ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: ВМС Франції побудує новий авіаносець, армія США випробовує стрілецьку зброю нового покоління, Іран представив новий власний зразок ЗРК

Лонгрід
Прочитаєте за: 9 хв. 24 Жовтня 2020, 8:50

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про оновлення складу ВМФ Данії, модернізацію бразильських винищувачів, нову модифікацію ізраїльських ракет, переозброєння американських піхотинців та останній політ вертольота Super Cobra.

Франція планує побудувати новий авіаносець до 2038 року

Підприємства оборонно-промислового комплексу Франції розроблять новий авіаносець, який у складі французьких ВМС замінить застарілий атомний «Шарль де Голль». Як заявила міністр оборони Франції Флоранс Парлі, новий корабель передбачають ввести до складу флоту у 2038 році.

Жодних подробиць про перспективний авіаносець вона не повідомила. Але при цьому Флоранс Парлі зазначила, що новий корабель зможе нести перспективні бойові літаки, які розробляють у межах проєкту SCAF (французька абревіатура європейського проєкту FCAS – Future Combat Air System; головний розробник – компанія Dassault).

Фактично розроблення винищувача нового покоління FCAS почалося в лютому 2020 року, коли Франція та Німеччина уклали угоду про спільне створення нового літака. Крім Dassault, до проєкту також залучений європейський авіабудівний концерн Airbus.

У цей час роботи з проєкту перебувають на стадії визначення технічного вигляду. До середини 2021 року розробники мають означити ключові технології, які будуть використані в новому бойовому літаку, а також підготувати його аванпроєкт. Прийняти новий літак на озброєння планується у 2040-х роках.

Довідково. Атомний авіаносець «Шарль де Голль» перебуває на озброєнні ВМС Франції з 2001 року. Водотоннажність авіаносця становить 42 000 тонн за довжини 262 метри, ширини 64 метри та висоти 75 метрів. Корабель оснащений двома атомними реакторами K15. Він здатний розвивати швидкість до 27 вузлів, автономність – 45 діб.

«Шарль де Голль» озброєний двома 8-контейнерними пусковими установками зенітних ракет «Астер-15» і двома 6-контейнерними пусковими установками зенітних ракет «Садран». До складу авіагрупи корабля можуть входити до 40 літальних апаратів: багатоцільові вертольоти AS-365, палубні винищувачі «Рафаль-М» і літаки далекого радіолокаційного виявлення E-2C «Хокай».

Флот Данії поповнився двома фрегатами

Королівський військово-морський флот Данії вирішив змінити клас двох кораблів управління та підтримки типу «Абсалон»: тепер їх вважають фрегатами. Як повідомляє Naval Today, відповідна церемонія пройшла на військово-морській базі у Фредеріксгавні. Кораблі зберегли свої назви «Абсалон» і «Есберн Снар», але змінили бортові номери з L16 і L17 на F341 і F342 відповідно. Як пояснили в командуванні флоту, нове позначення двох фрегатів спростить для ВМС Данії співпрацю з партнерами з НАТО.

У Фредеріксгавні триває переобладнання кораблів. Зокрема їх оснащують буксируваними гідролокаторами для виявлення субмарин противника на великій відстані. Також необхідно провести інтеграцію нового обладнання з використовуваними на борту комп’ютерними системами та системами озброєння.

Командувач ВМС Данії контрадмірал Торбен Міккельсен заявив, що після модернізації «Абсалон» і «Есберн Снар» зможуть адекватно підтримувати сили НАТО в боротьбі з підводними загрозами.

Довідково. Кораблі «Абсалон» і «Есберн Снар» заклали у 2003 і 2004 роках відповідно, ввели в дію у 2004 і 2005 роках. Їхня водотоннажність становить 6300 тонн, довжина – 137,6 метра, ширина – 19,5 метра, осадка – 6,3 метра. Оснащені дизельними двигунами, вони розвивають швидкість до 24 вузлів, дальність плавання – 9000 морських миль, автономність – 28 діб. Екіпаж – 100 осіб.

До складу озброєння кораблів входить 127-мм артустановка Mk.45, 35-мм зенітний арткомплекс «Ерлікон Міленіум», зенітні ракети ESSM, протикорабельні ракети «Гарпун» і 324-мм торпедні апарати.

На борту кораблів класу «Абсалон» базуються два середніх багатоцільових вертольоти типу AW101.

