ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Коли службовий собака… одягає бронежилет

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 23 Грудня 2020, 10:26

Кам’янець-Подільський. Службовий собака породи лабрадор уважно слідкує за рухами кінолога. Ось вони обоє одягнені в засоби захисту і крокують на виконання чергового завдання. Байдуже, що воно наразі навчальне і виконуватимуть його на території Об’єднаного навчально-тренувального центру. Кінологічний розрахунок по-бойовому відпрацьовує алгоритм дій з пошуку вибухонебезпечних предметів. Начальник кінологічної служби Командування Сил підтримки ЗСУ підполковник Петро Бружина пояснює кореспонденту АрміяInform, що до носіння бронежилета службових псів привчають вже після того, як вони пройдуть повний курс підготовки.

Озброєний не лише зубами…

– Бронежилет для собак важить десь п‘ять кілограмів. Жилет для кудлатих виготовляють з м’якої броні, що захищає, передусім від уламків і куль, випущених з короткоствольної зброї. Такий пес має, попри додаткову вагу, залишатись ефективним і вільно пересуватися. До носіння бронежилетів собак привчають після того, як вони пройшли повний курс дресури за основним призначенням, – пояснив Петро Євгенович.

Фахівці кінологічної служби кажуть: привчити пса до бронежилета нескладно. Це можна порівняти з ошийником. По закінченні курсу дресирування чотирилапий боєць слухняніше виконує команди кінолога.

Якщо говорити про спорядження для службових собак у країнах НАТО, то окрім кількох видів бронежилетів, кудлатих побратимів за потреби озброюють тактичними окулярами, камерами, раціями і навіть кисневими масками, якщо кінологічному розрахунку доводиться десантуватися.

У планах – підготовка десантно-штурмових собак

Кінологічна служба в українському війську ще досить молода — створена у 2017-му. Петро Бружина каже: нині службових собак в армії використовують для охорони військових аеродромів, баз, складів, арсеналів та для мінно-пошукових робіт – виявлення вибухонебезпечних предметів, перевірки доріг, місцевості й транспорту. Об’єднаний навчально-тренувальний центр готує фахівців за спеціальностями «Кінолог», «Кінологічний розрахунок сторожової (вартової) служби» та «Кінологічний розрахунок мінно-розшукової служби».

– Нині триває підготовка до започаткування навчальних курсів з дресирування спеціальних собак для пошуку наркотичних засобів і психотропних речовин. Плануємо готувати патрульно-розшукових собак для підрозділів Військової служби правопорядку. Крім того, у планах – підготовка десантно-штурмових собак, – пояснив Петро Євгенович.

Загалом кінологічна служба організовує, забезпечує і проводить з підрозділами роботу з виявлення мінно-вибухових пристроїв, охорони арсеналів, баз та складів ЗСУ, військових, засуджених до утримання в дисциплінарному батальйоні й на гауптвахті. А також – затримання членів диверсійно-розвідувальних груп із застосуванням спеціально навчених собак, підготовки кінологічних розрахунків і утримання службових собак у кінологічних підрозділах військових частин, установ та організацій ЗС України.

Поетапний вишкіл

Професійно-технічну освіту забезпечують інструктори Об’єднаного навчально-тренувального центру відповідно до законодавства, міжнародних стандартів з протимінної діяльності (IMAS) та стандартів НАТО (STANAG).

– Навчальний курс з підготовки кінологів триває 45 днів. Слухачі опановують основи розведення та дресирування тварин, анатомію й фізіологію собак, ветеринарну медицину, методику і тактику застосування чотирилапих вихованців у службовій діяльності. Потім проходять вишкіл за додатковими спеціальностями. Підготовка військовиків на курсі «Кінологічний розрахунок мінно-розшукової служби» триває 12 тижнів, – розповів Петро Бружина.

Пес розрізняє пів мільйона запахів і чує підкоп на глибині до 9 метрів

Для ефективного використання собак у службовій діяльності кінологи проводять щоденні тренування з підтримання й покращення робочих якостей псів. Якість їхньої роботи залежить від господаря. Якщо він добре навчений, любить і шанує свого собаку, то кудлань відповідатиме взаємністю, виконуватиме все на «відмінно». Це – аксіома.

