ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Підхід НАТО до протидії дезінформації: акцент на COVID-19

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 15 Жовтня 2020, 20:26

Альянс продемонстрував, що може підтримувати свої операції, місії й діяльність, зберігаючи готовність, попри пандемію. Нині він готується до можливої другої хвилі COVID-19 через розроблення оперативного плану, створення запасів медичних засобів і забезпечення фінансування, водночас посилюючи стійкість суспільств. Це пояснюється тим, що такі міжнародні організації, як НАТО, а також його члени та партнери стикалися з дезінформацією та пропагандою під час пандемії. Про це повідомляє офіційний сайт НАТО.

В умовах пандемії факти й чіткі повідомлення можуть врятувати життя

НАТО розглядає дезінформацію як навмисне створення та розповсюдження неправдивої або маніпулятивної інформації з наміром обману та введення в оману. Дезінформація має на меті поглибити розкол у країнах-членах і між ними, а також підірвати довіру людей до обраних урядів. Альянс стикався з цими проблемами з моменту заснування й активно протистояв значному зростанню дезінформації та пропаганди з часу незаконної анексії Росією Криму у 2014 році.

COVID-19 зосередив увагу багатьох на постійній проблемі дезінформації, пропаганди й неправдивої інформації й потенційній шкоді, що вони можуть завдати. В умовах пандемії факти й чіткі повідомлення можуть врятувати життя. Вони є надзвичайно важливими для підтримання громадської безпеки та загальних цінностей НАТО, як-от свобода, демократія та верховенство права. Співпрацюючи, члени Альянсу та партнери роблять свої суспільства стійкішими, а людей захищенішими.

Підконтрольні державі ЗМІ, як-от Russia Today (RT) та Sputnik, використовують новини, що містять як правдиві, так і неправдиві елементи, які обходять природні фільтри людей для виявлення дезінформації.

Критикуючи навчання НАТО за можливе поширення вірусу, російські військові продовжували проводити навчання під час пандемії. Міністр оборони Росії оголосив про початок планової літньої програми військових навчань та про проведення близько 3600 бойових навчальних заходів у період з червня по вересень 2020 року.

Приклади дезінформації

Дезінформація проти бойової групи НАТО в Литві

У квітні 2020 року в межах багатофазної операції з дезінформації поширено неправдиві твердження про те, що спалах COVID-19 у складі багатонаціональної бойової групи НАТО в Литві призвів до рішення Альянсу вивести свої війська.

У неправдивому та оманливому новинному контенті основна увага приділялася фальшивому листу Генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга міністру оборони Литви Раймундасу Кароблісу. Лист містив кілька неправдивих ворожих наративів щодо зростання кількості випадків заражень COVID-19 серед військовослужбовців Альянсу, а також щодо заходів системи охорони здоров’я Литви у відповідь на пандемію.

Часові мітки, пов’язані з цією операцією, вказують на те, що кампанія розпочалася з двох дописів у блозі — одного литовською мовою, другого — англійською. Кожна версія містила різні хибні й оманливі деталі щодо місцевого впливу COVID-19. Потім блоги розповсюджували на новинних вебсайтах та на соціальних медіаплатформах через використання кількох фейкових одноразових акаунтів, включаючи один, що видає себе за справжнього литовського журналіста. Використані облікові записи здебільшого створені за кілька днів до виходу публікації в блозі, що свідчить про те, що цю операцію ретельно спланували.

Крім фальшивого листа та неправдивих статей, операція також включала фейкове відео на YouTube. Це ще раз контекстуалізована пресконференція, проведена Генеральним секретарем на засіданні міністрів оборони НАТО 14 квітня 2020 року. Відео змінено так, ніби конференція стосувалася виключно впливу COVID-19 на війська Альянсу в Литві.