Бразильські винищувачі Tiger II модернізували

Бразильські ВПС озброєні однією з найсучасніших версій винищувача F-5. Як повідомила пресслужба ВПС Бразилії, на підприємстві Embraer у Гавіан-Пейшоту (штат Сан-Паулу) відбулася урочиста церемонія передавання останнього модернізованого літака F-5M.

Ремонтні роботи над Northrop F-5 Tiger II почалися у 2005 році й завершилися в жовтні цього року. Всього за цей час були модернізовані 49 машин. Підрядником Embraer у межах контракту вартістю $285 млн виступив місцевий підрозділ ізраїльської компанії Elbit Systems. Після доопрацювання F-5E та F-5F (одно- та двомісні версії літаків) отримали позначення F-5EM і F-5FM відповідно.

Ключовим покращенням стала установка радара Leonardo Grifo F. Також суттєво оновлено робоче місце пілота. Нова авіоніка має у своєму складі поліпшену систему навігації, три рідкокристалічні дисплеї, новий проєкційний дисплей, оновлену систему цілевказування, а також низку інших покращень. Крім того, суттєво розширена номенклатура застосовуваного озброєння.

Довідково. F-5 – легкий багатоцільовий винищувач, розроблений компанією Northrop у 50-ті роки. За час виробництва (з 1959 по 1987 рік) було зібрано понад 2000 одиниць. F-5 був одним з наймасовіших винищувачів у своєму класі, а низька ціна та простота конструкції зробили його популярним у країнах «третього світу», куди його масово постачали. У низці країн F-5 продовжує перебувати на бойовому чергуванні.

Армія США презентувала автомобіль нового покоління

На щорічній виставці-конференції Асоціації армії США – AUSA-2020 американська корпорація АМ General представила нове покоління армійського позашляховика NXT 360 – наступника добре відомого автомобіля HMMWV з колісною формулою 4х4 і побудованого на його шасі.

Модель NXT 360 важить 6,4 тонни й оснащений 4-ступінчастою автоматичною коробкою передач. Маса NXT 360 ES становить понад 7 тонн, а її АКПП – 6-ступінчаста. При цьому в обох випадках використаний 205-сильний 6,5-літровий турбодизельний двигун. Дорожній просвіт у машин становить 30,5 см.

Позашляховик має протимінний захист рівня STANAG +1 під колесом і у разі потреби на машину можна встановити додатковий пакет бронювання.

Ізраїльські ракети Spike випускатимуть у морській модифікації

ПТРК Spike став корабельною ракетою. Як повідомляє портал navyrecognition.com, ізраїльська компанія Rafael представила модифікації ракет Spike ER і Spike NLOS для застосування на кораблях, катерах і навіть човнах.

Spike ER у морській модифікації являє собою пускову установку на чотири ракети з ефективною дальністю ураження цілей до 8 км. Завдяки невеликим розміру й масі Spike ER можна встановлювати на платформах, починаючи з надувних човнів із жорстким корпусом і закінчуючи більшими катерами, суднами й кораблями.

Варіант Spike NLOS уже може забезпечити дальність ураження цілей на відстані до 25 км. Комплекс може здійснювати збір тактичної розвідки в режимі реального часу, перемикаючись у польоті на іншу ціль або перервати виконання завдання, якщо ураження об’єкта буде визнано недоцільним.

Довідково. Spike – сімейство ізраїльських ракет, розроблене в 90-ті роки компанією Rafael Advanced Defence Systems. Spike є багатоцільовою мультиплатформенною електрооптичною ракетною системою. Вона призначена для знищення бронетехніки, захищених об’єктів та інженерних споруд, а також надводних цілей і живої сили противника. Пуск ракети може здійснюватися в трьох основних режимах: «Вистрілив і забув», «Вистрілив, помітив і скорегував» і «Вистрілив і направив». Ракети Spike можуть оснащуватися кумулятивними, осколковими й комбінованими боєголовками.

Американську піхоту озброять шведськими гранатометами

Американські піхотинці отримають на озброєння гранатомети Carl Gustaf M4, які виробляє шведська компанія Saab. Цей зразок озброєння використовують у 45 країнах.

