ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армійський вишкіл – 2020. Топ-10 подій

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 8 хв. 28 Грудня 2020, 11:45

Через пандемію цей рік називають важким. Але ЗСУ провели або взяли участь у багатонаціональних навчаннях як на території України, так і  за її межами. А у системі професійної військової освіти карантин теж не став на заваді – стало в пригоді дистанційне навчання. Окрім цього, розпочато інституційний аудит військової освіти.

Тож пригадаймо, чим 2020-й запам’ятався, і як найважливіші події висвітлювала АрміяInform.

Квітень.

На платформі дистанційного навчання Національного університету оборони України кількість користувачів перевищила 30 тисяч

За словами заступника начальника Національного університету оборони України імені Івана Черняховського з навчальної роботи генерал-майора Сергія Салкуцана, у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського функціонує Науковий центр дистанційного навчання, завдання якого – впровадження технологій дистанційного навчання ЗС України.

-Наша головна ідея – створення єдиної платформи, яку можуть використовувати не лише військові навчальні заклади, а всі Збройні Cили – солдат, офіцер, працівник ЗСУ. Концептуально прагнемо до створення своєрідної екосистеми військової освіти, інформаційною основою якої стає розвинена система дистанційного навчання. Наш університет використовує платформу Moodle (прийнята у ЗСУ як єдина базова платформа для дистанційного навчання. – Ред.), яка є однією з найвідоміших і розвинених у світі та використовується більшістю цивільних навчальних закладів, – розповів Сергій Салкуцан.

Він додав, що на згаданій платформі сумарно понад 30100 (квітень 2020. – Ред.) постійно зареєстрованих користувачів.

-Коли на міжнародних заходах озвучуємо цю кількість, деякі наші партнери дивуються. Ви ж розумієте, у частини європейських країн чисельність збройних сил не перевищує 30 тисяч осіб. А ми вже маємо понад 30 тисяч активних користувачів платформи дистанційного навчання, – додав генерал-майор.

Липень.

Sea Breeze 2020

Навчання Sea Breeze цього року через пандемію коронавірусу проходили лише в морській і повітряній компоненті. Всього до навчань Sea Breeze 2020 залучили близько 2 тисяч осіб з восьми країн, понад 20 кораблів, літаки, гелікоптери. Крім України і США, у маневрах узяли участь військові Болгарії, Грузії, Норвегії, Румунії, Іспанії й Туреччини.

Однією з особливостей цьогорічних навчань – спільна дистанційна робота двох штабів, з яких і здійснювалось управління Sea Breeze 2020. Один штаб розташували в Одесі, інший — у місті Рота (Королівство Іспанія).

Серпень.

Saber Junction 2020

У цьогорічне навчання Saber Junction, яке тривало на базі Багатонаціонального міжвидового центру з підтримки боєготовності (місто Хохенфельс), залучали 17 країн. Україну представляла взводна тактична група 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ. Наші десантники діяли у складі 1-503 батальйону 173-ї повітряно-десантної бригади ЗС США в Європі й виконували різні навчально-бойові завдання.

За словами командира згаданої тактичної групи, український підрозділ виконував завдання у складі роти «Альфа» під час штурму позицій та опорних пунктів противника як на відкритій, так і в умовах урбанізованої місцевості. Також діяли і як мобільні блокпости та групи швидкого реагування.

Вересень.

«Об’єднані зусилля – 2020»

У вересні цього року на всій території України відбулося стратегічне командно-штабне навчання «Об’єднані зусилля — 2020». Уперше в нашій історії стратегічне командно-штабне навчання проводили за стандартами НАТО. До навчання залучали близько 12 тисяч військовиків і 700 одиниць озброєння й військової техніки. Застосовували зразки техніки, нещодавно прийняті на озброєння ЗСУ: комплекси «Вільха», «Нептун», безпілотні літальні комплекси Bayraktar. Уперше залучено сили спеціальних операцій США й десантно-штурмові війська Великої Британії, розвідувальну, винищувальну та бомбардувальну авіацію країн-членів Альянсу.

Вересень.

Rapid Trident 2020

Водночас з «Об’єднаними зусиллями» відбувались і щорічні міжнародні навчання Rapid Trident на Львівщині. Вони передбачали командно-штабну і польову фази. Багатонаціональні підрозділи відпрацювали тактичні елементи, спрямовані на виконання завдань з урахуванням досвіду гібридної війни.

Участь у навчаннях узяли понад 4000 військовослужбовців з 9 країн. Окрім України і США, це представники Великої Британії, Литви, ФРН, Данії, Канади, Польщі, Румунії, командування НАТО та особовий склад Литовсько-польсько-української бригади імені Великого гетьмана Костянтина Острозького.

Вересень.

Riverine 2020

Під час навчань Riverine – 2020 спільно відпрацьовано понад пів сотні вправ за стандартами НАТО. Зокрема його учасники разом впорались з такими завданнями, як тактичне маневрування й моделювання нештатних ситуацій. Військові моряки двох держав провели корабельні навчання з догляду судна-порушника і тренування з пошуку та рятування особового складу на воді.

