ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Коли гармата уражає ціль, важливо похвалити не лише артилериста, а й тих, хто забезпечив прицільний постріл…» – Командувач Сил логістики ЗСУ генерал-лейтенант Олег Вишнівський

Інтерв`ю
Прочитаєте за: 14 хв. 4 Грудня 2020, 13:23

Відомий у всьому світі  військовий аналітик, історик, стратег світового масштабу, професор військової історії, консультант Міністерства оборони США Мартін ван Кревельд дав просте, але дуже влучне визначення, що таке логістика – це «практичне вміння переміщувати війська і добре їх забезпечувати».  

Наскільки Українська армія близька до сучасного логістичного забезпечення, кореспондент АрміяInform з’ясовував у розмові з командувачем Сил логістики ЗС України генерал-лейтенантом Олегом Вишнівським.

– Ваша кар’єра розпочиналась з первинних командних посад у танкових підрозділах. Можна припустити, що, обіймаючи керівну посаду в Озброєнні, а сьогодні очолюючи Сили логістики, ви, як ніхто, обізнаний з проблемами технічного забезпечення, як кажуть, зсередини…

– Скажу більше: моє шанобливе ставлення до тих, хто в мастилі й багнюці повертає техніці життя, формувалось на прикладі мого батька, який проходив службу на посадах,  пов’язаних з технічним забезпеченням  роти, батальйону, а потім очолював бронетанкову службу дивізії. Не лише його розповіді, а й те, як він віддавався службі, як ставився до техніки, наклало, безумовно, свій відбиток на моїй свідомості, відношенні до справи.

Зазначу, що в арміях деяких країн існує правило, що призначення офіцера на командну посаду, наприклад, командира бригади, можливо лише за умов попереднього досвіду служби на посаді офіцера з логістики. Адже тільки при наявності відповідних знань і досвіду у логістичних питаннях проходить становлення  майбутнього командира, або компетентного офіцера штабу. На жаль, не всі командири, які «клацають пальцями» з додаванням: «До ранку техніка має бути готовою», усвідомлюють, яка це важка праця технарів. Коли гармата уражає ціль, важливо не лише похвалити того, хто стріляє, а й добрим словом згадати тих, хто забезпечив той прицільний постріл. Адже цю гармату хтось обслужив, інший доставив до місця виконання завдань, третій забезпечив боєприпасами, четвертий потурбувався, щоб артилерист добре відпочив у теплій казармі, був нагодований, мав пристойні однострій та екіпірування… Ось цим і займається логістична служба.

В арміях деяких країн існує правило, що призначення офіцера на командну посаду, наприклад, командира бригади, можливо лише за умов попереднього досвіду служби на посаді офіцера з логістики

Поступово забезпечення Збройних Сил озброєнням, військовою технікою та матеріально-технічними засобами буде здійснюватися виключно Командуванням Сил логістики

– За рік на посаді командувача Сил логістики Ви не пожалкували, що залишили суто командирську кар’єру? 

– Ностальгія за командною посадою, звичайно присутня. За багато років служби у мене сформувалось ставлення до тих, хто «постачає і забезпечує». Вважаю, що часто-густо технарів, тиловиків незаслужено обходять увагою, або закидають в їхній бік образливі вислови. Хочу наголосити, що насправді вони своєю самовідданою працею, часом не для всіх помітною, заслуговують на велику повагу. І не випадково 14 жовтня 2015 року п’ять старших офіцерів, у званні полковників, які займалися у найважчий період для Української армії відновленням військової техніки, отримали генеральські звання. У цих званнях, образно кажучи, повною мірою віддзеркалились самовіддана і наполеглива робота багатьох військових колективів, чия служба пов’язана з поверненням військової техніки до строю та забезпеченням військ.

– Розкажіть, будь ласка, що собою являє новий організм логістичного забезпечення, який надаватиме підтримку всім компонентам Сил оборони?

– Почну із сухих рядків документів: «На підставі спільної директиви Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України «Про проведення у Збройних Силах України організаційних заходів» у січні 2020 року сформовано Командування Сил логістики Збройних Сил України на базі Озброєння, Тилу Збройних Сил України та Головного квартирно-експлуатаційного управління МОУ з комплектом військових частин та установ».

Для створення ефективної системи логістичного забезпечення впродовж червня – вересня поточного року проведено комплекс заходів (круглих столів, нарад, семінарів, обговорень тощо) під керівництвом Головнокомандувача Збройних Сил України щодо вироблення єдиних поглядів на розвиток системи логістики, сумісної з аналогічними в збройних силах держав-членів НАТО.

У першому кварталі 2021 року сплановано прийняття до складу Командування Сил логістики структурних підрозділів, на які покладено завдання: забезпечення озброєнням та військовою технікою, матеріально-технічними засобами командувань Сил підтримки, військ зв’язку та кібербезпеки, Медичних сил, Головного управління МПЗ з комплектом військових частин, які займаються забезпеченням за їхнім напрямком.

Якщо ми побачимо, що в нас виходить, і ми спроможні й надалі перебирати на себе функції логістичного забезпечення видів і родів військ, то поступово займімося обслуговуванням матеріально-технічних потреб частин ДШВ, ССО. Можна, звичайно, видати накази з конкретними датами, але в цьому випадку поспішність нам не союзник.

Поступово забезпечення Збройних Сил озброєнням, військовою технікою та матеріально-технічними засобами (за винятком окремих специфічних матеріальних засобів) буде здійснюватися виключно Командуванням Сил логістики.

Сама управлінська структура Сил логістики буде займатися повсякденними питаннями організації діяльності частин і ухваленням управлінських рішень, зокрема візьме на себе всю рутинну адміністративну роботу, як то мобілізаційну, кадрову, дотримання військової дисципліни тощо.  А напрямок функціональний буде зосереджений в руках начальників Озброєння, Тилу та інфраструктурного забезпечення. Тобто, структури з функцією забезпечення матимуть можливість професійно сфокусуватися саме на своїх завданнях, не відволікатися на щось інше. В цьому теж полягає трансформація в логістичній сфері.

«Ми назавжди «поховаємо» так звану складську картотеку з «книгами комірника». На заміну прийде найсучасніше програмне забезпечення»

– У липні в інтерв’ю нашому Інформагентству Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Руслан Хомчак зазначив, що «головна вимога до нової системи логістики – ефективність. Мінімум паперової роботи, натомість – електронний облік. Все має бути продумано до дрібниць…» Як на сьогодні виконується ця  вимога?

– Під час побудови логістичної системи Збройних Сил ми сповідуємо принцип: робити якісно і на довгі роки. Це означає, що всі рішення ухвалюються виважено після всіх «за» і «проти» та вивчення досвіду як вітчизняного, так й іноземного. Минулого року ми відвідали Республіку Польщу, яка ось уже 20 років перебуває в складі Північноатлантичного альянсу, і уважно вивчили військову логістичну систему з її об’єктами. Нам сподобались принципи її побудови, ефективність діяльності, тому багато чого ми запозичили у своїх польських колег. В результаті було ухвалено рішення щодо будівництва 4 територіальних об’єднаних центрів забезпечення матеріальними засобами і створення регіональних центрів зберігання та ремонту озброєння й військової техніки. Вони замінять нині наявні військові частин зберігання матеріальних засобів та ремонту озброєння і військової техніки. Пілотною зоною для будівництва та створення зазначених центрів визначено Західний регіон.

Ухвалено рішення щодо будівництва 4 територіальних об’єднаних центрів забезпечення матеріальними засобами та створення регіональних центрів зберігання та ремонту озброєння та військової техніки

Вивчили ми й досвід створення логістичних центрів великого бізнесу в Україні: як організовуються складські послуги, експедиторське обслуговування, навантажувально-розвантажувальні операції, сортування, комплектація, як досягти скорочення термінів доставки, налагодити оперативне планування перевезень та оптимізацію транспортних витрат. Важливим є й інформаційне обслуговування упродовж усього шляху переміщення вантажу, безперервне спостереження за його проходженням.

На сьогодні організована робота щодо відпрацювання проєкту будівництва сучасного автоматизованого територіального об’єднаного центру забезпечення матеріальними засобами в  Старокостянтинові.

Ми назавжди «поховаємо» так звану складську картотеку з «книгами комірника». На допомогу нашим військовим і працівникам прийде найсучасніше програмне забезпечення, про яке згадував Головнокомандувач Збройних Сил генерал-полковник Хомчак. Воно замінить нам чимало працівників та зробить облік майна зрозумілим і прозорим, але доступним лише тим керівникам, які мають до нього відношення. Якщо я, наприклад, займаюсь речовим майном, то я не зможу витягнути інформацію щодо наявності пального, або його розподіл. На сьогодні програмне забезпечення в деяких логістичних підрозділах  уже пройшло тестування. Постало лише питання убезпечити проходження інформації про наявність майна у сховищах до управлінських структур. Ця інформація має бути закритою.

У першому кварталі наступного року планується почати етап дослідної експлуатації логістичної інформаційної системи у визначеній пілотній зоні. До пілотної зони залучено дві військові частини рівня бригади – у Десантно-штурмових військах та Повітряних Силах та два Центри забезпечення: Силах логістики  та Оперативному командуванні «Південь».

У 2021 році на базі однієї з окремих десантно-штурмових бригад  ми плануємо запровадити експеримент: реформувати ремонтно-відновлювальну роту та роту матеріально-технічного забезпечення бригади у батальйон логістики.

«У визначених районах виконання завдань розгорнуто три польових модульних містечка. І це тільки початок…»

– Скажіть, будь ласка, чи доводиться стикатися з несприйняттям всіх цих великих змін з єдиним постачальником, переформатуванням органів забезпечення? Чи відчувається певний спротив новій системі?

– Будь-який чоловік у сім’ї завжди чинить спротив, коли дружина знайшла «заначку» і спрямовує її до загального бюджету (усміхається). Звичайно, на початках командувачам видів військ (сил), можливо, важко буде усвідомити й змиритися з тим, що відтепер буде діяти централізована логістична система.  Народився такий жарт: «найбагатшим на сьогодні є командувач Сил логістики, який  має «все», але не може цим «всім» розпорядитися без замовлення командувачів видів військ». Не може придбати щось без конкретного і обґрунтованого замовлення від командирів.

Існує наступний порядок: приходять замовлення з військ, ми їх узагальнюємо, визначаємось з пріоритетами та фінансовими ресурсами і Міністерство оборони здійснює закупівлю того чи іншого майна. Ми придбану продукцію отримуємо на склади і, відповідно до замовлень, видаємо у війська. Відтак здійснюється ще й внутрішній контроль щодо придбаного майна.

Звичайно, певні кошти для забезпечення діяльності військових частин командири будуть мати.

– Чи забезпечені на сьогодні частини Сил логістики сучасними модульними конструкціями та комплектами польової інфраструктури для виконання завдань за призначенням та життєзабезпечення особового складу?

– Ми маємо в своєму складі військові частини, які спроможні виконувати завдання як в стаціонарних, так і польових умовах в інтересах угруповань військ. Це стосується відновлення озброєння та військової техніки та забезпечення військ матеріально-технічними засобами.

Структура та штати військових частин логістики на сьогодні не є остаточними. Вони постійно вдосконалюються з врахуванням досвіду ведення Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

Зривів у забезпеченні частин та підрозділів військово-технічним майном не було. Є випадки постачання не в повному обсязі, але це залежить насамперед від недостатньої кількості запасів на складах.

Щодо своєчасного відновлення озброєння та військової техніки, то виконання цього завдання також в основному залежить від наявності запасів необхідної номенклатури запасних частин та агрегатів. За роки проведення АТО та ООС ми підготовили достатньо кваліфікований особовий склад, який спроможний виконувати завдання з відновлення ОВТ різної складності, зокрема озброєння країн НАТО, яке нам постачається за програмами матеріально-технічної допомоги.

Що стосується забезпечення військових частин сучасними модульними конструкціями та комплектами польової інфраструктури для життєзабезпечення особового складу, то Силами логістики  спільно з Державною спеціальною службою транспорту у визначених районах виконання завдань розгорнуто три польових модульних містечка.

Один із них розрахований  на механізований батальйон,  ще два – на механізовані роти.

Ці містечка складаються з мобільних модульних конструкцій, які повністю забезпечують комфортне розміщення особового складу і містять спальні місця, їдальні, санітарно-гігієнічні модулі, місця зберігання зброї, боєприпасів і навіть парк бойових машин.

Це поки що початок, тому робота щодо забезпечення повної потреби підрозділів Збройних Сил України в сучасних модульних конструкціях продовжується. Тут також враховується досвід країн НАТО щодо розміщення військ у польових умовах.

«Маркуємо пальне, щоб посилити контроль за його використанням, зменшити «товарну привабливість»

– Служба забезпечення, якою є логістика, так чи інакше пов’язана з чималими матеріальними цінностями, обігом великих коштів, де, будемо відвертими, існують корупційні ризики. Є чимало прикладів, коли правоохоронні структури викривали факти розкрадання та зловживання в тилових підрозділах. Як у новій логістичній структурі буде поставлено хрест на цих негативних явищах?

