ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Тижневий огляд російської дезінформації

Лонгрід Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Листопада 2020, 12:05

Про «смішну» російську загрозу, «русофобський» Майдан та «ефективність» російських медіафахівців у Білорусі

У розділі недавнього дослідження, проведеного StratCom COE, перелічено й порівняно наративи прокремлівських ЗМІ у 2016 та 2018 роках. Одним з них є твердження, що ідея російської загрози смішна. Швидко переміщуємося на два роки вперед і що бачимо? Литовський Sputnik повідомляє, що НАТО та країни Балтії використовують «російську загрозу» для виправдання домовленостей про безпеку із США та розміщення військ НАТО на своїх територіях. Завершується стаття Sputnik інформаційною бомбою: «Москва заявила, що не планує нападати на жодну країну».

Зрозуміло, що відновлений інтерес до безпеки та територіальної оборони європейських країн після агресії проти нашої країни у 2014 році викликає занепокоєння прокремлівських ЗМІ. У відповідь вони застосовують коктейль безпідставних заяв про агресивність щодо Росії з насмішками та загрозами знищити тих, хто хоча б наважиться подумати, щоб купити щось пофарбоване у камуфляж. Останній приклад — заява російського інформагентства ТАСС про фінський план придбання багатоцільових винищувачів: «Можливо, фінам невідомо, що всі «Іскандери» (система балістичних ракет малої дальності) в Ленінградській області відтепер, швидше за все, дивитимуться не лише на країни Балтії, а й на фінів».

Тож, на думку прокремлівських ЗМІ, все зрозуміло: Росія не планує нікого атакувати, вона лише націлює балістичні ракети малої дальності на сусідів, але цю загрозу… не варто перебільшувати.

Річниця Майдану не дає спокою Москві

23 із 69 дезінформацій російського агітпрому на цьому тижні зосереджені на Україні, оскільки події на Майдані розпочались у листопаді 2013-го. Річниця Майдану — пріоритетна тема для Кремля і це пояснює, чому витягнено багато старих класичних дезінформаційних історій: «В Україні йде громадянська війна», «Україна втратила суверенітет після Євромайдану», «Євромайдан — переворот (збройний, фашистський і русофобський)». Також є кілька нових необґрунтованих тверджень, що Україна відправлятиме людей, які мають російський паспорт, у концтабори або навіть «табори смерті». Однак усе перевершує твердження, що «у 2014 році кримське населення реалізувало право на самовизначення шляхом вільного та мирного голосування відповідно до міжнародних стандартів». Перефразовуючи пісню «З невеликою допомогою моїх друзів» легендарного «Бітлз», «я отримую самовизначення за невеликої допомоги від своїх маленьких зелених друзів (у танках та бронетранспортерах)!».

Чого досягли прокремлівські медіастратеги в Білорусі?

На початку масових акцій протесту проти Олександра Лукашенка в Білорусі низка журналістів на державних каналах Білорусі оголосили страйк. Більшість з них незабаром були звільнені й замінені російськими медійними «фахівцями», контрольованими державою. В результаті риторика на білоруських державних телеканалах стала агресивнішою щодо підтримки чинного режиму, а наклепи на іноземних дипломатів — поширенішими.

Але чого насправді домоглися ці «фахівці» російських ЗМІ? Дослідження британського аналітичного центру Sociolytics засвідчує: не так уже й багато. На думку дослідників, припущення, що прокремлівські медійні «технології» можна скопіювати й застосувати до Білорусі, неправильне. Білоруси набагато менше довіряють державним телеканалам своєї країни, ніж їхні однолітки в Росії. Понад 54 % білорусів віддають перевагу незалежним ЗМІ та тільки 29 % вважають за краще переглядати державні ЗМІ, тоді як в Росії ці дані майже діаметрально протилежні. Коли почалися протести, люди похилого віку теж стали більше шукати інформацію в Інтернеті. Перші спроби влади розв’язати проблему суцільним відключенням Інтернету обернулися тим, що багато білорусів звернулися до Telegram — єдиної доступної цифрової платформи. Дані пошукової системи Google, отримані в жовтні, показали, що в останні 90 днів кількість пошукових запитів до каналу NEXTA Telegram зросла на колосальні 500 %. У країні з населенням 9,4 мільйона людей телеграм-канали NEXTA і NEXTA live зуміли залучити понад 2,9 мільйона передплатників. У відповідь білоруські державні та прокремлівські ЗМІ, які працюють у країні, звинуватили NEXTA в тім, що нею опікуються польські спецслужби, які ставлять за мету розпалювання насильства в країні. Наприкінці жовтня Telegram-канал NEXTA Live і його логотип оголошені в Білорусі «екстремістським матеріалом» — і платформа втратила близько 17 % користувачів. Проте взаємодія з контентом NEXTA залишається високою, тоді як кількість передплатників Telegram на інші незалежні ЗМІ в Білорусі продовжує зростати.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

росіяни вдарили КАБом по Сумах

росіяни вдарили КАБом по Сумах

Вдень 25 квітня ворог застосував керовану авіаційну бомбу, вдаривши по інфраструктурі міста Суми.

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

Запущено інформативний чат-бот у застосунку Signal для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером +380631087206. Застосунок наразі працює в тестовому режимі.

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін припускає, що електронний кабінет військовозобов’язаного зможе вже запрацювати в червні 2024 року.

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

74-річна місцева жителька перебуває у важкому стані, у неї осколкові поранення та травматичний шок.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший технік, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Фельдшер

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Майстер БПЛА в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Старший бойовий медик, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Миколаїв

Військова частина А1080