Армія США вже підписала з компанією новий контракт на поставлення такої зброї. Вона не перший рік закуповує у Saab гранатомети, повідомляє видання Warspot з посиланням на портал Army Recognition. У 2019 році в рамах трирічної угоди США запланували придбати у Швеції гранатомети на суму 380 млн крон. Новий контракт розрахований на сім років. Америка готова за нього заплатити $87 млн.

Як відзначають експерти, шведські гранатомети відповідають усім потребам сучасної армії, вони безвідмовні, мають широкий спектр боєприпасів.

Довідково. Carl Gustaf M4 – шведський ручний протитанковий гранатомет. Призначений для знищення броньованих цілей, вогневих позицій противника, живої сили. Конструктор – шведський інженер Зігфрід Аксельсон. Усього створено чотири модифікації.

Армія США випробовує стрілецьку зброю нового покоління

Американські військові приступили до випробувань 15 зразків автоматичних гвинтівок і боєприпасів до них, отриманих від трьох компаній в межах оголошеного Пентагоном тендеру на поставлення стрілецької зброї нового покоління. Головною його відмінністю стане новий калібр.

Патрон 5,56 міліметра досяг межі з погляду дальності, убивчої сили й вагових характеристик, вважають військові. 2022 року армія США почне закупівлі гвинтівок калібром 6,8 мм з більш далекобійними й одночасно легкими патронами. Насамперед ними планується озброїти спецпризначенців, рейнджерів, піхотні підрозділи швидкого реагування.

В оголошеному Пентагоном конкурсі беруть участь три компанії. Якщо Sig Sauer представив стандартну гвинтівку, модифіковану під використання полегшених боєприпасів, то General Dynamics пропонує нову зброю, побудовану за схемою «булпап». Гвинтівка Textron використовує телескопічні патрони.

Іран представив нову версію зенітно-ракетного комплексу

Під час масштабних військових навчань Іран представив нову версію зенітно-ракетної системи місцевого виробництва. Вперше нову пускову установку зенітно-ракетного комплексу Bavar-373 продемонстрували під час спільних повітряних маневрів під кодовою назвою Modafean Aseman Velayat 99. Спільні навчання протиповітряної оборони – це широкомасштабні військові навчання, що охоплюють понад половину території країни. У них узяли участь підрозділи ППО з армії й Корпусу вартових ісламської революції (КВІР).

За повідомленнями ЗМІ, «Бавар-373» – це мобільний зенітний ракетний комплекс великої дальності, офіційно представлений у серпні 2019 року. Іран характеризує його як конкурента ракетних систем С-300 і С-400. Він призначений для перехоплення та знищення будь-яких типів повітряних цілей, а також балістичних ракет.

Остання версія Bavar-373, схоже, розміщена на вантажівці з колісною формулою 8×8 із двома прямокутними пусковими установками для контейнерів, встановленими в задній частині шасі. У кожному контейнері розміщено по одній ракеті «Сайяд-4». За даними іранської оборонної промисловості, Sayyad-4 має дальність дії 300 км й може досягати висоти 27 км.

Вертольоти AH-1W Super Cobra зняли з озброєння ЗС США

Корпус морської піхоти США офіційно зняв з озброєння вертольоти AH-1W Super Cobra. Як повідомила пресслужба компанії Bell, «Супер Кобри» здійснили останній політ, завершивши таким чином службу у складі ЗС США.

Вертольоти прослужили Корпусу морської піхоти США (КМП США) тридцять чотири роки. Ці ударні бойові машини брали участь у таких операціях: «Буря в пустелі», «Іракська свобода» й «Непохитна свобода». На озброєнні КМП США їх замінили вертольоти AH-1Z Viper.

Гелікоптер Viper розроблений корпорацією Bell Helicopter і з 2010 року перебуває на озброєнні КМП США. Він може розвивати швидкість до 296 км/год, а його бойовий радіус становить 231 км. Вертоліт озброєний 20-мм триствольною гарматою з боєкомплектом 750 снарядів, а також має шість пілонів для керованих і некерованих ракет Hydra 70, AIM-9 Sidewinder, AGM-114 Hellfire та іншого озброєння.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас у Facebook
Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в небо військову авіацію під час ударів рф по Україні

Польща піднімала в повітря військову авіацію для забезпечення безпеки свого повітряного простору під час атаки рф по Україні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

C Engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Оператор БПЛА в ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

розвідник, висока заробітна плата

від 25000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кухар в ЗСУ

від 21000 до 51000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква