ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: собаки-роботи на службі у ВПС США, фрегат нового покоління для ВМС Японії, американських спецпризначенців озброять новими гвинтівками від Barrett

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 21 Листопада 2020, 9:29

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про паливозаправники KC-390, модернізацію швейцарських БМП CV90 та польських танків Leopard 2PL.

ВМС Японії отримали другий фрегат нового покоління

На верфі компанії Mitsui E & S Shipbuilding Co., Ltd в Окаямі спустили на воду фрегат нового покоління «Кумано» типу 30FFM, призначений для ВМС Японії. Це другий корабель цього класу.

Перший фрегат типу 30FFM, який поки не отримав назви, будують на верфі компанії Mitsubishi Heavy Industries у Нагасакі. Його збиралися спустити на воду в листопаді, але через пандемію коронавірусу церемонію довелося відкласти. Mitsui E&S у 2018 році отримала від Mitsubishi субпідрядне замовлення на будівництво ще одного такого корабля для японського флоту.

Наразі ВМС Японії замовили лише два фрегати FFM. Через обмеження, пов’язані з пандемією, їхню поставку перенесли з 2021-го на 2022 рік.

У мирний час основне призначення нових фрегатів — патрулювання прибережних вод Японії. Нині ці завдання виконують застарілі есмінці класу «Абукума», «Хатсуюкі» й «Асагірі».

За даними Mitsubishi, повна водотоннажність фрегата 30FFM становитиме близько 5500 т, довжина корпусу — 132,5 м, ширина — 16,3 м. Оснащений комбінованою дизель-газотурбінною енергетичною установкою типу CODAG, він здатний розвивати швидкість понад 30 вузлів. Заявлена чисельність екіпажу — 90 осіб, що говорить про високий рівень автоматизації на борту.

Кораблі планують озброїти 127-мм артустановкою Mk.45 від BAE Systems, ракетною системою вертикального пуску Mk.41, протикорабельними ракетами «Тип-17» з дальністю ураження до 400 км, 324-мм торпедами «Тип-12», мінами й дистанційно керованими бойовими модулями з 12,7-мм кулеметами.

На борту фрегата 30FFM зможе базуватися один багатоцільовий вертоліт, а також різні надводні й підводні безпілотні апарати.

Військові США тестували собак-роботів

An unmanned ground vehicle is tested at Tyndall Air Force Base, Florida, Nov. 10, 2020. Tyndall is one of the first military bases to implement the semi-autonomous UGV’s into their defense regiment, they will aid in reconnaissance and enhanced security patrolling operations across the base. (U.S. Air Force photo by Airman 1 st Class Tiffany Price)

ВПС США провели одне з найбільших в історії навчань з робототехніки, аби розширити застосування штучного інтелекту в збройних силах. Зокрема використовували чотирилапих собак-роботів для виявлення загроз до того, як їхні людські аналоги вийдуть на поле бою.

Загалом роботособаки — частина великого американського проєкту з упровадження штучного інтелекту в бойові операції Advanced Battle Management System. Вони здатні патрулювати місцевість, збирати дані, проводити картографування, спостереження за об’єктами й налагодження зв’язку. Зазначається, що собаки-роботи здатні працювати в будь-якій місцевості й мають нескладну конструкцію.

Хоча ці роботи пересуваються немов пси, вони не призначені для заміни військових службових собак. Замість цього вони допоможуть у патрулюванні й так дозволять захисникам авіабази Тиндалл зосередитися на забезпеченні безпеки, що вимагає фізичної присутності.

«Ці собаки стануть додатковим набором очей і вух під час оброблення великих обсягів даних у стратегічних точках по всій базі ВПС Тиндалл», — зазначив з цього приводу майор Джордан Крісс, командир 325-ї ескадрильї сил безпеки.

Угорщина замовила два паливозаправники KC-390

Бразильська компанія Embraer оголосила про підписання з урядом Угорщини контракту на поставлення двох багатоцільових транспортних літаків нового покоління C-390 «Міленіум» у конфігурації паливозаправника KC-390.

Крім того, контракт включає навчання пілотів і технічних фахівців, а також інші послуги. Закупівля дасть змогу посилити можливості ЗС Угорщини передусім у сфері тактичних повітряних перевезень, дозаправлення в повітрі та медичної евакуації, а також у проведенні інших операцій. Поставки мають початися у 2023 році.

KC-390 здатний транспортувати 26 т вантажу, розвивати максимальну швидкість 870 км/год, застосовуватися на ґрунтових або пошкоджених злітно-посадкових смугах. Дальність польоту з 23 т вантажу — 1380 морських миль (2556 км), перегонкова дальність із внутрішніми баками — 4640 морських миль. Практична стеля — 11 км. KC-390 оснащено двома турбореактивними двоконтурними двигунами V2500-E5 компанії International Aero Engines, новітньою авіонікою, задньою рампою та вдосконаленою системою оброблення вантажів, а також РЛС «Габбіано» групи Leonardo.

Американських спецпризначенців озброять новими гвинтівками від Barrett

Відомий американський виробник зброї Barrett оголосив, що отримав перше замовлення на поставлення високоточної снайперської гвинтівки MK22 від USSOCOM (Командування спеціальних операцій США).