За словами кінолога, на сторожову службу частіше відбирають цуценят німецької чи бельгійської вівчарок. «Німців» вважають універсальними, придатними як для сторожової (вартової) служби, так і мінно-розшукових робіт, патрулювання. До мінно-розшукових робіт залучають також лабрадорів.

Важко переоцінити роль службових собак. Так, перевагою залучення кінологічного розрахунку мінно-розшукової собаки є те, що зменшується час обстеження території під час робіт з розмінування території, об’єктів, та на підтвердження того, що тут є вибухонебезпечні предмети. Собаки допомагають розмінувати ділянки, недоступні для засобів механічного очищення, у пошуку вибухонебезпечних предметів  на місцевості з великим умістом заліза.

Слід враховувати, що собаки можуть розрізняти до пів мільйона запахів. А сторожові пси чують підкоп на глибині до дев’яти метрів.

До стандартів НАТО

Задля уніфікації діяльності кінологічних підрозділів ЗСУ до стандартів силових структур України і вимог НАТО (STANAG) триває вдосконалення:

  • нормативно-правових актів, які регулюють діяльність кінологічних служб;
  • системи використання кінологічних розрахунків мінно-розшукових собак у службовій діяльності;
  • системи підготовки кінологів, дресирування й тренування службових собак, враховуючи європейські стандарти і створення ефективної системи матеріально-технічного забезпечення для оновлення наявної матеріальної бази кінологічних підрозділів, утримання та використання службових собак.

За словами Петра Бружини, результативність вишколу свідчить про використання вітчизняних кінологічних розрахунків мінно-розшукових собак в АТО/ООС, місії міжнародних миротворчих операцій ООН у Південному Лівані, в Іраку, у складі міжнародних сил з підтримки миру в Республіці Косово, міжнародних сил зі сприяння безпеці в Афганістані.

Собака знайшов вбивцю за запахом крові через 20 років

Підполковник Бружина 25 років займається кінологією. Каже, що у кожного кінолога є особливі випадки, пов’язані з вухастими напарниками. Пригадує, як один солдат отримав листа з дому, і настільки розчулився, що по щоці потекла сльоза. Пес побачив і почав втішати свого господаря.

– Звісно, дуже важливо налагодити тісний контакт між твариною й інструктором. Людина і собака – це команда: вони разом відпочивають, навчаються, працюють. Інструктор доглядає за своїм собакою – годує, прибирає вольєр. Якщо людина, наприклад, у відпустці, ці обов’язки бере на себе черговий по містечку. Відповідно до стандартів НАТО, кінологу дозволено забирати службового пса додому заради максимального контакту, – пояснив Петро Євгенович.

Також кінолог поділився розповіддю колеги, який проходив службу у Внутрішніх військах. Через 20 років службовий пес за запахом крові, яку зберігали у спеціальній тарі, знайшов убивцю. Тому невипадково службові собаки і кінологи першими з’являються на місцях багатьох злочинів.

Перспектива – закупівля племінних собак і спецтранспорту

Цього року оновлено навчально-матеріальну базу Об’єднаного навчально-тренувального центру підготовки кінологічних розрахунків. Поставили понад 15 вольєрів, закупили  костюми для дресирування: рукави, спецодяг.

Фахівці Командування Сил підтримки обрали для закупки спеціалізовані авто для перевезення службових собак. У машині є утеплені відсіки для перевезення тварин, з вентиляцією, захищені від опадів й пристосовані до температури навколишнього середовища від -40 до +50 градусів за Цельсієм. Підлога виконана з антислизького покриття. Шумоізоляція сприяє збереженню спокою песиків, що вкрай важливо перед виконанням завдань. Також є відділення для зберігання амуніції.

– На наступний рік заплановані кошти на придбання племінних собак для поповнення поголів’я. Хочемо купити по німецькій та бельгійській вівчарці віком до двох років. Проведемо ретельний відбір: оцінюватимемо як робочі якості й родовід, так і екстер’єр тварин, – повідомив Петро Бружина.

Фото – Служба зв’язків з громадськістю Командування Сил підтримки ЗСУ

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

водій (служба в Збройних Силах України)

від 20100 до 123000 грн

Кам'янське, Дніпропетровська область

Стрілець

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід в/ч А4806

Стрілець-зенітник ПЗРК

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець за контрактом

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Шевченківський РТЦК

Робота в лавах ЗСУ за КОНТРАКТОМ

від 20000 до 120000 грн

Гусятин

Гусятинський ТЦК та СП