– Запевнити, що з моменту створення Командування Сил логістики відразу ж припиняться випадки крадіжок чи зловживань з боку посадових осіб було б, по меншій мірі, некоректно та й неправдиво. Давайте розмовляти предметно. Посадовець (будь-яка матеріально відповідальна особа), обіймаючи ту чи іншу посаду, яка несе матеріальну відповідальність, апріорі опиняється в середовищі, де існує велика спокуса щодо привласнення будь-яким шляхом тих чи інших матеріальних цінностей. Так було в усі часи і в усіх народів світу. На жаль, людина  така, якою є. Але ж у суспільстві вкоренилась думка: якщо служиш в частинах тилу чи озброєння – обов’язково крадеш. Не можна всіх міряти  однією міркою. Досвід показує, що значна більшість військовослужбовців та цивільних працівників виконують свої функціональні обов’язки  з відповідальністю.

У Командуванні Сил логістики задля запобігання крадіжок, привласнень та зловживань з боку посадових осіб  організовані заходи щодо упередження подібних випадків.

Автоматизована система контролю та обліку матеріальних засобів буде інтегрована в систему LIS (logistic information system), що дасть змогу вести облік матеріальних засобів в режимі онлайн

Насамперед це кадрова робота на всіх рівнях з підбору персоналу (кадрів) на посади, які несуть  матеріальну відповідальність. Кадрові органи, починаючи від окремої частини, бази зберігання, арсеналу чи складу і до Командування Сил логістики це питання жорстко тримають на контролі. Всі про це знають – крадіїв не потерплю на службі. В цьому контексті дотримуюсь правила: краще – нікого, ніж будь-хто. Але хотів би зазначити, що виховувати треба не безпосередньо на службі у армії, коли вчинено правопорушення чи злочин, а набагато раніше – ще у цивільному житті, школі, сім’ї, суспільстві в цілому.

Я вже згадував автоматизовану систему контролю та обліку матеріальних засобів, яка буде інтегрована в систему LIS (logistic information system), що дасть змогу вести облік матеріальних засобів в режимі онлайн. У рамках пілотного проєкту цей програмний комплекс запроваджений уже в чотирьох частинах.

Також в цьому році запроваджено маркування пального, що зі свого боку забезпечує належну ідентифікацію та відстеження пального в паливозаправниках, баках озброєння та військової техніки, а також дає змогу посилити контроль за використанням пального військовими частинами й зменшує «товарну привабливість» серед цивільного населення.

У Командуванні Сил логістики введено підрозділ внутрішнього контролю, який призначений для здійснення контролю за ефективним, економним та результативним використанням ресурсів, та запобігання втрат як матеріальних, людських, так і репутаційних.

Крім того, постійно проводимо роз’яснювальну роботу серед особового складу різних ланок, особливо звертаємо увагу на негайному реагуванні командирів на факти зловживань чи розкрадання у підпорядкованих частинах – жодного приховування чи «вирішення» подібного не допускаємо.  Вживаємо заходів дисциплінарного впливу та повідомляємо до військової служби правопорядку, органів прокуратури та ДБР. Як результат, два начальники КЕЧ  понижені в посадах, ще двох відсторонено від посад, йде слідство. Якщо комісія, яка приїжджає в гарнізон за скаргою або на корупційні діяння посадовця, або на бездіяльність, виявляє, що керівник зловживає посадою, то з ним довго не розмовляють. Раніше, щоб усунути недбайливого керівника з посади, потрібно було рішення Міністра оборони, то тепер достатньо наказу Головнокомандувача.

Замість КЕЧ – управління інженерно-інфраструктурного забезпечення

– Відомо, що до Командування Сил логістики включено новостворене Центральне управління інженерно-інфраструктурного забезпечення з підпорядкованими підрозділами, на яке покладаються завдання організації розквартирування військ, капітального та поточного ремонту фондів, забезпечення енергоносіями. Чим кардинально відрізнятиме це управління від, на жаль, горезвісних і малоефективних КЕЧ?

– Так, на початку 2020 року у структурі Командування Сил логістики  було створено Центральне управління інженерно-інфраструктурного забезпечення, основним завданням якого є квартирно-експлуатаційне забезпечення Збройних Сил України.

Введення цього управління в склад Командування Сил логістики насамперед обумовлено необхідністю ефективного розв’язання проблем розквартирування військ  як в пунктах постійної дислокації, так і під час виконання завдань в операціях, утримання об’єктів та засобів інфраструктури, енергетичного та комунального господарства.

