ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У 2014 році третьокласниця написала листа на фронт, а шість років потому дізналася, що її слова надихали на боротьбу «кіборгів»

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 30 Грудня 2020, 19:00

Кореспондент АрміяInform розшукав Анастасію Глушко – школярку, яка у 2014 році написала листа українським солдатам. Зворушливий лист від учениці третього класу був дбайливо приклеєний воїнами на стіну в новому терміналі Донецького аеропорту, де точилися найзапекліші бої російсько-української війни.

Серед інших листів і дитячих малюнків маленьке послання від незнайомої дівчинки вразило автора своєю одночасною простотою і глибиною, які дуже гостро відчувалися у промерзлому і темному закутку термінала, навколо якого майже цілодобово вирували бої.

Ось ці рядки:

«Добрий день, наші любі солдати!

Пише вам учениця 3-а класу Глушко Анастасія.

Хочу підтримати вас в такий нелегкий для всіх нас час. Я дуже хочу, щоб ви повернулися додому живі і здорові та неушкодженими. І щоб ваші спогади були завжди хорошими.

Я і моя сім’я дуже хочемо, щоб війна якнайшвидше закінчилася. Я бажаю вам щастя, здоров’я і самого найкращого – миру».

Стіна, на якій розмістили дитячі привітання та залишили назви своїх бойових підрозділів оборонці аеропорту, знаходилася у технічному приміщенні системи кондиціонування нового термінала. Це було єдине місце, яке не прострілювалося противником.

У цьому невеличкому приміщені розташовувався штаб захисників аеропорту, звідси коригували вогонь артилерії, надавали допомогу пораненим. Тут, прямо на ящиках з гранатометами та  боєприпасами, відсипалися після чергувань воїни.

Прокинувшись, багато хто з них йшов з цієї кімнати у свій останній бій. Дитячі малюнки, які бачили солдати, були, мабуть, єдиним кольоровим нагадуванням про існування далекого мирного життя, яке залишилося за обгорілими руїнами ДАПу. Але військовослужбовці боронили не ці руїни, вони боронили мирне життя від лиха, яке принесла з собою російська агресія.

Те, що відбувалося наприкінці жовтня 2014 року в новому терміналі Донецького аеропорту ім. Прокоф’єва та лист Анастасії можна побачити на

цьому відео:

Як завершилася 242-денна героїчна оборона Донецького летовища знають всі українці і мають пам’ятати нащадки – захисники вистояли, не витримав бетон.

…Пошуки невідомої дівчини з 3-а класу тривали довго. Врешті, серед багатьох Анастасій Глушко знайшлася саме та Анастасія, яка написала маленького листа з великою історією.

Саме заради того, щоб розказати цю історію і від щирого серця подякувати Насті Глушко та її батькам за цей лист, автор розшукав її.

Родина дівчини живе на Закарпатті. Батько – військовий пенсіонер, а мати викладає українську мову та літературу в школі. Анастасія вчиться вже в дев’ятому класі, мріє  здобути освіту журналіста і стати телевізійною ведучою, захоплюється танцями, плаванням та ковзанами.

Вікторія Глушко говорить, що вражена історією, пов’язаною з листом доньки. Жінка каже, що не брала участі у його написанні – це була шкільна ініціатива. І на фронт листи та малюнки зі школи передали, найімовірніше, через волонтерів.

– Чоловік у 2014 році був військовим, служив у військовому представництві. Тепер вже два роки, як на пенсії. Вони ремонтували та відправляли в АТО військову техніку, яка за тиждень-два поверталася розбитою вщент. Знову її лагодили, ставили до строю. Тому наша родина трохи дотична до тих страшних подій. Відео, яке ми побачили, дійсно хвилює – коли ти бачиш звичну картинку мирного життя і коли переглядаєш кадри війни, то стає моторошно від цього, – каже Вікторія Глушко.

Настя Глушко не пригадує. коли саме написала листа, але пам’ятає, як це було. Говорить, вражена тим, що послання дійшло до солдатів і звістка про це повернулася через багато років після написання.

– На жаль, не пам’ятаю точно, коли його написала. Наша вчителька з початкової школи дала нам завдання написати листа воїнам АТО. Я не думала, що воно дійде до адресатів. Тому була дуже вражена і здивована, коли побачила його знову, через шість років… Війна досі триває. І я хочу побажати нашим воїнам якнайшвидше повернутися до своїх родин, до родинного затишку, щоб вони були цілі й здорові, щоб закінчилася війна, – знову бажає українським військовослужбовцям Анастасія Глушко.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

У Сухопутних військах ЗСУ показали відео падіння Ту-22М3 в росії

Сухопутні війська Збройних Сил України вранці 19 квітня 2024 року опублікували відео падіння літака Ту-22М3 в ставропольському краї росії.

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Через обстріли на Херсонщині поранено трьох осіб. Армія рф атакувала 16 населених пунктів

Війська росії упродовж доби 18 квітня з різних видів озброєння обстріляли 16 населених пунктів Херсонської області. Через російську агресію постраждало троє осіб.

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

У Дніпрі відомо про двох загиблих і 15 поранених внаслідок ворожої атаки

Очільник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що наразі у Дніпрі відомо про 2 загиблих і 15 поранених внаслідок ранкової ракетної атаки.

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Очільники Міноборони США та Норвегії обговорили ситуацію в Україні

Міністр оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам відвідав Пентагон та зустрівся з міністром оборони США Ллойдом Остіном. Серед тем обговорення була війна в Україні.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію з ворожими кораблями в Чорному та Азовському морях

У Чорному та Азовському морі станом на ранок п’ятниці на бойовому чергуванні відсутні російські кораблі.

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Мінус 870 окупантів, 17 ББМ та 21 артсистема: втрати армії рф за добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно становлять:

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Стрілець – помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Дніпро

ТРО 234 бат 128 бригада ВЧ А7409

Навідник-оператор

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Стрілець-санітар

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Інженер РЕБ в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область