ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На сьомому році війни в Кримінальний кодекс України слід внести статті про воєнні злочини та злочини проти людяності

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Листопада 2020, 17:04

Українські правозахисники закликали Верховну Раду ввести відповідальність за воєнні злочини і злочини проти людяності та звернулися до народних депутатів із проханням підтримати їхні зусилля щодо просування проєкту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права».

Про те, наскільки законопроєкт №2689 є необхідним українським органам національного слідства і суду для розслідування і притягнення до відповідальності винних у скоєнні міжнародних злочинів, розповів один із його авторів ‑ Постійний представник Президента України в АР Крим Антон Кориневич.

«Як співавтор законопроєкту №2689 можу сказати те, що це якісний, фаховий юридичний текст, направлений на те, щоб імплементувати у Кримінальний кодекс України найкращі міжнародні стандарти в галузі міжнародного та кримінального права.

Хочу зазначити, що абсолютно невиправданим є той факт, що на сьомому році міжнародного збройного конфлікту, який спричинений збройною агресією Російської Федерації проти України, в нашому Кримінальному кодексі немає розгорнутого розділу статей про воєнні злочини. Єдина стаття 438 «порушення законів і звичаїв війни» ‑ бланкетна, відсилочна, безумовно не може бути тією належною нормативно-правовою базою для роботи правоохоронних органів, органів прокуратури та суду», ‑ наголосив Постійний представник Президента України в АР Крим.

Він також відмітив, що у Кримінальному кодексі досі не визначено такий окремий вид, як злочин проти людяності. «Цьому не потрібно шукати виправдання, чому в України – правової європейської держави – немає у Кримінальному Кодексі статті про злочини проти людяності. Це просто треба змінити, нарешті включити відповідну статтю у проєкт Кримінального кодексу.

Тому, виходячи з цього, як співавтор законопроєкту вважаю, що він цілком відповідає тим реаліям, які склалися наразі. Це якісний текст, що слугуватиме потребам правосуддя та справедливості. Безумовно, він важливий сьогодні»,‑ додав дипломат.

Також Антон Кориневич повідомив, що в тимчасово окупованому Криму Російською Федерацією та представниками її окупаційних адміністрацій систематично вчиняються воєнні злочини та злочини проти людяності – катування, насильницькі зникнення, незабезпечення права на справедливий суд, системний призов громадян України до збройних сил держави-агресора, переслідування кримськотатарських та українських активістів.

«Відповідно, українські правоохоронні органи, органи прокуратури повинні мати належний інструментарій для того, щоб ефективно, належним чином притягати до відповідальності осіб, які вчинили ці злочини. А для цього, безумовно, нам потрібно, щоб у Кримінальний кодекс внесли окремі статті про воєнні злочини. Це має бути повноцінний каталог, щоб людина, яка відкриває Кримінальний кодекс, бачила, що є воєнним злочином, бо наразі такої можливості немає», ‑ пояснив посадовець.

А для Криму це особливо важливо. Бо, застосовуючи найкращі міжнародні стандарти і послуговуючись світовою практикою, лише у тісній співпраці з міжнародними партнерами Україна зрештою зможе забезпечити принцип невідворотності покарання та притягнути до відповідальності всіх, хто вчиняє воєнні злочини і злочини проти людяності в тимчасово окупованому Криму.

Антон Кориневич висловив впевненість, що так само цей законопроєкт дуже важливий для Донецької й Луганської областей, які стали об’єктом збройної агресії РФ, і де триває міжнародний збройний конфлікт.

Співавтор законопроєкту сподівається, що Верховна Рада України покаже здатність розуміти важливість тематики тимчасово окупованих територій, відповідальності за злочини, які вчиняють там. І що закон №2689 зрештою ухвалять, що підтвердить: цивілізаційно Україна є правовою державою, для якої верховенство права і невідворотність відповідальності за найтяжчі міжнародні злочини є не порожнім словом, а принципом і цінністю.

«Ухвалення цього законопроєкту ‑ важливий крок на шляху до імплементації в Україні підходів перехідного правосуддя, за яким уже працює Офіс Генерального прокурора, Прокуратура АР Крим та міста Севастополя, Представництво Президента України в АРК, а також Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Перехідне правосуддя – це системна річ. І законопроєкт №2689, безумовно, є дуже важливим елементом на цьому шляху», ‑ наголосив Антон Кориневич.

Довідково

Проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права №2689 ухвалено Верховною Радою у першому читанні 17 вересня 2020 року.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На кордоні знищили спостережний комплекс росіян

На Харківському напрямку бійці повітряної розвідки Держприкордонслужби знайшли та знищили відеокамеру спостережного комплексу «Муром - М».

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер з ремонту дронів, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Водій категорії С – військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Біла Церква

Троїцький ТЦК та СП

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Бойовий медик

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина A7310

стрілець снайперського взводу 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область