ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як у ЗСУ навчають сержантів-інструкторів

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 27 Листопада 2020, 18:06

Про це на брифінгу в пресцентрі АрміяInform розповів головний старшина ЗСУ − начальник Управління по роботі з сержантським складом Збройних Сил України старший прапорщик Олександр Косинський.

– Крім так званих кар’єрних курсів професійної підготовки сержантського складу, які є обов’язковими для всіх сержантів для просування по службі, у нас функціонують курси підвищення кваліфікації для інструкторського складу. Вони складаються з трьох рівнів: базового, підвищеного та академічного. Чим ці курси відрізняються від лідерських? У лідерських курсах – базового та середнього рівнів – методична складова передбачає навчання сержантів, як правильно організовувати та проводити заняття, але вона є лише однією зі складових. А на курсах інструкторів ця складова суттєво розширена – там є більше практики. І розраховані вони на сержантів, які переходять з військових частин бойового компонента до навчальних центрів на штатні посади інструкторів. Бо ці сержанти вчитимуть у навчальних центрах солдатів і сержантів за напрямками загальновійськової та фахової підготовки. І як інструктори повинні бути досконалими, адже від того, як вони підготують військовослужбовців, безпосередньо залежить успіх виконання ними завдань за призначенням та їхнє виживання у бою, – зазначив Олександр Косинський.

За його словами, курс інструктора базового рівня проводиться для військовослужбовців, які мають базову підготовку сержанта і у яких є досвід управління особовим складом. На цих курсах сержант підвищує свою методичну майстерність і отримує право на штатній посаді інструктора проводити заняття з підготовки рядового складу – тобто, здійснювати індивідуальну підготовку солдатів.

– Інструкторський курс середнього рівня призначений для сержантів, які мають середній рівень загальної підготовки сержантського складу та базову підготовку інструктора, досвід виконання обов’язків на посаді головного сержанта взводу. Сержант, який пройде інструкторський курс середнього рівня, матиме право готувати як солдатів, так і сержантів – проводити курси лідерства та інструкторські курси базового і середнього рівнів, фахову підготовку сержантів, а також організовувати і проводити колективну підготовку особового складу в складі відділення – взводу, – підкреслив спікер.

Він додав, що на інструкторських курсах середнього рівня сержантам дають підвищені методики проведення занять, уміння управляти дискусіями та передові техніки, які використовують у збройних силах країн-членів НАТО.

– І ще є інструкторські курси академічного рівня – для тих сержантів, які мають базовий і середній рівні інструкторської підготовки та мають досвід виконання обов’язків на посадах головного сержанта батальйону або дивізіону. Академічний курс передбачений для фахівця, який розробляє навчальні програми та кваліфікаційні стандарти курсів підготовки рядового і сержантського складу, навчально-методичні матеріали для них, контролює якість їхнього проведення та здійснює вдосконалення. Тобто, їхнє завдання вже не просто навчати особовий склад, а створювати ефективні курси підготовки військовослужбовців за певними напрямками. Інструктор академічного рівня спроможний здійснити аналіз – кого ми отримаємо в результаті проведення курсу, які методи та засоби треба застосувати для підготовки фахівця за відповідною військово-обліковою спеціальністю і повністю сформувати навчальну програму чи кваліфікаційний стандарт курсу: кількість годин, дисципліни, напрямки, їхня змістовна складова. Крім того, інструктор академічного рівня має право проводити підготовку сержантів на курсах лідерства підвищеного і вищого рівнів, – зауважив Олександр Косинський.

Він уточнив, що курси розробляють за натовською методологією Systems Approach to Training – коли формується все, починаючи від аналізу й закінчуючи дизайном програми, її апробацією (проведення пілотного курсу. – Ред.), визначення ефективності та здійснення вдосконалення і затвердження.

-Весь процес зі створення курсу може зайняти біля пів року. Але врешті-решт ми отримаємо якісну навчальну програму або кваліфікаційний стандарт, з відповідними навчально-методичними матеріалами – презентаціями, лекціями, методичними рекомендаціями, щоб все було уніфіковано та могло викладатися за єдиними стандартами і принципами, – підбив підсумок головний старшина ЗСУ − начальник Управління по роботі з сержантським складом Збройних Сил України старший прапорщик Олександр Косинський.

Фото – Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець за контрактом

від 21000 до 100000 грн

Погребище

4 відділ Вінницького РТЦК та СП

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Гранатометник 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Санінструктор в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Оператор БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Харків

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Пожежний, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