ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Military Decision Making Process — чого навчають за кордоном українських офіцерів

Навчання та тренування Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Листопада 2020, 17:40

Капітан Георгій Світличний закінчив військовий навчальний заклад у 2015 році, а вже за кілька років повернувся до рідної альма-матер, щоб виховувати наступні покоління офіцерів. Нині він начальник навчального курсу факультету радіаційного, хімічного, біологічного захисту та екологічної безпеки Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ».

Зі своїми підлеглими Георгій Світличний ділиться не лише бойовим досвідом, здобутим на Донбасі відразу після випуску, а й знаннями, які отримав у 2019 році під час навчання на курсі International Staff Officers’ Course (ISOC) або «Офіцер багатонаціонального штабу» в Академії збройних сил генерала Мілана Растіслава Штефаника — державному військовому університеті Словаччини.

— На навчання за кордоном мені вдалося потрапити через добре знання англійської мови, — розповідає Георгій Світличний. — Саме ця вимога була ключовою під час етапу відбору. Зрештою, від України до Академії у словацькому місті Ліптовський Мікулаш нас поїхало двоє офіцерів. Разом з нами цей курс проходили також одинадцять офіцерів зі Словаччини та п’ятеро з Чехії.

Російська пропаганда в Європі не працює

З перших днів між слухачами з різних країн встановилася дружна атмосфера. З боку іноземних колег було повне розуміння того, що відбувається в Україні.

— Незважаючи на ті кошти, які Росія витрачає на свою пропаганду в усьому світі, на ті численні «вкиди» й маніпуляції щодо українських подій, у всіх без винятку лише одне переконання — Росія веде проти України не лише інформаційну, а й збройну агресію. Ми маємо повну підтримку наших закордонних партнерів, — запевняє Георгій.

Навчальний процес: інтенсивність, насиченість, орієнтація на якісний результат

Курс навчання тривав 9 тижнів. Основною його частиною було вивчення Military Decision Making Process (MDMP) — процесу ухвалення військових рішень, що є важливим елементом планування та ведення військових дій відповідно до стандартів НАТО.

— У нас були лекційні, групові та самостійні заняття, які проводили інструктори зі Словаччини та Сполучених Штатів Америки, — ділиться спогадами Георгій. — Дуже сподобалася форма викладання — заняття побудовані так, що ти не відриваєшся на якісь інші речі, а проходиш кожен етап послідовно, крок за кроком. Інформації для конспектування нам давали мінімально — здебільшого це було живе обговорення матеріалу під час семінарів. Крім того, наприкінці кожного тижня кожен з нас готував брифінг — 15 хвилин презентації та 5 хвилин на відповіді на запитання.

Під час практичних занять за основу бралися бойові дії реального збройного конфлікту. Розглядалася певна ситуація, яку слухачі мали «розібрати», зробивши сім обов’язкових кроків, необхідних для прийняття військового рішення.

Отримавши дані про свої сили й засоби, місцевість, можливості противника та інші аспекти обстановки, офіцери мали представити щонайменше три варіанти бойових дій. А після розгляду й опрацювання кожного з них визначити оптимальний — як кінцевий результат практичного завдання. При цьому дуже важливим було дотримання всіх алгоритмів і матриць, що мінімізувало можливість допущення помилки під час прийняття рішень.

— Складність полягала не в тому, що все викладання велося англійською мовою, а в тому, що все це для нас було новим і протягом одного дня доводилося опрацьовувати дуже багато різноманітної інформації. Але ми навчилися, — продовжує офіцер.

Співпраця з НАТО формує наш бойовий потенціал

Уміння правильно застосувати всі наявні ресурси для якісного виконання поставлених завдань начальник курсу Георгій Світличний передає і своїм підопічним.

— Я не викладач, я вихователь курсантів, але все, що отримав під час навчання у Словаччині, ставлю їм за приклад: як розпланувати свій час, як отримувати інформацію, як її правильно опрацьовувати та застосовувати. Тобто як увібрати в себе весь той максимум знань, який дає викладач під час занять та надалі ефективно його використати.

Взаємодію з іноземними партнерами у питаннях, що сприяють реформуванню сфери безпеки та оборони, Георгій вважає корисною та необхідною для українського війська.

— Звичайно, подібні курси дуже потрібні для наших Збройних Сил, оскільки дають кожному слухачеві гарні знання в області здійснення управлінських процедур, командної колективної роботи. Зрештою, це не лише особистий розвиток та самовдосконалення, що надзвичайно важливо для кожного офіцера, а й ефективний майданчик для обміну досвідом з нашими іноземними партнерами й наближення нашої армії до стандартів НАТО, що в свою чергу формує наш бойовий потенціал.

Фото з особистого архіву Георгія Світличного

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти скинули авіабомбу на Берислав: 15 людей отримали контузію

Окупанти скинули авіабомбу на Берислав: 15 людей отримали контузію

російська армія скинула керовану авіаційну бомбу на місто Берислав Херсонської області.

В Україні 15% громадян проживають в умовах ризику, пов’язаного з вибухонебезпечними предметами

В Україні 15% громадян проживають в умовах ризику, пов’язаного з вибухонебезпечними предметами

З лютого 2022 року в Україні ідентифіковано 659 інцидентів з вибухонебезпечними предметами.

На півдні ворог втратив 4 гармати й танк

На півдні ворог втратив 4 гармати й танк

Протягом доби отримали підтвердження, що у ворога стало менше на 150 окупантів і 31 одиницю озброєння та військової техніки.

Викрито ще одного зрадника, який воював проти ЗСУ біля Соледара

Викрито ще одного зрадника, який воював проти ЗСУ біля Соледара

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного колаборанта, який воював проти Сил оборони на сході України.

Закон про мобілізацію направлено на підпис Президенту

Закон про мобілізацію направлено на підпис Президенту

Законопроєкт про мобілізацію №10449 направили на підпис Президента України Володимира Зеленського.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 071 злочин проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 100 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Головний сержант-командир установки в/ч А2800

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Штурман-військовослужбовець

від 24000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Військовослужбовець за контрактом

від 21000 до 100000 грн

Погребище

4 відділ Вінницького РТЦК та СП

Навідник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Помічник гранатометника

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