ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Їхня зброя – точний прогноз

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Листопада 2020, 12:28

Якщо для пересічного громадянина прогноз погоди – це лише нагадування одягнути відповідний одяг та взяти парасольку, то для армійців це розвіддані. Особливо, коли йдеться про авіацію. Адже для успішного та безпечного виконання завдань військовим льотчикам потрібно знати чи не всі погодні нюанси. Причому найчастіше з розкладкою по годинах. І визначають їх фахівці метеорологічної служби  Повітряних Сил Збройних Сил України.

– На безпеку польотів авіації впливають різні погодні фактори : грози, атмосферні опади, вітри, тумани, низька хмарність, обмерзання техніки в хмарах. Для своєчасного передбачення цих та інших небезпечних атмосферних явищ метеопідрозділи Повітряних Сил несуть цілодобове чергування на усіх військових аеродромах. У режимі 24/7 вони збирають інформацію про фактичну і прогностичну метеорологічну обстановку, на підставі якої командири авіаційних підрозділів визначають, які екіпажі відправляти на завдання, на яких літати ешелонах, у який час доби, де обходити небезпечне погодне явище, – розповідає начальник метеорологічної служби відділу сил підтримки Повітряних Сил ЗС України полковник Ігор Мельник.

У своїх прогнозах військові метеорологи не вживають такі поняття, як наприклад «можливий туман» або «без істотних опадів». Вони зобов’язані давати більш конкретну інформацію: наскільки ймовірним є те чи інше погодне явище в певний період часу. Наприклад, якою буде нижня межа хмар і видимість. Адже від цього залежить, чи зможе екіпаж літака безпечно здійснити посадку на визначеному аеродромі. Від їхнього уміння бачити в умовних позначках на метеокартах зміну погодних умов, без перебільшення, залежить життя людей.

Для точного прогнозування погоди в арсеналі військових є як звичайне метеорологічне обладнання: термометри, барометри, психометри, так і доступ до супутникових даних. У метеорологічній службі пояснюють, що лише набору даних замало для точного прогнозу. Їх ще потрібно грамотно інтерпретувати. І тут багато залежить від навичок та досвіду фахівця, а також від врахування ним кліматичних особливостей певної місцевості. Адже комп’ютерний аналіз не завжди вірний і різні чисельні моделі можуть по-різному бачити розвиток тих чи інших природних явищ.

Взагалі, точний прогноз має велике значення не лише для Повітряних Сил, а й для інших родів військ. Адже на їхні дії, зокрема, й під час війни, значний влив мають і погодні умови. Більше того, від погодних умов безпосередньо перед початком бойових дій може змінюватися і тактика, і склад сил та засобів.

Як говорять метеорологи, може танки багна і не бояться, проте через раптовий туман їхні екіпажі можуть втратити орієнтацію на місцевості й потрапити під вогонь противника, а колона військової техніки, що йде на підсилення, – застрягнути на півдорозі через снігопад. Точні метеорологічні поправки важливі й для артилерії. Адже атмосферні умови, які включають у себе вітер, температуру, щільність та вологість повітря уздовж траєкторії польоту снарядів або ракет, впливають на точність.

Фото автора та Романа Ющака

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП

Офіцер штабу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

сапер 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Стpілець-регулювальник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Бухгалтер фінансово-економічної служби

від 20100 до 50000 грн

Миколаїв, Миколаївська область