ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кожен вихід на полігон завершується для курсантів-десантників та морпіхів 20–30-кілометровим маршем із виконанням тактичних, штурмових чи рятувальних місій

Вишкіл
Прочитаєте за: 6 хв. 20 Листопада 2020, 12:05

Про те, як готують командирів десантно-штурмових взводів, командирів морської піхоти й офіцерів повітрянодесантної підготовки кореспондентам АрміяInform розповів начальник факультету підготовки спеціалістів Десантно-штурмових військ Військової академії (м. Одеса) полковник Сергій Куз.

 

Про впровадження нових підходів у процес підготовки курсантів

Усі навчальні підрозділи факультету Десантно-штурмових військ (ДШВ) об’єднані однією метою і працюють задля того, щоб максимально підготувати майбутнього офіцера-командира Десантно-штурмових військ і морської піхоти до дій у надскладних умовах бойової обстановки. Крім відпрацювання основної програми підготовки, ми розробили та впровадили додаткові навчальні тренування. Головна ідея – урізноманітнити навчання курсантів та водночас ускладнити його актуальними елементами підготовки, які відповідають найкращим стандартам країн НАТО і які б враховували особливості та досвід ведення бойових дій в АТО/ООС.

Додатково, один раз на тиждень, кожна група курсантів першого курсу проходить психоемоційне тренування. Що воно собою представляє? Це тренування розвиває максимальну здатність майбутніх командирів аналізувати та приймати швидкі й ефективні рішення під час фізичного навантаження в умовах реальної обстановки. Крім того, вже з першого курсу усі курсанти беруть участь у змаганнях зі спортивних єдиноборств, зокрема джиу-джитсу та грепплінгу, які мають прикладне значення для підготовки офіцерів-десантників та морпіхів.

На другому курсі запровадили тактичні тренування, які проводять із максимальним залученням сучасних інновацій. Це і застосування віртуальної бойової системи, і використання безпілотних літальних апаратів під час виконання бойових завдань тощо. Військовий конфлікт між Азербайджаном та Вірменією яскраво продемонстрував усі переваги застосування сучасних технологій під час ведення бойових дій. Також курсанти 2-го курсу додатково вивчають порядок дій при протидії саморобним вибуховим пристроям, організації контрснайперської боротьби та інші елементи, які можуть знадобитися курсантам у майбутньому.

Про вогневі тренування та «Базовий курс лейтенантів»

Для того, щоб курсанти ще більше вдосконалювали навики застосування стрілецькою зброєю та озброєнням бойових машин, ми ввели в програму 3-го курсу додаткові вогневі тренування. При чому ці тренування не лише з виконанням стандартних вогневих вправ, а й із застосуванням бойової армійської системи БАРС, елементів такого виду спорту як «Практична стрільба». Крім того, активно розвиваємо навики курсантів у тактичній стрільбі – максимально ефективному застосуванні зброї в умовах значних фізичних та психологічних навантажень. Детально вивчаємо нові зразки озброєння та військової техніки, які нині надходять на озброєння у підрозділах ДШВ та морської піхоти. Додатково навчаємо курсантів сучасній специфіці застосування колективної зброї – ДШК, СПГ, ПТКР тощо.

На четвертому курсі курсанти працюють з нахилом на методичні тренування. Як правило – вони вчаться правильно відпрацьовувати заходи з організації і проведення занять з усіх видів підготовки. Ми умовно назвали ці тренування «Базовим курсом лейтенантів». Курсанти займаються вихованням лідерських якостей та навичками управління підрозділами. На цьому курсі вони працюють спільно з викладачами та офіцерами факультету під час занять, які влаштовані для їхніх молодших колег.

Дуже важливо, що вже на початку четвертого курсу наші курсанти практично на 99 відсотків знають, у який підрозділ вони потраплять після випуску. У цьому напрямку в нас повне сприяння від Командування Десантно-штурмових військ та Морської піхоти ВМС ЗС України. За цей рік навчання у курсантів іде максимальна адаптація до проходження служби в цих підрозділах до найменших деталей – вивчається історія, традиції, особовий склад, техніка, місце дислокації конкретного підрозділу тощо.

Окрім професійних навиків, ми намагаємося прищепити своїм вихованцям відповідальне і вимогливе ставлення до самих себе – це стосується і фізичної підготовки, і розвитку професійних, лідерських, командирських  якостей, і розуміння того, що офіцер завжди є прикладом для своїх підлеглих.

Про особливості польових виходів та стрибкову підготовку

Слід підкреслити, що 60 відсотків навчального процесу курсантів – це практична складова, яка зосереджена на підготовці та розвитку майбутнього командира підрозділу. Ми спланували навчальну програму так, що будь-який вихід на полігон завершується для наших курсантів 20–30-кілометровим маршем із виконанням тактичних, штурмових чи рятувальних місій, участю у різноманітних двосторонніх навчаннях чи тренуванням на кшталт маршової підготовки.

На деяких моментах підготовки ми зосереджуємо більшу увагу, зокрема, це ведення тактичних дій в урбанізованій місцевості, виконання дій на пересіченій місцевості. У реальній обстановці, наближеній до бойовій, в умовах високих фізичних, психічних та емоційних навантажень, перевіряємо здатність курсантів приймати зважені й ефективні рішення. Акцентуємо увагу на відпрацюванні елементів тактичної медицини, інженерної підготовки, практика водіння БМП тощо. Також курсанти активно вивчають процес підготовки та планування бою за стандартами НАТО.

Крім того, усі наші курсанти проходять психологічну смугу перешкод, як у нас у Навчальному центрі Військової академії, так і в частинах та підрозділах  Десантно-штурмових військ і Морської піхоти, після чого вони складають клятву десантника чи морпіха. Надалі, згідно з встановленими традиціями, вони отримують право на подальше проходження служби та носіння відповідних знаків розрізнення.

Велику роль у програмі навчання відіграє стрибкова підготовка. Кожен курсант на рік здійснює як мінімум сім стрибків із парашутом. Вихованці факультету виконують стрибки зі зброєю, вдень і вночі, у складних метеоумовах, на воду, з літака та обов’язково з подальшим виконанням пошуково-ударних чи десантно-штурмових дій на місцевості.

Про співпрацю з міжнародними партнерами

У процесі навчання ми постійно аналізуємо сучасні військові конфлікти та досвід інших країн, вносимо певні корективи й зміни у процес підготовки курсантів. Значно допомагає вдосконалити навчальну програму співпраці з нашими партнерами з країн-членів НАТО, зокрема з інструкторами тренувальних місій ORBITAL Збройних сил Великої Британії і UNIFIER Збройних сил Канади. Вкрай важливим є те, що ми спільно з партнерами готуємо спочатку викладачів за стандартами підготовки, які пропонують представники цих місій. Далі вже вони передають свої здобуті нові знання та досвід курсантам. Наприклад, основний напрямок ORBITAL – тактика і особливості виконання завдань в урбанізованій зоні.

Ще один позитивний момент – наразі проводимо консультації щодо присутності на факультеті іноземного радника, який буде залучатися безпосередньо до теоретичних та практичних занять з майбутніми офіцерами ДШВ та морської піхоти.

І наостанок, бажаю усім військовослужбовцям Десантно-штурмових військ здоров’я, успіхів, сімейного щастя та Божого благословення.

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

росіяни застосували 117 FPV-дронів, 4 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 242 осколкові боєприпаси проти мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію із запуском російських керованих авіабомб у Херсонській області.

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Майже 37 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин через збройну агресію росії проти України. Серед них діти, цивільні та військові.

Єгері знищили танк та БМП ворога

Єгері знищили танк та БМП ворога

росіяни спробували атакувати позиції 71-ї окремої єгерської бригади, але були покарані.

В Україні створено Корпус демінерів

В Україні створено Корпус демінерів

На сьогодні до Корпусу демінерів долучились підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України, які виконуватимуть завдання на деокупованих територіях.

Окупанти щонайменше 7 разів вдарили по Золотій Балці на Херсонщині

Окупанти щонайменше 7 разів вдарили по Золотій Балці на Херсонщині

Зранку 16 квітня російські війська вдарили по Золотій Балці Херсонської області.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Водій-радіотелефоніст

від 20000 до 120000 грн

Київ

Військова частина А7039

Стpілець-зенітник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець-помічник гранатометника до в/ч А2800

від 20000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Водій кат В

від 21000 до 121000 грн

Миколаїв

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Навідник БТР/БМП

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України