ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Україна наймає ветеранів»: Роботодавцям – престиж, пошукачам – нові можливості

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 18 Грудня 2020, 9:39

Як скласти резюме? Як поводитись на співбесіді? Чи варто розповідати роботодавцеві про свій воєнний досвід? Ці та безліч інших питань турбують колишніх бійців під час пошуку роботи. Платформа «Україна наймає ветеранів» покликана полегшити ветеранам цей шлях. Про проєкт в ефірі програми «Ранкова кава» розповіли його співорганізатор Олександр Соколенко та волонтер, голова ГО «Зелена смуга» Олександр Куклишин. Про це повідомляє АРМІЯ FM.

Наталія Шмарко: То що ж це за проєкт – «Україна наймає ветеранів»?

Олександр Куклишин: Перш за все хочу нагадати, що майже два роки тому ми презентували проєкт «Сто очей» разом із благодійним фондом «Милосердя». Це безкоштовні операції для ветеранів із діагнозом «травматична катаракта». Під час роботи ми побачили, що не достатньо лікувати тільки тіло, важливо ресоціалізувати людину. Питання навіть глибше. Ми прагнемо, щоб люди, які готові віддати за нас життя, не просто знаходили роботу, а займались улюбленою справою. Проєкт «Україна наймає ветеранів» побудований на досвіді американської організації. Американці починають працювати з військовослужбовцями, які тільки планують звільнитися. В Україні є багато потужних проєктів із підтримки ветеранів у великих містах, але ми хочемо своєю ініціативою охопити армійців із невеликих містечок і сіл, де не так багато можливостей. Саме тому наш проєкт базується на онлайн-платформі. Його підтримали – Посольство США в Україні, низка американських, а також українських організацій. Ми плануємо спільну діяльність із представниками проєкту «Ветераніус», а саме ініціативу «Герої працюють тут». Популяризуватимемо працевлаштування ветеранів. Міністерство ветеранів теж зацікавлене в цьому проєкті та багатьох інших.

Нікіта Гросс: Розкажіть про суть проєкту?

Олександр Соколенко: Ми разом із платформою «Прометеос» створимо навчальний курс для працевлаштування ветеранів. Тренінг буде міститись на їхній платформі. Він покликаний навчити ветеранів правильно репрезентувати військовий досвід роботодавцям. Адже здобуті на війні навички можуть бути використані в досить широких сферах у цивільному житті. Ми хотіли б поєднати людей, які можуть пояснити, як використати цей досвід, з людьми, які цього потребують. Також шукаємо ідеї, як можна трансформувати військові спеціальності в цивільні, щоб підвищити шанси для ветеранів знайти хорошу роботу.

Олександр Куклишин: Дуже часто ветерани, прагнучи працевлаштуватися, не вказують свій військовий досвід. Важливу роль в цьому відіграють настрої суспільства. І це велика проблема. Ми обговорювали її з представниками потужного порталу з працевлаштування в Україні, які робили різні ініціативи в цьому напрямі. Вони зазначають, що в американців навіть йде змагання за ветеранів, на відміну від нашої країни.

 

Олександр Соколенко: Тож ми хочемо створити онлайн-платформу, акумулювавши досвід та зібравши матеріали в одному місці.

Олександр Куклишин: Досвід бувалих армійців – безцінний. Тож повертаючись до мирного життя, людина має знати, що її готові взяти на роботу. Знову ж таки, військова професія і військовий досвід – інколи не ідентичні. Бійці часто виконують завдання на фронті не за спеціальністю, що зазначена у військовому квитку. І ці навички можна використати в мирному житті.

Олександр Соколенко: Також ми хочемо, щоб ветерани, які мають успішні історії з працевлаштування, ділились своїм досвідом із новачками.

Наталія Шмарко: Тобто на платформі ветерани зможуть здобути знання, як правильно складати резюме, як поводитись під час співбесіди і таке інше?

Олександр Куклишин: Саме так. У нас будуть вебінари, робитимемо стріми, зокрема з американськими колегами. До курсу входитимуть певні блоки: як написати резюме, як себе подати, яких основних помилок можна уникнути і так далі. Тобто ми прагнемо дати основні тези на прикладі інших ветеранів. Ми плануємо доносити цей курс через військкомати, центри зайнятості.

Олександр Соколенко: Також ми хочемо популяризувати слоган «Герої працюють тут», щоб стало престижним наймати ветеранів на роботу.

Нікіта Гросс: Чи буде ця платформа сприяти профорієнтуванню?

Олександр Соколенко: Платформа з безкоштовними онлайн-курсами вже існує, називається вона «Прометеос». Там вже є курс, як знайти роботу своєї мрії. А наша мета – допомогти ветеранам, які вже знають чого хочуть, втілити це у життя.

Нікіта Гросс: У Штатах дуже потужна державна підтримка для ветеранів. Чи намагаєтесь ви максимально заручитись допомогою держави?

Олександр Соколенко: Наш девіз: думати глобально, діяти локально. Ми діємо в сфері можливостей, з перспективою їх поступового розширення. Зокрема, Міністерство ветеранів зацікавлене в посиленні цього проєкту.

Олександр Куклишин: А також і Міністерство оборони, Мінсоцполітики, Міністерство охорони здоров’я. Я бачу високий потенціал в госпіталях. Адже поки боєць перебуває на реабілітації, він може пройти цей курс. Скажемо так, ми нічого нового не вигадуємо. Вже багато організацій подібні проєкти реалізували. Ми хочемо, щоб ця онлайн-платформа була доступна для кожного і максимально відома. Бо в кожної організації у різних куточках є круті ініціативи, але про них знають лише локально. Бо якби в нас була потужна територіальна оборона в кожному регіоні, ми б мали спокій. З досвіду інших країн: якщо ветерани працюватимуть у себе вдома, то вони одразу стануть на захист і зустрінуть ворога.

Наталія Шмарко: Якщо говорити про плани на віддалене майбутнє, чи можливо, що проєкт вийде за межі онлайн?

Олександр Куклишин: Так, у нас була така задумка із самого початку. Ми планували зустрічі з ветеранами, щоб обговорити усі питання. Однак пандемія сплутала плани.

Нікіта Гросс: Яким бачите цей проєкт за п’ять років?

Олександр Соколенко: Український досвід ведення війни є унікальним, ми б хотіли поділитися ним із ветеранами з інших країн. А сам проєкт в Україні буде розвиватись і надалі.

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Старший бойовий медик

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область

Номер обслуги ЗУ 23-2 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Фельдшер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область