ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Стратегічна канва: документи-маяки. Підсумки року

Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 23 Грудня 2020, 12:35

2020-й незабаром стане історією. Є сенс озирнутися в недалеке минуле й підбити підсумки року в царині стратегічного планування, зокрема в секторі національної безпеки та оборони.

Стратегія національної безпеки України

14 вересня 2020-го Президент України Володимир Зеленський підписав Указ «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про Стратегію національної безпеки України» № 392/2020, яким введено в дію рішення РНБО від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України» та затверджено відповідну Стратегію.

Саме на основі цього стратегічного документа створюватимуть нову нормативно-правову базу у сфері національної безпеки і оборони, визначатимуть реальний стан та перспективи розвитку окремих складових національної безпеки, формуватимуть відповідну державну політику.

Вперше Стратегію національної безпеки розроблено на основі нового Закону «Про національну безпеку України», який заклав основу для структурних реформ у цій надважливій сфері.

За словами Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олексія Данілова, під час підготовки проєкту Стратегії національної безпеки враховано суттєві зміни в частині гармонізації нормативно-правових документів у секторі національної безпеки і оборони України з міжнародним законодавством і законодавством країн-партнерів.

– Головне в Стратегії — створення нової системи гарантування національної безпеки та оборони, спроможної забезпечувати державний суверенітет і територіальну цілісність України від усього комплексу можливих загроз, гарантувати захист прав, свобод і законних інтересів громадян України та подальший суспільний розвиток, передусім людського капіталу, – зазначив Олексій Данилов в інтерв’ю АрміяInform

Однією з головних відмінностей нової Стратегії нацбезпеки України є визначення людини, її життя та здоров’я, честі та гідності найвищою цінністю, взаємозв’язок безпеки людини та безпеки держави.

Стратегія національної безпеки ґрунтується на трьох основних засадах державної політики у сфері національної безпеки:

– стримування — розвиток оборонних і безпекових спроможностей для унеможливлення збройної агресії проти України;

– стійкість — здатність суспільства та держави швидко адаптуватися до змін безпекового середовища й підтримувати стале функціонування, зокрема шляхом мінімізації зовнішніх і внутрішніх уразливостей;

– взаємодія — розвиток стратегічних відносин з ключовими іноземними партнерами, насамперед з Європейським Союзом і НАТО та їхніми державами-членами, США, прагматичне співробітництво з іншими державами та міжнародними організаціями на основі національних інтересів України.

Згідно з рішенням РНБОУ, Кабмін, державні органи за відповідними сферами національної безпеки мають упродовж шести місяців подати на розгляд РНБО України проєкти Стратегії людського розвитку, Стратегії воєнної безпеки України, Стратегії громадської безпеки та цивільного захисту України, Стратегії розвитку оборонно-промислового комплексу України, Стратегії економічної безпеки, Стратегії біобезпеки та біологічного захисту, Стратегії інформаційної безпеки, Стратегії кібербезпеки України, Стратегії зовнішньополітичної діяльності, Стратегії забезпечення державної безпеки, Національної розвідувальної програми.

Стратегія воєнної безпеки України

На Міністерство оборони України, зокрема, покладено завдання розробити ключовий документ у сфері оборони – Стратегію воєнної безпеки України. Зрозуміло, що роботу над цим документом вели ще до затвердження Стратегії нацбезпеки. Зокрема, цьому передував Оборонний огляд, проведений з 25 травня по 12 грудня 2019-го за принципово новою методологією планування на основі спроможностей, орієнтованою на загрози, яку застосовують НАТО та провідні держави світу.

Міжвідомчу робочу групу з проведення Оборонного огляду очолював перший заступник Міністра оборони України Іван Руснак. До її складу ввійшли представники всіх причетних міністерств і служб на рівні не нижче ніж заступники керівників та представники науково-дослідних установ, що дозволило якісно і в стислі терміни його провести. Під час Оборонного огляду виконано основні завдання. А саме:

  • оцінку майбутнього безпекового середовища, відповідності йому стану Збройних Сил, інших складових сил оборони і планування сил;
  • обґрунтування ресурсних потреб для досягнення перспективної моделі сил оборони;
  •  визначення їхнього обрису та закладення основ для розроблення документів оборонного планування нового циклу.

