ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Очі та вуха» нашого війська на східних рубежах

Важливо Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 30 Листопада 2020, 17:28
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Своє професійне свято військовослужбовці та цивільні працівники Харківської радіотехнічної бригади Повітряного командування «Схід», штаб якої розташований на Харківщині, вже традиційно зустрічають із високими результатами діяльності. Воїни цього колективу охороняють повітряний суверенітет у семи областях України, уздовж приблизно чверті лінії держкордону. І така відповідальність змушує їх постійно перебувати на висоті майстерності.

Примітно, що за підсумками 2019-го та нинішнього року бригаду визнано найкращою серед усіх частин радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ. Про особливості служби в цьому колективі й великі зміни на краще останніми роками дізнавався кореспондент АрміяInform.

Перевірка боєм

– РТВ першими зустрічають ворога в повітрі та супроводжують його до повного знищення, – каже командир бригади полковник Віталій Птащенко. – Також ми постійно стежимо за цивільними повітряними суднами і моніторимо ситуацію по той бік українського кордону. Навантаження на вартових неба колосальне, але цілком посильне. Цілодобово хлопці й дівчата несуть бойове чергування в різних регіонах, а на Донбасі ще й діють у складі Об’єднаних сил. Важливість нашої бойової роботи оцінили й вороги. Тому у 2014-му кілька разів вони намагалися штурмувати підрозділи бригади чи обстрілювали із артилерії.

– Навесні 2014 року ворожа артилерія накрила наш підрозділ на Луганщині біля Мілового. Пізніше, починаючи з червня, незаконні збройні формування періодично обстрілювали позиції нашої роти в Авдіївці. Попри складну ситуацію, військові цього підрозділу тримали наземну оборону й продовжували виконувати бойові завдання. У жовтні першого року війни, коли приміщення та інфраструктура були зруйновані, особовому складу довелося перебазуватися. Їхнє місце зайняв зведений загін Повітряних Сил ЗСУ, – зазначив комбриг.

Дарма озброєні «зелені чоловічки» штурмували штаб батальйону РТВ у Луганську, пропонуючи «вигідні» умови здачі в полон. Наші вартові неба за підтримки інших підрозділів ЗСУ довго утримували позиції, аж поки не отримали наказ на переміщення. Завдяки продуманим діям командування батальйону «Луганськ» у період оточення вдалося значно зменшити кількість поранень серед воїнів.

– Як на Луганщині, так і на Донеччині витримали люди, але не бетонні захисні споруди. Тому з тимчасово окупованої території довелося перебазуватися північніше, щоб добре підготуватися та повернутися назад з новими силами. Адже колектив бригади щиро вірить, що Перемога буде за нами, – продовжив полковник Віталій Птащенко.

Орієнтири для молодих

Поява окупантів на українському Донбасі викликала необхідність створення окремої радіолокаційної роти «Краматорськ», до складу якої увійшло чимало місцевих патріотів. Посилено й інші підрозділи, розташовані на Сході нашої держави.

– Наразі в інтересах захисту повітряного суверенітету держави в Луганській і Донецькій областях виконують завдання за призначенням п’ять окремих радіолокаційних підрозділів. Усі воїни там є учасниками бойових дій. Цих хлопців та дівчат ставимо у приклад молоді, – говорить комбриг.

За словами командування частини РТВ, упродовж 2014–2020-х років за успішне виконання бойових завдань на Донбасі 10 військовиків нагороджено орденом «За мужність» ІІІ ступеня, ще 24 особи – відомчими відзнаками. На жаль, під час російсько-української війни зі складуцієї частини загинули двоє воїнів, а 29 зазнали поранень. Ті, хто вистояв перед ворогом на Сході,нині обіймають вищі посади та є орієнтирами для молодих вартових неба.