За цей короткий проміжок часу здійснено розмежування функцій та завдань між Міноборони та Збройними Силами стосовно квартирно-експлуатаційного забезпечення, проведено розподіл фінансового ресурсу на першочергові напрямки капітального ремонту фондів, матеріально-технічного забезпечення, поточного ремонту об’єктів військових частин.

Що це дало? По-перше, сформована надійна, стійка, чітка, прозора і, головне, зрозуміла вертикаль системи управління інфраструктурним забезпеченням військ. Відтепер, використовуючи найкращий досвід наших партнерів, ми маємо реальну можливість максимально наблизити структуру цього виду забезпечення до стандартів NATO.

По-друге, ми бачимо, як підвищити спроможності інфраструктурного забезпечення військових частин шляхом ефективного планування і використання, на жаль, завжди обмеженого, фінансового ресурсу. Цей ресурс ми можемо спрямувати на об’єкти інфраструктури військових містечок, згідно з першочерговою потребою, визначеною безпосередньо військовими частинами.

І втретє, маючи у підпорядкуванні інфраструктурні підрозділи, ми можемо гнучко та оперативно реагувати на всі надзвичайні й аварійні ситуації під час експлуатації фондів військових містечок. А також забезпечити виконання заходів з поточного та капітального ремонту фондів.

Одним словом, хто споживає, той виконує роботи в інтересах військової частини. Адже командири військових частин разом із начальниками КЕВ або КЕЧ на місцях краще знають ситуацію, досконало володіють інформацією, чим на сьогодні живе підпорядкована військова частина, тому ефективніше ухвалюють управлінські рішення щодо питань капітального ремонту та утримання військових містечок.

Отже, вливання до складу Сил логістики нового органу  значно спрощує взаємодію квартирно-експлуатаційних органів із командуваннями військових частин і підрозділів Збройних Сил України.

Зазначу, що у поточному році, як  ніколи раніше, завчасно підготовлені до зимової експлуатації всі військові містечка Збройних Сил та організоване стале безперебійне забезпечення військових частин комунальними послугами та енергоносіями.

До кінця цього року планується завершити капітальний ремонт понад 400 будівель, споруд та інженерних мереж, а також виготовити проєктно-кошторисну документацію на 270 об’єктів, роботи за якою будуть виконуватися в наступному році.

– Дякую Вам за цікаву змістовну і відверту розмову.

– Користуючись тим, що наша бесіда відбувається напередодні Дня Збройних Сил України, хотів би через ваш інформаційний майданчик привітати всіх військовослужбовців і цивільних працівників Сил логістики зі святом, висловити  подяку за віддану службу Батьківщині, високу мотивацію та вірність обов’язку! Бажаю міцного здоров’я, військової удачі, успішного виконання  завдань, які стоять перед Силами логістики Збройних Сил України!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська росії з авіації вдарили по Сумщині, поранено людину

Війська росії з авіації вдарили по Сумщині, поранено людину

Сьогодні російська армія завдала авіаудару по цивільній інфраструктурі Ямпільської громади на Сумщині, поранено чоловіка.

В межах Коаліції дронів: Латвія відправить першу партію безпілотників для України

В межах Коаліції дронів: Латвія відправить першу партію безпілотників для України

Уряд Латвії ухвалив рішення про постачання в Україну першої партії безпілотників у межах Коаліції дронів, створеної для підтримки ЗСУ.

Україна та Іспанія провели переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Іспанія провели переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела черговий раунд переговорів з Іспанією щодо укладення двосторонньої безпекової угоди на виконання Спільної декларації G7 про підтримку нашої країни.

З Донеччини вдалося евакуювати ще 49 жителів

З Донеччини вдалося евакуювати ще 49 жителів

З Донецької області евакуйовано ще 49 осіб, серед них — 15 дітей та п'ятеро осіб з інвалідністю.

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

На розгляд РНБО готують питання щодо загроз безпеці Україні через онлайн-казино

РНБО розгляне питання щодо загроз безпеці держави, українського суспільства через поширення онлайн-казино та неконтрольованість цієї сфери.

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

Наші дронщики знищили 2 гармати МТ-12 «Рапіра» та бліндаж окупантів

У приціл сталевих прикордонників потрапили дві російські гармати, бліндаж та жива сила ворога.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Звязківець

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

Соборний РТЦК м. Дніпра

Бойовий медик взводу

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Бойовий медик взводу військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Кременчук

Військова частина 3052 НГУ