ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Губна помадка для суворих вояків, або Дещо про «блискавкові» пакості

Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 30 Листопада 2020, 12:55

Найчастіше це стається у найбільш неочікуваний момент, коли треба щосили поспішати. Приміром, до шикування залишаються лічені хвилини, а в тебе «заїло» бігунок блискавки десь посередині новісінької куртки. Або ж блискавка вперто розходиться, хоча ти й обжав крильця її бігунка плоскогубцями з мультитулу.

І хто з нас хоч раз не крив той бігунок останніми словами, осатаніло смикаючи його за язичок просто на бігу? Утім, вибриків примхливої блискавки можна уникнути надовго.

Замість прологу

Пам’ятаю, який регіт та хвиля жартів стояли в одному з підвалів на авдіївській промисловій зоні з приводу гігієнічної губної помади. Ми з гранатометником «Халком» повернулися після чотиригодинного бойового чергування на позиціях. На вулиці – мінус двадцять, обличчя білі та сухі, губи потріскані. «Халк», скинувши броню, насамперед дістав звідкись помаду й почав обробляти нею губи. Що почалося…

Йому пропонували й дзеркальце, й мотнутися в Авдіївку за косметичкою жіночою, гігієнічними прокладками. Усе це вщухло, коли демонстративно незворушний хлопець (йому тоді було 19 років) скинув бушлата й намазав помадою його блискавку…

Чому будь-яку блискавку «притирають» і змащують

Розпочнемо з того, що догляд за металевими й пластиковими застібками дещо різниться. Приміром, верхній край пластикових блискавок на останніх поколіннях одностроїв та флісових куртках вшивають у комір. Тому самостійна заміна бігунка на них вимагатиме ретельніших зусиль. Те ж стосується вирівнювання «зубного ряду» блискавок, але проблема виникне вже з металевими зразками.

Отож, ви щойно отримали новий однострій, приміряєте його в казармі чи в бліндажі. Й от, невезіння: бігунки на блискавках куртки, а то й на «делікатних» частинах штанів, заїдають або линуть надто туго, блискавка розходиться.

Не поспішайте з претензіями до речовиків. Бо такі дефекти можна виправити швидко й здебільш самостійно. Оскільки однострій до видачі зберігався у складеному вигляді, стосами, блискавки разом зі тканиною могли дещо деформуватися.

Розкладіть однострій на рівній поверхні, долонями спочатку м’яко вирівняйте місця згинів, а потім підрівняйте пальцями зубчики блискавки, які помітно розійшлися у різні від спільної осі сторони. Наступним кроком згоніть бігунок (подвійні бігунки) лівої половини блискавки вниз до утикання в обмежувач.

Далі вставте штифт правої половини в пази бігунків також до обмежувача. Фіксуючи пальцями однієї руки усю конструкцію, другою повільно прогоніть бігунок (верхній бігунок подвійного) уверх-униз із десяток разів. Цей процес нагадує притирку поршневих кілець у двигуні авто – водії чудово розуміють його значення.

Після обидві половини блискавки, незалежно від пори року,змащують – бо притирка штампованих зубчиків ще деякий час триватиме (про засоби змащування – трохи нижче). Якщо після цього бігунок ще десь заїдає, або блискавка місцями розходиться – сміливо беремося за інструменти.

Мультитул рятує блискавки

З універсального інструментарію мультитулу для налаштування блискавок при їхніх типових «вибриках» знадобляться плоскогубці, пряма викрутка або шило.

Бігунок слабо фіксується на блискавці – пливе униз. Таке діється нерідко і раптово. Якщо вільної хвилини наразі не маєте, тимчасово вставте в бігунок металеве кільце, скріпку, шпильку або еластичну резинку, застібніть блискавку до потрібного рівня й закріпіть конструкцію на ґудзику (шпилькою – на тканині зсередини куртки).

А на дозвіллі уважно огляньте бігунок. Мабуть, його крильця або розійшлися із часом, або були не дожаті до потрібної ширини ще виробником. За допомогою плоскогубців можна спробувати його вирівняти самостійно. Робіть це обережно, щоби не пошкодити його крихкий матеріал.

У польових умовах блискавку можна відновити, скориставшись речами з підмінного фонду частини або взявши бігунка з другорядних блискавок на тій самій куртці

У нижній точці блискавки легенько стисніть обидва крильця бігунка. Потім повільно протягніть його уверх, перевіряючи, чи надійно він «зрощує» зубчики. Необхідного результату зможете добитися у два-три прийоми. Коли не зарадило – міняйте бігунок.

У польових умовах це можна зробити самостійно, скориставшись речами з підмінного фонду частини або взявши бігунка з другорядних блискавок на тій самій куртці – наприклад, на кишенях. Як правило, вони ідентичні за розмірами, формою та кроком зубчиків.

На металевій блискавці шилом чи викруткою треба зняти верхній стопор, замінити бігунок, а потім плоскогубцями встановити стопор на старе місце. На пластикових доведеться обережно розкрити ліві крильця нових бігунків й акуратно їх прилаштувати та обжати на зубчиках.

Блискавка розходиться. Якщо на ній немає ділянок із вирваними зубчиками, не варто нервувати і в цьому випадку. Повторіть дії, детальніше описані вище. Потім уважно огляньте замок: можливо, в бігунки потрапили нитки або шматочок тканини. Видаліть їх, знову злегка обіжміть бігунка та змастіть блискавку знову.

Блискавка не розстібається. А це зворотна сторона медалі, й теж неприємна. Важливо: в дев’яти випадках із десяти причиною цього є потрапляння у пази бігунків тканини підкладки або якоїсь нитки. Саме прикре, що тобі самому зовні це не помітно.

Відтак  не треба смикати за язичок уверх-униз через силу. Зніміть куртку через голову, перекрутіть її навиворіт й витягніть сукно з пазів, міцно тримаючи бігунка іншою рукою. Потім акуратно розстібніть блискавку та за можливості знову її трохи змастіть.

Помадка і «бальзами» неслухняним застібкам

Авжеж, існують спеціальні промислові засоби для змащування застібок, от тільки їхня ціна…

Тому звернемося до легкодоступних навіть у бойових умовах матеріалів. Важливо! Матеріал для змащування обирається з урахуванням пори року та матеріалу однострою – мається на увазі вологозахисний він чи ні. Тому що залишки змащувальних речовин на вологозахисних неважко видалити розігрітою, приміром, на кришці чайника, ганчіркою. А з тканим сукном із обранням мастила треба бути перебірливим, якщо не хочеш виглядати казна чим заляпаною нечупарою.

Отже, головні побутові «бальзами»: парафін, сало (смалець), грифель, оливкова олія, мило. Усі вони змусять бігунок ковзати, як новий – але знову ж таки, із оглядкою на матеріал тканини.

Для зимової пори парафін не годиться – він на морозі застигає й перетворюється на додаткову перешкоду для ковзання бігунка. Влітку ж його вибір буде найкращим, оскільки він не бруднитиме сукно. Для нанесення на зубчики його не треба гріти. Просто візьміть будь-яку свічку й пройдіться нею з притиском по усій довжині блискавки з обох сторін зубчиків, поганяйте бігунок уверх-униз.

Важливо! Сало, смалець й оливкова олія наносять на зубці блискавки тампоном або м’якою ганчіркою. Спочатку нанесіть трохи речовини на ватний диск, ганчірку, після чого легко, без натиску, пройдіться ними по всій блискавці від початку до кінця. Для надійності дану процедуру можна повторити кілька разів.Таким чином між зубцями не буде надлишку мастила, одяг не бруднитиметься.

Блискавку можна обробити грифелем простого олівця. Найкраще вдатися до цього, коли застібка стоїть на речі з темного або вологозахисного матеріалу. Грифель заб’ється у простір між зубчиками й полегшить ковзання бігунка. Утім, найпростіший і одночасно дієвий засіб на випадок заїдання або важкого ходу бігунка – звичайне мило. Працює безвідмовно, якщо мило сухе і тверде.

«Помадні забобони»

Але найкращою заміною усього перерахованого вище є звичайна гігієнічна помада без кольору. Чому? Відповідь проста: вона поєднує в собі властивості усіх згаданих раніше мастил, не бруднить, не розтікається і коштує в рази дешевше за спеціальні засоби. А в морози ще й шкіру на губах та обличчі рятує.

У районі бойових дій ніхто давно вже не соромиться купувати та використовувати замість устілок для взуття жіночі гігієнічні прокладки. Чим на цьому тлі гірша помада?

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Літак, 8 танків та 750 окупантів: статистика втрат рф за останню добу

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 20.04.24 орієнтовно становлять:

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бухгалтер із заробітної плати (військовий)

від 26000 до 26000 грн

Кременчук

Військова частина А1111

Автомеханік

від 22000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Військовослужбовець (стрілець)

від 21000 до 100000 грн

Дніпро

В/Ч А7408

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Тернопіль та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Тернопіль, Тернопільська область

військова служба за контрактом

від 21000 до 123000 грн

Львів, Львівська область