Пейнтбол виховує в учасників почуття командної гри, — каже Роман. — Тут є багато чого, що знадобиться під час служби в армії — і вміння прорахувати тактику, і готовність піти на самопожертву, аби твій підрозділ виконав свою місію. Як і в реальному житті, тут можуть скінчитися патрони, і ти можеш «нарватись» на ворожу розтяжку.

До речі, для ветеранів у Романа діє окрема система знижок, та й він радо запрошує до співпраці всіх небайдужих. І можна з упевненістю сказати, що його робота приносить уже перші результати. Так, у клубі фактично сформувалась перша Львівська молодіжна пейнтбольна команда «Львівські леви». Хлопці придбали однакові однострої, пошили шеврони та прапор. А головне — вони сумлінно готуються до оборони своєї держави.

— Пейнтбол дня нас — це не розвага, — каже командир команди «Львівські леви» Андрій. — Це підготовка до служби в лавах Збройних Сил.

На завершення нашої розмови Роман Чорнобай попросив переказати всім, хто йде на демобілізацію після кількарічних контрактів, не чекати прихильності долі, а готуватися до копіткої щоденної праці, бути готовим здобувати нові знання й учитися приймати креативні рішення.

Відео Володимир Скоростецький

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 в ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби 18 квітня з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Чернігів

105 прикордонний загін ДПСУ (м. Чернігів)

Військовослужбовець ЗСУ (служба за контрактом)

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

Заводський РТЦК та СП

Військовослужбовець Військової служби правопорядку

від 22000 до 60000 грн

Одеса

Південне територіальне управління Військової служби правопорядку

Водій-електрик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

DevOps engineer, військовослужбовець

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Вакансія: механік-водій

від 20000 до 120000 грн

Липники, Львівська область