Вересень.

Combined Resolve XIV

На цьогорічних навчаннях Combined Resolve нашу державу представляли механізована рота 28-ї окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового Походу і підрозділ від Сил спеціальних операцій ЗСУ. Вони діяли у складі основних сил BLUFOR, а взвод позначення дій противника з Міжнародного центру миротворчості та безпеки «воював» на боці OPFOR.

Представництво ЗС України – одне з найчисельніших на Combined Resolve XIV. За кількістю особового складу, залученого до маневрів, українці поступались лише господарям – американцям.

Вересень.

Експеримент з проведення курсу лідерства

Головний старшина ЗСУ старший прапорщик Олександр Косинський заявив, що курс лідерства базового рівня для бойових бригад планують проводити в пунктах постійної дислокації. Він пояснив це тим, що у бригад немає змоги впродовж року планово направляти сержантів на навчання в необхідних обсягах. А у різних бригад потреба в підготовці сержантів базового рівня варіюється від кількадесят до сотень осіб.

— Через те, що дуже складно забезпечити покриття цих потреб, Головнокомандувач ЗСУ ухвалив рішення провести у вересні цього року експеримент на базі однієї з бригад, куди під час фази індивідуальної підготовки прибула виїзна група інструкторів 197-го центру підготовки сержантського складу… В цілому експеримент проведено успішно, — розповів Олександр Косинський.

Те саме стосується і фахової підготовки сержантів базового рівня.

— Щодо неї, теж є рішення Головнокомандувача ЗСУ — військові частини можуть фахову підготовку проводити у себе в ППД, — додав головний старшина ЗСУ.

За його словами, в планах наступне: коли бригада вийшла з району проведення ООС, до неї приїжджатиме виїзна група інструкторів і проводитиме курс лідерства базового рівня — це приблизно 22 навчальні дні, й видаватиме свідоцтво про його завершення. Затим бригада організовує на 1–3 тижні навчальні збори з фахової складової — у себе в ППД, власними силами, і направляє військовослужбовців у навчальний центр. Склавши іспит, вони отримають свідоцтво про фахову сержантську підготовку. Так бойова бригада за півтора-два місяці зможе отримати необхідну кількість підготовлених сержантів.

Жовтень.

Warrior Watcher  2020

У Миколаєві за участю представників Військово-Морських Сил, Повітряних Сил ЗСУ і Збройних сил Великої Британії відбулися українсько-британські навчання Warrior Watcher 2020. Вони стали вже другими – на базі 198-го навчального центру ВМС України.

Основна мета тренувань — ознайомлення з теоретичними основами планування та оцінки ризиків захисту аеродромів і критичних об’єктів інфраструктури за стандартами НАТО, підвищення рівня взаємосумісності між ЗС України та підрозділами охорони Королівських військово-повітряних сил Великої Британії.

Жовтень.

Розпочався інституційний аудит професійної військової освіти

За словами директора Департаменту військової освіти і науки Міноборони Володимира Мірненка, Міністром оборони України чітко визначено завдання – пришвидшити імплементацію стандартів Альянсу, зокрема в системі військової освіти, відповідно до Указу Президента України «Про Річну національну програму під егідою Комісії Україна – НАТО на 2020 рік».

-Ідеться про створення ефективної системи професійної військової освіти. Тобто, ми її повинні сформувати з урахуванням потреб і специфіки сил оборони й до 2025 року впровадити її в акредитацію військової освіти у вищих військових навчальних закладах, — зазначив директор Департаменту військової освіти і науки МОУ.

Він розповів, що вирішено підійти до реалізації поставленої мети комплексно і спершу зосередитися на пошуку проблемних місць та аналізі стану справ у царині військової освіти.

— Наш департамент ініціював огляд системи військової освіти, в межах якого передбачено інституційний аудит професійної військової освіти, яку офіцери здобувають на курсах лідерства різних рівнів у межах пілотного проєкту, започаткованого у Національному університеті оборони України імені Івана Черняховського, Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військовому інституті телекомунікацій та інформатизації імені Героїв Крут, Військовій академії (м. Одеса). Водночас для того, щоб визначитися, як проводити аудит, у якому форматі, ми проаналізували стандарти НАТО, вимоги нашого Національного агентства забезпечення якості вищої освіти й розробили Порядок інституційного аудиту професійної військової освіти, — підкреслив Володимир Мірненко.

Першим вишем, де проведено інституційний аудит професійної військової освіти, став Національний університет оборони України імені Івана Черняховського.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар

від 20000 до 20000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Кухар 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 52000 грн

Степанівка, Сумська область

Бухгалтер (військовий)

від 20000 до 20000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080

військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Харків, Харківська область

Розвідник, військовослужбовець

від 21500 до 52500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Зв’язківець/Зв’язківці (на різні посади)

від 21000 до 22000 грн

Прилуки, Чернігівська область