Шляхом інновацій та переоснащення

Упродовж останніх років у частині РТВ відбулося суттєве переозброєння. Цьому сприяло те, що в Україні налагоджено замкнуте виробництво низки новітніх зразків сучасної радіолокаційної техніки.Так, віднедавна підрозділи мають на озброєнні сучасні засоби радіолокації. А саме: три координатні РЛС кругового огляду типу 79К6 «Пелікан» та високомобільний радар кругового огляду П-18 «Малахіт». Ці вітчизняні розробки отримали чимало схвальних відгуків щодо простоти й водночас результативності роботи. Найближчим часом передбачається передача й іншої техніки.

– Усіх таємниць розкривати не можна. Та нині ми сильні як ніколи. Адже радіотехнічні війська були і залишаються головним джерелом інформації про повітряну обстановку. Нова техніка дозволяє краще виявляти ймовірні загрози за кількасот кілометрів до держкордону. Підрозділи РТВ об’єднані в єдину систему моніторингу повітряного простору. Крім того, воїни-локаторники успішно прикривають усі важливі об’єкти й великі міста в семи областях, – повідомив полковник Віталій Птащенко.

Ефективність роботи воїнів одного з підрозділів Харківської радіотехнічної бригади перевірено цього року в межах спільних командно-штабних навчань «Об’єднані зусилля – 2020».

Приміром, у Приазов’ї під час одного з етапів масштабних навчань воїни-локаторники успішно відпрацювали питання мобільності і автономної бойової роботи, взаємодії з іншими підрозділами й протидії диверсійним групам.

У бригаді зазначають, що поступово поліпшують і умови служби,й відпочинку фахівців ППО. Особливо швидкими темпами все змінюється на краще у підрозділах, сформованих чи перебазованих на нові місця.До впровадження інновацій можна віднести і те, що цієї осені за розпорядженням Генерального штабу ЗСУ в межах пілотного проєкту особовий склад батальйону, розташований на Харківщині, апробував нову систему оцінювання індивідуальної та колективної підготовок. Ці підходи розроблені на основі досвіду розвинутих країн і адаптовані до українських реалій. У підсумку, батальйон РТВ отримав загальну оцінку «добре», довівши, що пілотний проект є успішним. А наступного року за новими критеріями оцінять вже всю бригаду.

Окрім того, воїни-локаторники відшліфовували професійні навики і вміння під час понад 30 різних навчань, тактико-спеціальних занять.

 

Висока планка професіоналізму

Результативність фахівців РТВ одразу помітна, коли падає ворожий БПЛА. Адже, хто був на Донбасі, знає, як складно знищити цю маленьку ціль у небі, яка може завдати чимало негативних наслідків, зокрема, забрати життя захисників України. Так ось, за час російсько-української війни вартові неба на Сході ліквідували півсотні російських дронів. Певна заслуга в цьому і військовослужбовців бригади.

Упродовж цього року воїни частини виявили і супроводили повітряним простором близько 66 000 локальних цілей –здебільшого пасажирських літаків різних авіакомпаній. Проте пильність втрачати не можна, і за кожним з цих літальних апаратів ретельно стежили армійці. Також у 2020-му по тойбік держкордону чи біля району проведення операції Об’єднаних сил, встановленим порядкомзафіксовано близько 200 іноземних бойових літаків і ще понад 100 військово-транспортних бортів.

Приємно, що влітку до бригади прийшли 12 випускників різних військових вишів. Авторитет частини в українському війську такий, що більшість лейтенантів після випуску просили направити їх саме сюди.

– Ми – «очі та вуха» Збройних Сил України на східних рубежах. Бойові чергування переходять в інтенсивну бойову підготовку і–знову по колу. Цілодобова робота в інтересах Об’єднаних сил змушує постійно піднімати планку професіоналізму. Як результат, за підсумками кількох років поспіль бригада посідає перші місця серед частин радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ. Тож небо на Сході країни в руках кращих воїнів-локаторників, – підсумував полковник Віталій Птащенко.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

старший розвідник

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Уповноважена особа з закупівель

від 21000 до 51000 грн

Полтава, Полтавська область

Командир відділення РЕБ, ВОС 538. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Командир відділення у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Оператор безпілотного летального апарату

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України