Потім фальшивий лист було надіслано електронною поштою до штаб-квартири НАТО через фейкову електронну адресу командування. Попри зусилля імітувати офіційні повідомлення Альянсу лист був низької якості та містив помилки форматування, а також синтаксичні та граматичні помилки, що змусило сумніватися в його правдивості.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив Балтійській службі новин: «Вони не досягли успіху, оскільки передусім було з’ясовано, що це фальшивий лист. По-друге, ми бачимо, що союзники залишаються відданими, єдиними та на ділі допомагають одне одному в розпал кризи коронавірусу».

Попри чітке планування та координацію, кампанія не змогла здобути популярність в Інтернеті завдяки швидкій реакції Міністерства оборони Литви та тісній співпраці з НАТО для розвінчання фейку. Блоги, новинні видання й публікації в соцмережах не викликали значного інтересу, оскільки їх поширили менше ніж 200 разів.

Приклад: лабораторії НАТО створили COVID-19

Російські та прокремлівські ЗМІ припустили, що латвійська лабораторія могла розробити коронавірус. Також звинувачували «секретні лабораторії США/НАТО» в Грузії, Казахстані, Молдові та Україні у створенні COVID-19 як біологічної зброї. Існування цих лабораторій у Грузії, Казахстані, Молдові та Україні не є секретом, і насправді деякі з них зосередили свої ресурси на боротьбі з пандемією.

Перша російська вигадка про те, що COVID-19, можливо, виник у військових лабораторіях США, з’явилася 20 січня 2020-го, приписана російському експерту на телеканалі «ЗвєздаТВ», керованому міністерством оборони РФ.

Подібним чином російська дезінформація націлилася на лабораторію США в Казахстані, назвавши Центральну довідкову лабораторію в Алмати «незареєстрованою військовою базою США і НАТО», яку використовують для розроблення біозброї проти Росії й Китаю. Російськомовний вебсайт «Ритм Євразії» опублікував статтю, в якій стверджується, що вірус COVID-19 створений казахстанськими вченими два роки тому і що за цим проєктом стоїть Пентагон.

21 квітня 2020-го проросійські осередки в Молдові припустили, що це може стати «біологічним Чорнобилем», оскільки існує «таємна американська біологічна лабораторія», в якій коронавірус можуть створювати люди й використовувати як біологічну зброю.

Наприкінці квітня та в травні російські державні ЗМІ висловлювали подібні заяви у численних матеріалах, що стосуються 13 лабораторій, фінансованих США в Україні.

22 квітня американське посольство в Україні заявило: «Програма боротьби з біологічною загрозою Міністерства оборони США співпрацює з урядом України з метою забезпеченням консолідованого і захищеного зберігання збудників хвороб і небезпечних токсинів в державних установах України, одночасно дозволяючи проводити мирні дослідження і розроблення вакцин».

Дезінформація, пропаганда та неправдива інформація — виклик упродовж десятиліть, але особливо вони небезпечні під час кризи COVID-19. Їх створено з метою розділити союзників, підірвати довіру до демократичних інституцій та представити авторитарні режими як кращі у розв’язанні кризи охорони здоров’я. Це є ризиком для суспільства, адже обмежує доступ до життєво важливої інформації щодо охорони здоров’я.

Єдиного розв’язання проблеми дезінформації не існує. НАТО не може діяти самостійно. Починаючи з міжнародних організацій, національних і місцевих органів влади, закінчуючи приватними компаніями, громадянським суспільством та вільними й незалежними медіа, всі учасники — зокрема НАТО — мають свою роль.

Громадяни повинні бути впевнені, що отримана ними інформація є правдивою. Працюючи разом, ми боремося із хворобою, захищаємо громадян та перемагаємо дезінформацію.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інструктор з зв’язку

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Водій-гранатометник

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Суми

Військова частина 2240 НГУ

Інструктор з тактичної підготовки

від 24000 до 50000 грн

Харків

151 навчальний центр ЗСУ

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Військовий кухар

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України