ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Гарі Лакі – штурмовий пес ціною 20 тисяч доларів

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Листопада 2020, 11:54

Бельгійська вівчарка грайливо вправляється з улюбленим м’ячиком. За командою кінолога Гарі Лакі блискавично переключається на роботу. Службовий пес тричі побував у районі проведення АТО, де виконував службово-бойові завдання із військовослужбовцями Військової служби правопорядку. Унікальність собаки в тім, що його залучають як для пошуку, так і під час конвоювання та затримання порушників. Кінолог Сергій розповів кореспондентці АрміяInform про трудові будні кінологічного розрахунку.

Комунікація через смаколики та іграшки

– У кінологічній службі все розпочинається із чистоти вольєрів. Якщо вольєр брудний, значить у житті щось іде не так. Військовик має поважати та любити свого вухатого напарника, пригощати чимось смачненьким: принести із собою ті ж вітаміни чи іграшку. Нашим службовим собакам нічого не бракує, проте так легше встановити зв’язок, –  розповів Сергій.

За словами кінолога, ранок починається з прогулянки. Мінімум 45–60 хвилин пес має погуляти, зняти напругу після перебування у вольєрі. Опісля кожен кінологічний розрахунок обирає навчальне місце для тренування, яке час від часу змінюється. З молодими собаками гуляють містом, аби соціалізувати. Так вони звикають до сторонніх шумів та звуків, до активності навколо себе.

Після занять службовий пес отримує заохочення – ситний сніданок.

– У кінологічному підрозділі ми годуємо натуральним кормом. Зазвичай, це м’ясо із кашею, морквою, буряком, з кальцієвими добавками й жиром. На день на одного службового собаку виділяють 1250 грамів субпродуктів або 600 грамів м’яса. Інша половина порції – каша з морквою чи буряком, м’ясо-кісткове борошно, тваринний жир і вітаміни, – пояснює Сергій.

Перед роботою кудлатий відмовляється від їжі та гри

У Гарі Лакі було три ротації в район проведення АТО. Що цікаво: коли пес бачить, як інструктор одягається та збирається, то розуміє, що на них чекає робота. Вухатий відмовляється від їжі та перестає гратися. За словами Сергія, цей собака може провести в дорозі до 8–10 годин, і навіть не вип’є ані краплини води. Натомість, коли розрахунок повертається на базу, Гарі отримує так зване відтерміноване заохочення – велику миску їжі чи щось смачненьке. Кінолог каже, що бажано за два тижні до відрядження поступово переводити собаку на сухий корм, задля легшого утримання. Під час ротацій із кінологом їздив «маленький обоз» усього необхідного для собаки, зокрема, плитка і маленька каструля. Якщо була змога, то купував натуральне м’ясо. В іншому випадку використовував кашу із тушонкою або ж вдавався до сухого корму від Royal Canin.

Як вдалося виявити тротиловий схрон злочинців

Про роботу кінологічного розрахунку Сергій каже, що це рутина. У районі проведення антитерористичної операції пес частіше працював як штурмовий.

– Довелось спускати Гарі Лакі з ударним (штурмовим. – Ред.) намордником. Ми були в Бахмуті, охороняли зі спецпризначенцями виставку військової техніки. Місцева молодь стала провокувати наших військових і пробиватися до техніки. Коли натовп пішов на мене, то Гарі Лакі вдарив котрогось із них у груди, і люди зупинилися. У 90 відсотках випадків вдаємося до превентивних заходів. Достатньо одного погляду на собаку, аби оточуючі стримали агресію, – розповів Сергій.

Службовий пес незамінний під час обшуку будинків та підвалів. Кінолог першим запускав собаку, і якщо не чути її голос, то можна сміливо заходити штурмовій групі. Кінологічний розрахунок залучали до охорони арсеналів.

Кінолог пригадує, як вони патрулювали вулиці Слов’янська та побачили біля базару сліпого жебрака із табличкою. Коли проходили повз із Гарі Лакі, то «сліпий» аж до стіни притиснувся і поворотом голови провів собаку.

А ще – прогулюючись якось лісом, пес знайшов схрон боєприпасів часів Другої світової війни, який накопали «чорні археологи». Злочинці поставили пічку, у якій виплавляли тротил та метал.

Сергій пригадує, де тільки не доводилось жити їм із напарником. Куди б він не приїздив, найперше думає про те, як розмістити собаку, а вже потім за себе: «Якось наших хлопців розмістили в лікарні. Звісно, із собакою там не заселишся. Довелося домовлятися про підвальне приміщення, де стояла вода по литку». Частіше розрахунок жив у автівці, аби нікому не завдавати незручностей.

Сергій каже, що Гарі Лакі на сто відсотків пес, який йде на затримання, а тому для нього всі люди – чужі, і він практично не має друзів.

– Я трохи познайомив Гарі з командиром та одним хлопцем про всяк випадок. Раптом зі мною щось трапиться, аби вони могли впоратися із псом, – пояснив Сергій.

Кінолог каже: собака – це велика сила. Невипадково на війні снайперам за службового собаку платять навіть більше, аніж за офіцера. Адже той же тепловізор можна обдурити спеціальним одягом, а от пса – ні. За словами Сергія, ціна на подібних цуценят може сягати двох тисяч доларів. Вартість службового собаки рівня підготовки Гарі Лакі у 3–4-річному віці оцінюється приблизно у 20 тисяч доларів.

Фото автора та з особистого архіву Сергія

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА (FPV)

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ

Водій в Збройні Сили України

від 20100 до 125000 грн

Охтирка, Сумська область

Кухар окремого батальйону сил ТрО

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Пожежник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Командир танка, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Водій-електрик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область