Як зазначили у компанії, представлені нею перші серійні гвинтівки MRAD MK22 (Multi-Role Adaptive Design Mark 22) відповідають усім вимогам контракту Пентагону на ASR (Advanced Sniper Rifle) на підтримку USSOCOM.

Сили спецоперацій вибирали нові снайперські гвинтівки в рамках тендеру ASR (Advanced Sniper Rifle), оголошеного у 2016-му. В USSOCOM оголосили, що вони шукають модульну різнокаліберну снайперську гвинтівку з поздовжньо-ковзним затвором, здатну працювати в калібрах 300 Norma Magnum, 338 Norma Magnum і 7,62 × 51 мм.

У Barrett вказують, що дослідні зразки зброї передані на тестування торік у березні й підтвердили свої характеристики. Для Сил спецоперацій поставлятимуть MRAD у модифікації MK22 (Multi-Role Adaptive Design Mark 22). Деталі контракту не розголошують, відомо, що поставки нових гвинтівок почнуться з січня 2021 року.

Гвинтівка MRAD випускається у трьох модифікаціях: FLUTED, MK22 і SMR. Між собою вони різняться кольором обробки, типами прикладів і базовим набором аксесуарів. При цьому заміна ствола можлива в польових умовах з використанням усього одного інструмента.

Швейцарським БМП CV90 подовжать термін служби

BAE Systems Hägglunds отримала контракт від Швейцарського федерального управління оборонних закупівель на продовження терміну служби гусеничних БМП CV9030, відомої як Schützenpanzer 2000. Програма продовження терміну служби CV9030 дозволить експлуатувати 186 бойових машин до 2040-го і значно підвищить можливості платформи.

Удосконалення здебільшого стосуються заміни застарілих оптичних, електричних та електронних компонентів. А також — установки технології Active Damping, яка знижує зношення, мінімізує витрати на ремонт упродовж терміну служби, покращує швидкість на місцевості й комфорт їзди. Нова поліпшена архітектура електроніки підтримуватиме адаптацію до майбутнього розвитку технологій. Транспортні засоби оснащуватимуть системою спостереження на 360 градусів, що підвищує ситуаційну обізнаність, бойову ефективність і живучість, щоб забезпечити безпечне планування маршруту та швидке наведення на ціль.

Швейцарський CV90 оснащений двомісною баштою з механічним приводом, озброєною 30-мм автоматичною гарматою Mk44 і 7,62-мм кулеметом. Командир перебуває зліва, навідник — праворуч, при цьому обидва члени екіпажу мають цільну кришку люка, що відкривається назад. У задній частині машини можуть розміститися вісім піхотинців. Піхота входить і виходить через великі двері у задній частині корпусу, яка відчиняється вправо.

CV90 оснащений дизельним двигуном Scania DI 14 потужністю 550 к.с. у поєднанні з повністю автоматичним двигуном Perkins Engines Company X-300-5N з гідротрансформатором з 4 передніми і 2 задніми передачами. БМП може розвивати максимальну швидкість 70 км/год із запасом ходу 300 км.

У польську армію надійдуть нові танки Leopard 2PL

Консорціум PGZ, виконуючи укладений з Інспекцією озброєння контракт на модернізацію танків Leopard 2A4 до стандарту 2PL, доставив чергову партію модернізованих машин у 1-шу Варшавську бронетанкову бригаду.

Модернізація Leopard 2A4 до стандарту 2PL включає заміну гідравлічних систем стабілізації гармати та приводу башти на електричні, вдосконалення гладкоствольної гармати Rh-120 L44 і її адаптацію до нових типів боєприпасів, зокрема програмованих, зі збереженням можливості використання вітчизняних боєприпасів. Leopard 2PL також оснащений новими оптико-електронними системами: тепловізійними камерами KLW-1 Asteria 3-го покоління в приладах спостереження й прицілювання командира й навідника. Башта танка оснащена додатковими модулями бронювання. У танку встановлені нові системи пожежо- і вибухобезпеки. Модернізація здійснюється здебільшого силами польської оборонної промисловості.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони вразили черговий ворожий плавзасіб

Сили оборони вразили черговий ворожий плавзасіб

Човен ворога було знайдено і знищено за допомогою скидання боєприпаса з дрона на півдні України.

В Україні створять мережу реабілітаційних центрів для поранених військових

В Україні створять мережу реабілітаційних центрів для поранених військових

Україна у співпраці із західними партнерами створить мережу реабілітаційних центрів для поранених.

Очільник ГУР розповів, як російські військові нищать своїх же громадян на території рф

Очільник ГУР розповів, як російські військові нищать своїх же громадян на території рф

Начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України генерал-лейтенант Кирило Буданов прокоментував військові удари на території російської федерації.

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу оголосив перші тендери на закупівлю зимового одягу для Збройних Сил України.

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Основою для реалізації гендерної політики у Збройних Силах України є використання західного досвіду та співпраця з країнами НАТО.

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Колишній український, а нині російській музикант, лідер відомого поп-рок-гурту, який є уродженцем України, має російське громадянство.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-помічник гранатометника

від 20000 до 125000 грн

Нікополь, Дніпропетровська область

Командир автомобільного взводу

від 24000 до 54000 грн

Черкаси, Черкаська область

Старший майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Старший слюсар-монтажник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Стрілець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Технік автоматизованих систем управління

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України