ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кредитні канікули для військових: нюанси

Консультації Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 16 Грудня 2020, 16:30

Скасування відсотків, штрафів та інших платежів за кредитами для військових: поради експерта

Непоодинокими наразі є випадки серед військових, які мають кредит у банках або іншій фінустанові щодо нарахування їм відсотків, штрафів, пені тощо всупереч чинному законодавству. Тож, як захистити свої права в такій ситуації, вивчав кореспондент АрміяInform.

Інформація за кредитом має бути доступною

Відповідним законодавством передбачено, що військовослужбовцям з початку, а саме з 18.03.2014 р., і до закінчення особливого періоду, який триває наразі, а резервістам і військовозобов’язаним – з моменту призову під час мобілізації штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями всіх форм власності, зокрема банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються.

З огляду на вищезгадане, військові, які мають кредитні зобов’язання, мають право на встановлені законодавством пільги, зокрема і на звільнення від сплати відсотків за користування кредитом та від сплати штрафів і пені за несвоєчасну сплату платежів за кредитом. Проте банки та інші фінансові установи намагаються стягнути в будь-який спосіб з армійців не лише кредит, а й інші виплати.

– Останнім часом дуже багато суперечностей виникає з питань щодо карткових кредитів. Навіть після погашення тіла кредиту з’ясовується, що існує непогашена заборгованість за відсотками, певними штрафами, пенею тощо, хоча боржник звільнений від таких нарахувань. Навіть є випадки, коли тіло кредиту становило 500 гривень, а сума заборгованості з інших платежів – близько 90 тисяч гривень. У суді необхідно доводити необґрунтованість таких нарахувань банком і розуміти особливості в цих спорах. Починаючи з 2019 року є певна кількість напрацювань в судовій практиці, зокрема, викладених у Постанові Великої Палати Верховного Суду від 03.07.2019 року щодо умов надання кредитів. Мова йде про те, що позичальник має право знати не лише якусь обмежену інформацію за кредитом, що йому надано, а й загальну інформацію щодо стягнення всіх видів платежів, зокрема комісій, відсотків, штрафів. І головне – ця інформація має бути доступною. Це здебільшого стосується тих вимог, коли особа ставить галочку і підпис під зобов’язаннями, а сам кредитний договір взагалі надрукований маленькими літерами і там важко розібратися. Інколи навіть такі договори укладають через офіційний сайт кредитної установи й без підпису і в таких випадках суди переважно ставали на бік клієнтів. Тому під час отримання таких кредитів слід бути обережними, – повідомив заступник начальника відділу Чернігівського місцевого центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Ярослав Хоменко.

Отже, банки під час дії особливого періоду не можуть нараховувати відсотки, а у випадку нарахування – зобов’язані їх списати. Серед основних документів, за наявності яких військовик має право вимагати від керівництва банку звільнення від певних сплат, є наявність документів, які підтверджують проходження військової служби, зокрема, копії: військового квитка з відміткою про перебування на службі, довідки про призов військовозобов’язаного, витягу з наказу або довідки про зарахування до списків військової частини тощо. Водночас пільги з погашення основного боргу по кредитній заборгованості, так званого тіла кредиту, і пільги зі сплати комісій за кредитом – наразі чинним законодавством не передбачені.

– На практиці досить часто банки і кредитні установи подають не найкращим чином обґрунтовані позови з огляду на їх масовість. Зокрема, це відсутність повного пакета документів або такі документи надані невчасно. Військовослужбовець може навіть і не знати про судове засідання, особливо, коли він виконує завдання в районі проведення АТО/ООС, адже повістки надходять за місцем його проживання і суди виносять у таких випадках заочні рішення, без участі боржників на користь банків. Такі рішення про стягнення грабіжницьких відсотків і штрафів на користь кредитних установ можна переглянути у визначених законом випадках і скасувати, – розповів Ярослав Хоменко.

Подолання спротиву банків і фінустанов щодо відновлення порушених прав

Якщо у військового, що має кредит, виникають певні сумніви щодо нарахувань, він може звернутись у банк з вимогою провести звірку зобов’язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах. У разі відсутності інформації щодо списань, передбачених законодавством, надається заява про звільнення від сплати процентів, штрафів, страхових платежів по кредиту, а також про надання кредитних канікул, якщо такі передбачені кредитним договором.

Подальшим кроком може бути звернення до голови правління банку з аналогічною заявою, де наведено відомості про попереднє листування з банком.

Коли і ці важелі впливу не дають позитивного результату, слід звернутися в суд з позовом до банку. Як захід забезпечення такого позову необхідно викласти вимогу до суду щодо тимчасового припинення нарахування платежів за кредитним договором.

– Як приклад наведу, що певні банки проводять подвійну процедуру стягнення відсотків і штрафів за кредитами, порушуючи законодавство. Інколи сума таких нарахувань у кілька разів більша ніж сам кредит. Слід розрізняти те, коли банк сам звернувся до суду, аби стягнути певні кошти, і коли військовий бажає скасувати нараховані йому додаткові платежі за кредитом. Також є випадки, коли інші фінустанови, зокрема кредитні спілки, намагаються стягнути кошти через так званих колекторів, залякуючи описом майна чи зверненням з позовом до суду. У багатьох випадках ці особи взагалі не мають на це правових підстав, – коментує вищезгаданий правник.

Головне в таких справах – вчасно звернутися за допомогою до юристів та надати документ, що підтверджує певний період проходження військової служби. Інші питання вже вивчають у порядку розгляду справи індивідуально.

– Нещодавно була справа, коли з військового, учасника бойових дій, банк намагався стягнути борг – 100 тисяч гривень за користування кредитною карткою. Нам вдалося за рішенням суду цю суму зменшити майже втричі, – зазначив Ярослав Хоменко.

Як зазначають юристи, проблематичними наразі залишаються питання виплати іпотечних кредитів на житло, розташоване на тимчасово окупованій території. У багатьох випадках суди стягують заборгованість за такими кредитами, хоча позичальники і не можуть користуватися ними. Уже були запропоновані законодавчі ініціативи з вирішення цього питання, проте підтримки вони допоки не знайшли.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

У Середземному морі ворог збільшив кількість ракетоносіїв

Станом на ранок 20 квітня на бойовому чергуванні у Чорному та Азовському морі ворожі кораблі відсутні.

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Війська росії атакували ракетами промислову інфраструктуру Запоріжжя

Сьогодні під ранок 20 квітня російські загарбники завдали ракетного удару по промисловій інфраструктурі Запоріжжя.

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

За добу на фронті — понад сотня боєзіткнень, противник атакує на шести напрямках

Протягом минулої доби відбулося 102 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 29 ракетних та 67 авіаційних ударів, здійснив 67 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник радіостанції, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Офіцер служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 28000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Старший сапер взводу

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Стрілець – помічник гранатометника

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Водій-заправник

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759