ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Сержант «Федорович» на правах старшого позиції часто дає «прикурити» матросам

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Листопада 2020, 16:29

«Тут усе справжнє, живе, без фальші, що часто трапляється в тому світі, який ми захищаємо. Так, небезпечно, до ворога — рукою сягнути, он їхні вогневі точки за якихось кілька сотень метрів. Але ж поряд дивовижні люди — справжні воїни. Ви можете бути знайомі з бійцем кілька годин, а він тобі прикриє спину!»

За протекцією сержанта «Федоровича», що є старшим позиції морської піхоти, за якихось кілька тижнів звичайний порожній бліндаж перетворився на затишні «апартаменти», в яких і перезимувати не гріх. «Федорович» каже, добре пам’ятає це місце з минулої ротації, тоді тут регулярно шастали ворожі диверсійно-розвідувальні групи. Тепер же — територія під повним контролем. Чоловік розповідає, що попри перемир’я тут і нині можливо все, тож «безпечних» чергувань у морпіхів немає. Та й ворожі безпілотники, які регулярно помічають українські воїни, не дають розслабитись.

— Укріплення облаштували, бліндажі, вогневі точки, а он — кухня, — демонструє сержант своє «господарство», і важко уявити, що все зроблено за такі стислі терміни. — Душ ще в процесі, він же виконує функцію комори. На війні зрозумів, що на кількох квадратних метрах можна майже повністю облаштуватись! Ми з будь-яким смарт-житлом можемо конкурувати! Брехати не буду, нині — відносно спокійна обстановка. Та тиша тут поняття оманливе, будь-якої миті ситуація може кардинально змінитись. 

Морську піхоту колишній запорізький слюсар обрав не випадково. Після строкової служби в Севастополі його так і вабили Військово-Морські Сили. І хоч по мобілізації чоловіка направили до окремої артилерійської бригади, за першої ж можливості перевівся до морпіхів. «Федорович» — воїн досвідчений. Не дивно, що на запитання про загальну кількість ротацій, йому важко відповісти точно…

— Ну це треба рахувати… Був у Попасній, під Горлівкою, брав участь у штурмі Мар’їнки, готувалися прикривати відхід наших та, на щастя, цього не трапилось. Тоді на моїх очах хлопці-артилеристи, які важили по сотні й більше кілограмів, за два тижні худли до менш ніж 80-ти… Навіщо ті дієти, як є важкі далекобійні гармати? Трохи попрацюєш із «Гіацинтами» й одразу стаєш справжнім атлетом! Ще був у Світлодарці, Горлівці, Волновасі… Потім двічі у Павлополі, вже вдруге у Широкиному… Та яка різниця, скільки тих ротацій було? Головне, що завжди прочуханки давали ворогу!

І хоч «Федорович» на правах старшого позиції часто дає «прикурити» ще й матросам, вони його щиро поважають.

— Треба ж, щоб із хлопців толк був! Ось Володя, це його перша ротація, він не просто солдат, а майбутній сержант. Толю теж майже «завербував». Одного нещодавно відправив на вишкіл, починав під моїм керівництвом, довго пручався, коли радив іти вчитись, тепер дякує. У мене на позиції одні молоді хлопці, з ними простіше. Хоч я і не такий старий, та ставлюсь до них, як до синів. Вважаю, що саме за молодими хлопцями — майбутнє армії. У мене після 2014-2015-го здоров’я вже геть підкосило, тож навіть не впевнений, чи підійду я під нові натівські стандарти для українського сержанта. Поки відчуватиму, що з мене є користь — служитиму. А тим часом паралельно готую достойну зміну …

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат В

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Розвідник-сапер

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Стрілець 135 окремого батальйону

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського