ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військовим, медикам та волонтерам вручили орден «Народного Героя України»

Ветерани АТО та ООС Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 4 Жовтня 2020, 15:54

Урочиста церемонія нагородження недержавним орденом «Народний Герой України» відбулася в Луцькому замку. Срібні ордени отримали 10 українців. Серед них учасники АТО/ООС, військовий медик і волонтер.

Ця церемонія 32-га, розповіла Суспільному організаторка заходу Віолетта Кіртока.

— Орден «Народний Герой України» існує з червня 2015 року. За цей час було нагороджено понад 400 осіб. Щоразу церемонію влаштовують в іншому місті. Цього року через карантин це перший захід. Уже мали б провести два чи три. Я сподіваюся, що взимку ми проведемо церемонію ще в одному місті», — розповіла Віолетта Кіртока.

Три з десяти орденів — посмертні 

Володимир Майборода (позивний «Май»). Розвідник, загинув 8 квітня 2015 року біля селища Жованка. «Май» підірвався на міні. 15 квітня загиблого військовослужбовця передали українській стороні на КПВВ «Мар’їнка».

Тарас Зозуля. 21-річний десантник загинув 31 серпня 2014 року у бою біля Луганського аеропорту. Український захисник лишився прикривати відхід групи з пораненими.

Максим Шульга. Військовослужбовець десантної бригади. 2014 року брав участь у звільненні міста Слов’янськ та села Миколаївка, потім був у розвідувальному дозорі під час прориву до Луганського аеропорту. 26 серпня 2014 року під час танкового обстрілу Максим прикривав побратимів, але був важко поранений і загинув.

Нагороду замість загиблого Максима Шульги отримала його мама. Максим загинув у 23 роки. «Я розумію всіх мам, наші діти всі герої, які віддали життя за цю незалежність і хочеться, щоб це й надалі цінували. Розуміли, якою ціною молодих життів ми маємо кожну хвилину миру», — каже Тетяна Шульган.

П’ятеро військових свої срібні нагороди отримали особисто

Володимир Шипка (позивний «Умка»). Холодноярівець позаминулого року в районі Авдіївської промки знищував ворожі ВОПи. Попри те, що Володимир Шипка вже обіймав посаду начальника штабу й мав керувати боями звідти, він постійно перебував на передових позиціях поряд з побратимами.

 Богдан Макаров. 23 липня 2014 року сержант Макаров у складі підрозділу отримав наказ увійти у місто Лисичанськ та зайняти оборону. Танк, яким командував Макаров, здійснював прикриття та забезпечував відхід особового складу. Під час бою, намагаючись надати допомогу та витягти з-під обстрілу командира свого блокпоста підполковника В. Спасьонова, Богдан Макаров зазнав поранення та контузії.

Олег Бончинський (друг «Боня»). На війну пішов добровольцем. Ще на Майдані він витягнув з-під снайперського вогню та врятував важко пораненого мітингувальника. На Сході звільняв Красногорівку, Маринівку, неподалік Савур-Могили дістав важке поранення лівого ока. Після лікування й реабілітації у 2015 році повернувся на війну — спочатку в Піски, пізніше в Авдіївку. У травні 2018 року в Зайцевому Олег зазнав ще одного поранення й контузії. Після лікування повернувся на фронт.

Олександр Старина

Олександр Старина («Старий»), розвідбат. Пізньої осені 2014 року, коли точилися бої за термінали Донецького аеропорту, «Старий» брав участь у запеклих боях. Саме він з підлеглими встановив прапор України на старому терміналі фактично під прямим прицілом ворога.

Зимою 2017 року Олександр здійснював контроль операції із зайняття Авдіївської промки. Він завжди йде в розвідку місцевості першим, пліч-о-пліч зі своїми підлеглими. «Це визнання моєї праці й тих хлопців, які були поруч», — каже «Старий».

Ярослав Шинкаренко («Ярик»), розвідбат. На нагородження приїхав з мамою, теж військовою. Тато Ярослава загинув у Донецькому аеропорту.

Ярослав Шинкаренко з мамою Оленою Кукла

10 березня 2020 року під час планового об’їзду позицій «Ярик» був за кермом машини командира розвідувального загону. Команда потрапила під ракетний обстріл. «Не знаю як, але я повернув автомобіль і відійшов від ракети. Вона влучила в інший автомобіль. Ми сховали наш і побігли витягувати хлопців», — розповідає Ярослав.

Ще дві срібні нагороди отримали медик та волонтер

Павло Казьонов, військовий хірург. Рятуючи бійця під Волновахою, медик працював у шоломі та бронежилеті. «Ми з групою хірургів та анестезіологів видалили нерозірвану гранату, яка потрапила в стегно бійця. Поранення було важке, до того ж до певного моменту ми не знали, що вона там є. Коли з’ясувалося, треба було її діставати», — розповів хірург для преси. Нагороду, яку отримав, вважає спільною й дякує колегам, які допомагали рятувати бійця.

Максим Попов, автор проєкту «Книга пам’яті полеглих за Україну». Держава досі не веде зведеного переліку загиблих на Сході вояків, у найкращому разі деякі відомства роблять свої. Тому волонтери, як завжди, взялися за це самотужки. Таку пошукову роботу започаткував Максим Попов, куратор проєкту «Книга пам’яті полеглих за Україну». Сам Максим Попов був учасником подій на Майдані, де також відзначився.

Один із членів нагородної ради — батько загиблого майданівця Устима Голоднюка. Чоловік розповів: висунути кандидатуру військового, волонтера чи медика може будь-хто. Подання можна зробити на офіційній сторінці «Народного Героя». Кожного з номінантів потім обговорює нагородна рада й формує список військових, які отримають срібні ордени.

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Санітаp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор ПК, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП

Стрілець-санітар

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр