ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Ваші діти де? Наші – на морі», або Як на полігоні поблизу Маріуполя школярі ставали морпіхами

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 2 Грудня 2020, 17:41

«А ваші діти де? Наші – на морі! Ніжне сонечко, лагідний Азов, турботливі інструктори дриль-сержанти, каски, броня, автомати…. Ото справжній активний відпочинок! Для справжніх!..»

Такий допис на своїй сторінці у Фейсбук зробив Валерій Горбенко – один із організаторів вишколу «Юний морський піхотинець-2020» та батько однієї з випускниць черкаського «Клубу юного моряка», вихованці якого вже четвертий рік беруть участь у вишколі на полігоні поблизу Маріуполя.

Виживати за будь-яких умов: стрибати, бігати, стріляти у повному військовому екіпіруванні за будь-якої погоди й за справжніми нормативами «Курсу молодого морпіха» та ще й під суворим наглядом військових інструкторів 503-го батальйону морської піхоти. Чотирнадцять юнаків і дівчат із Черкащини нещодавно виборювали почесне звання «юного морського піхотинця», а головне – право носити навіть у школі, замість класичного «дрескоду», – іменну футболку морпіха з логотипом «борсуків».

Це вже сьомий за рахунком вишкіл учасників клубу, які є членами гуртка морської піхоти – «Окремого_навчального_підрозділу при 503-м батальйоні морпіхів».

Перед полігоном юнацтво має опанувати все те, чого навчають воїнів на КМБ

– Бути морпіхом для наших учнів – це величезна честь та справжня перевірка на міцність. Адже побувати в гостях у справжніх морських піхотинців та отримати можливість вибороти почесне звання випадає далеко не кожному, – каже Юрій Горбенко.

Спершу юнацтво має пройти курс навчання у «Клубі» та опанувати все те, чого навчають бійців на КМБ морської піхоти.

– Марш-кидки, тактика ведення бою, поводження зі зброєю, тактична медицина, орієнтування та пересування на місцевості. Діти вивчають також елементи легко-водолазної підготовки, знайомляться з екіпіруванням та навчаються поводитися у воді. Цього року ми додали до програми навчань навіть деякі елементи парашутно-десантної підготовки, – розповідає пан Валерій.

Опановують не дитячу науку у своєрідній «школі виживання морпіха» учні приблизно рік. Далі мають пройти перевірку «боєм» – здійснити понад 35- годинний марш-кидок вздовж берегової лінії Дніпра.

– Намети, тренувальний катер «Кузьмич», названий на честь загиблого на Донбасі полковника В’ячеслава Галви, захоплення «ворожого» табору, укріплення, штурм, навіть «замінування» території… У  наступ наші школярі ідуть, наче бувалі вояки – щоправда, замість справжньої зброї – навчальна, замість гранат – петарди.

Такий перший екзаменаційний етап вишколу, на який до Черкас оцінити рівень підготовки школярів приїжджають справжні інструктори з батальйону морської піхоти. Саме вони і визначають, хто готовий до наступного етапу на полігоні, а кому варто ще трохи потренуватися.

– Другий етап вишколу більш складний. Там серйозна муштра за дорослою програмою, та й проходить він зазвичай у досить непростих осінніх погодних умовах Приазов’я… Але наші учні достойно витримують усі навантаження і отримують не лише безліч корисних знань та навичок з військової справи, а й задоволення. У чому секрет? – Діти дуже добре підготовлені, а  головне – їм надзвичайно подобається військова справа і вони знають, задля чого її опановують, – розповідає Валерій Горбенко.

Та зазначає, що ідея створення підрозділу виникла понад чотири роки тому після розмови з комбатом морпіхів Вадимом Сухаревським.

– Зайшла мова про військово-патріотичне виховання молоді, яке на той час, навіть в умовах війни, було дуже слабеньке. У Черкасах діяв лише невеличкий військово-патріотичний гурток у «Клубі юних моряків». На базі цього гуртка вирішили спільними зусиллями створити підрозділ «юної морської піхоти», – розповідає Валерій Горбенко.

Починався гурток з чотирьох дітей. Тепер їх – удесятеро більше. І щороку охочих доєднатися до «юних морпіхів» більшає. Опанувати військову справу до Черкас з’їжджаються діти з усієї області.

– Чотири роки тому наші діти вперше поїхали на вишкіл на базу батальйону до Маріуполя. Це було восени, приблизно у цей час. Це настільки надихнуло і нас, і дітей, що ми почали працювати більш активно. Відтоді поїздки на Приазов’я стали для учнів гуртка – традиційними, – розповідає пан Валерій.

Згодом гурток «морська піхота» у «Клубі юного моряка» перетворився в офіційний «окремий навчальний підрозділ при 503-м батальйоні морської піхоти».

Починати заняття у підрозділі діти можуть з десяти років. Але на другий етап вишколу їдуть лише «старі» – 14-17-річні підлітки. Але не буває й без винятків. Минулого року до Маріуполя вперше поїхав наймолодший 13- річний учасник.

– Це був наймолодший з усіх – легендарний наш Віталій Шевченко. Позаторік  на відбірковому етапі він не міг навіть пересмикнути затвор автомата. Ходив за інструкторами, щоб навчили. Ледь не плакав, що його не беруть на другий етап. А тоді зібрався і сказав інструктору: «Ось побачите, наступного року зустрінемося в Маріуполі». Той лише усміхнувся у відповідь. Але минув рік. І завзятий хлопець так натренувався, що таки поїхав на другий етап змагань і там добре впорався з усіма випробуваннями. А під час нагородження пробрався до того самого інструктора і запитав: «Ну що, пам’ятаєте мене? А я казав, що тут зустрінемося». Це було просто – до сліз. В той момент ми всі зрозуміли, що йдемо правильним шляхом і що нашими дітьми треба і варто пишатися, – каже Валерій Горбенко.

Цього року учні також не підвели. Усі 14 юнаків та юначок, яких інструктори відібрали на другий етап, подолали смугу перешкод і вибороли почесне звання «юного морпіха». Традиційно, з рук комбата їм вручили іменні футболки батальйону та сертифікати. Цього разу командування батальйону ще підготувало для учнів два додаткових бонуси, про які діти дізналися вже на нагороджені – це почесні відзнаки – нагрудний знак командира батальйону підполковника Сухаревського – двом найкращим учням. Одним із них став якраз Віталій Шевчеко.

– Попри те, що дітям іноді буває важко, адже військова справа – нелегка, вони долають усі випробування через «не можу», на характері. Ясна річ, що це базова підготовка – лише «ази». Але це те, що надзвичайно загартовує не лише тіло, а й дух молодих українців, – зазначив інструктор морпіхів старший лейтенант Владислав Товстий.

Для учасників вишкіл, як і навчання у «клубі» – абсолютно безкоштовний. Усі витрати на підготовку беруть на себе військові, черкаський «Клуб юних моряків» та волонтери.

– Для гарної справи ані сил, ані грошей не шкода. Адже ми всі переконані – вкладатися в навчання наших дітей – це інвестувати у майбутнє своє країни, – підсумував Валерій Горбенко.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Кількість жертв російського обстрілу Вовчанська збільшилося до двох

Внаслідок сьогоднішнього обстрілу міста Вовчанськ Харківської області загинуло двоє мирних жителів, ще двоє дістали поранення.

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід в/ч А4806

Снайпер

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Командир взводу

від 23000 до 28000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Начальник медичного пункту

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Тернопіль та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Тернопіль, Тернопільська область