Саме успішне проведення Оборонного огляду дало змогу отримати належні вихідні дані для вироблення бачення пріоритетів, завдань, цілей та шляхів подальшого розвитку Збройних Сил та інших складових сил оборони. 

Як зазначив заступник директора департаменту – начальник Управління стратегічного планування розвитку спроможностей Департаменту воєнної політики та стратегічного планування МО України Андрій Яковенко, після затвердження Президентом України 24 березня 2020 року звіту за результатами Оборонного огляду розпочалася цілеспрямована робота над новою Стратегією воєнної безпеки України, яка йшла водночас і узгоджувалася з роботою над Стратегією нацбезпеки.

– Наразі проєкт документа готовий. Завершено етап міжвідомчого погодження, і ми отримали юридичний висновок від Міністерства юстиції. 15 грудня цього року проєкт Стратегії воєнної безпеки України внесено на розгляд Кабміну з подальшим поданням до Ради нацбезпеки і оборони. У разі схвального рішення РНБОУ, Стратегію воєнної безпеки введуть у дію Указом Президента України. Така необхідна процедура ухвалення стратегічних документів, – зазначив Андрій Яковенко.

Стратегією воєнної безпеки планується закріпити концепцію всеохоплюючої оборони і залучення для її реалізації не лише ЗС України, а всіх складових сектору безпеки і оборони та громадянського суспільства. Така концепція (всеохоплюючої оборони) окреслює, як саме плануємо організовувати нашу оборону в майбутньому з урахуванням потенційних викликів та загроз і розвитку форм та способів ведення воєнного протиборства, зокрема гібридного характеру.

Стратегічний оборонний бюлетень України

Після затвердження Стратегії воєнної безпеки України впродовж трьох місяців має бути затверджений Стратегічний оборонний бюлетень України. Наразі в Міністерстві оборони України опрацьовують нову редакцію Стратегічного оборонного бюлетеня України (СОБ), який до затвердження має пройти такий же шлях, як і Стратегія воєнної безпеки.

– Новий СОБ, роботу над яким уже розпочато, за своєю філософією відрізнятиметься від чинного, затвердженого у 2016-му. Тоді він був обумовлений необхідністю ухвалювати кардинальні рішення в оборонній сфері. У той час було конче потрібно у стислі терміни спланувати й розпочати реалізацію завдань та заходів з підвищення спроможностей Збройних Сил для реагування на загрози і виклики, пов’язані з активною фазою бойових дій на сході України. Час диктував такі умови, і в Стратегічному оборонному бюлетені 2016-го детально прописані завдання й цілі на коротко- та середньострокову перспективу. Сьогодні, крізь призму часу, нам здається, що такий рівень деталізації окремих завдань і заходів у документі, який підлягає затвердженню Президентом України, недоцільний та не забезпечує необхідної гнучкості у швидкоплинному безпековому середовищі. Внесення змін, необхідність яких із часом ставала очевидною, було досить проблематичним, адже потребувало видання нового Указу Президента України. Ми засвоїли ці уроки, – зазначив в інтерв’ю АрміяInform заступник директора департаменту – начальник Управління стратегічного планування розвитку спроможностей Департаменту воєнної політики та стратегічного планування МО України Андрій Яковенко.

За його словами, новий Стратегічний оборонний бюлетень спрямовано виключно на розвиток, він вказуватиме на вимоги до побудови перспективної моделі ЗСУ та інших складових сил оборони на 5+ років.

Види та окремі роди військ (сил) ЗС України теж формулюють власне бачення стратегій розвитку, узгоджені з вимогами, визначеними за результатами Оборонного огляду. Стратегічні документи розвитку видів уточнюватимуть водночас з роботою над СОБ, адже він охоплюватиме всі ключові спроможності, які необхідно створювати або розвивати.

Як зазначив Андрій Яковенко, Стратегічний оборонний бюлетень уточнить напрямки воєнної політики, цілі й завдання розвитку ЗС України та інших складових сил оборони.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги ЗУ 23-2 (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Фельдшер, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Навідник/ця-оператор/ка (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Військова служба за контрактом в ЗСУ

від 45000 до 110000 грн

Київ

Шевченкіський в м. Києві РТЦКтаСП