ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

2020 рік у міжнародному контексті: російські провокації, партнерська підтримка, курс у НАТО

Історія
Прочитаєте за: 4 хв. 24 Грудня 2020, 14:08

Рік, що минає, приніс Україні чимало подій, пов’язаних як з нашими партнерами, так і з нашим ворогом – Російською Федерацією. Про основні міжнародні події 2020-го можна прочитати нижче в спеціальному огляді.

-На початку року відбулося засідання Комісії Україна − НАТО на рівні послів у штаб-квартирі Альянсу, де обговорено актуальні питання взаємодії України з НАТО. З топ-10 найважливіших меседжів засідання можна ознайомитися тут.

-Росія продовжувала провокації по всьому світові. Наприклад, у лютому місяці російські бомбардувальники над Чорним морем здійснили політ. Весною винищувачі Королівських ВПС Typhoon («Тайфун») вилітали з авіабази Лоссімут у Шотландії для ідентифікації й супроводу двох російських протичовнових літаків Ту-142, що виконували польоти в зоні інтересів Великобританії. Також вони в листопаді перехоплювали російські літаки. А в Пентагоні заявляли, що мали місце численні провокації в повітрі, у морі та на землі з боку Росії, Китаю, Ірану та Північної Кореї.

-На початку весни США перекинули в Європу стратегічні бомбардувальники B-2 Spirit для підтримки безпеки в регіоні.

-У травні український літак «Мрія» доставив 10 млн медичних масок до Німеччини. Про це можна почитати тут.

-У червні Генсек НАТО закликав країни Балтії продовжувати інвестувати в оборону, адже агресивна політика Кремля продовжує становити для них загрозу.

-Влітку Україна стала шостою країною, яка отримала статус партнера Альянсу з розширеними можливостями (Enhanced Opportunities Partner — EOP), після Австралії, Грузії, Йорданії, Швеції та Фінляндії. Що таке Програма розширених можливостей НАТО і які перспективи відкриваються перед Україною можна дізнатися за посиланням.

-Цього літа Верховна Рада ухвалила Закон «Про оборонні закупівлі». Це вагомий крок у реформуванні оборонних закупівель, їх наближення до стандартів НАТО і ЄС. Завдяки Закону процедури закупівель стануть конкурентнішими, прозорими, а використання бюджетних коштів – ефективнішим.

-У вересні військові літаки ВПС США Боїнг B-52 Stratofortress здійснили кілька польотів над територією України, чим висловили нашій державі міжнародну підтримку.

-14 вересня 2020-го Указом Президента України № 392/2020 затверджено та введено в дію нову Стратегію національної безпеки України. Про особливості роботи над цим стратегічним документом та головні його відмінності від попередніх розповів Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов.

-Упродовж року країни Балтії продовжували блокувати російські джерела інформації. Зокрема, в Естонії закрили пропагандистське інформагентство Sputnik. А національна рада з електронних ЗМІ Латвії в червні заборонила мовлення у країні семи телеканалів російської групи RT, фінансованої російською державою.

-Пентагон повідомляв, що оснащує субмарини новими ядерними боєголовками на протидію Росії. Також, у відповідь на російські «авантюри», Британія почала формувати ескадрилью «мисливців за субмаринами».

-Цього місяця Міністр оборони України Андрій Таран заявив, що Україна сподівається отримати план дій щодо членства в НАТО у 2021 році.

-Про проблеми кримчан, які перебувають в російській окупації, можна почитати за посиланням, також тут, тут і тут.

-ЗСУ продовжили рух до НАТО. Про те, скільки стандартів Альянсу вже впроваджено унашому війську, читайте за посиланням та що треба знати про стандарти НАТО тут.

-Найбільше матеріально-технічної допомоги Україні надали США.

-У 2020 році Росія продовжувала ширити фейки та дезінформацію. Зокрема, про те, як російські фейки проникають в український медіапростір, можна прочитати тут,

-Рік, що минає, був багатим, навіть попри COVID-19, на міжнародні військові навчання з нашими іноземними партнерами. Наймасштабніше з них – «Об’єднані зусилля», які відбулися на противагу російським «Кавказ». Про них читайте в інших публікаціях АрміяInform.

Упродовж року в Сирії тривали бойові дії. Не оминула ця участь і Нагірний Карабах.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець у Київ

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Оператор-топогеодезист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 53000 до 120000 грн

Миргород

148 батальйон 116 ОБр Сил ТрО

Розвідник-навідник 155 окремий батальйон територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Радіотелефоніст відділення мінометної батареї

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Аналітик групи розвідки

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