ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Художник» з переднього краю…

Life story Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Жовтня 2020, 9:46

Непримітний, спокійний, виважений, обережний в судженнях, толерантний, цікавий, неординарний… Він курив, чекав нас за столом посеред лісу, на позиції командно-спостережного пункту роти однієї з бригад, що виконує бойові завдання на передньому краї оборони в Луганській області.

Після кількох запитань, типу: «Розкажи про себе?», «Відколи почав малювати-творити?», «Що надихає?», «Звідки з’являються ідеї персонажів, тем?» – розумієш, що поруч не просто солдат, біля тебе – особистість з не твоїми поглядами на життя-буття, не таким як у тебе розумінням природи речей, віри в Бога тощо.

– Віталій я, Колесніченко!

– А чи знаєш, що 11 жовтня – День художника?

– Ні, – і почав рейдати ручкою на зап’ястку лівої руки собі нагадування.

– Ти вважаєш себе художником? – запитую, адже знаю, що багато митців не хвалькуваті, часто натякають про недовершеність власних робіт, про недосягнення чогось високого в образотворчому мистецтві, бо постійно прагнуть досконалості.

– Усі мої форми, усі твори довершені. Я художник, і мої хлопці позивний дали мені однойменний.

– Позиції нашого «взводніка» – за 7-8 хвилин хорошого ходу, – немов читаючи думки, навипередки проказав солдат. – Там ми вгризлися-врубалися у землю і спостерігаємо за ворогом. До їхніх найближчих позицій 200 і 300 метрів. Ми тут надійно стоїмо, можете бути спокійні.

На столі перед Віталієм лежав блокнот А-5го  формату, який подарували йому друзі з цивільного життя. На першій сторінці дата подарунку – 21 січня 2019 року. Він майже весь списаний малюнками. У ньому ручкою в синьому, червоному, зеленому і чорному кольорах зображені портрети, химери якісь, озброєні роботи, символи різні, знаки, тризубів багато, абстракції, природа, Чорнобильська трагедія з димом і з трубами тощо. Окремо Віталій показав нам малюнки, що дбайливо зберігає в канцелярських файлах. Вони написані олівцем і на них зображені дівчата, які служать поруч і на сусідніх позиціях.

– Малюю багато і майже завжди, коли з’являється вільна від бойової роботи, побутових справ хвилинка, – розповідає «Художник». – Тут, на війні, я лише третій місяць. До підписання контракту і проходження підготовки в одному з навчальних центрів працював будівельником, автомаляром у Смілі, що на Черкащині, де народився. Останні три роки проживав і заробляв у Києві на одному з СТО, ремонтував і фарбував авто, мотоцикли. Я малюю з шести років, сьогодні мені 33. Робити це можу на будь-чому – на папері, на полотні, на стінах і стелях зображую картини у 3D форматі, автомобілі розмальовую – це аерографія, на тілі людському теж малюю – татуювання роблю. Свої роботи завжди всім дарую, колекції практично не маю.

«То чому ж ти з таким хистом і талантом до війська пішов?», питаю Віталія.

Він говорить, що про службу в армії раніше і не задумувався. Адже художники, митці, люди багатьох інших творчих професій надто вільні у своїх переконаннях і свідомості, аби виконувати накази і підкорятися. Але наш герой каже, що у нього ростуть двійко донечок 12 і 14 років і він хоче, аби вони росли і дорослішали у країні, в якій немає війни. Тому вирішив взяти зброю до рук, аби допомогти здобути перемогу і мир на своїй землі. З рештою, заробити у цивільному житті талантом художника дуже складно. А військова служба в армії – кардинальна зміна в його житті, нова сторінка з новими можливостями самореалізації і випробування себе на міцність.

– Тут, на війні, я зустрів багато хороших людей. Мужніх, чесних, справжніх, без брехні та без лукавства. Мені важливо знати і бачити, хто тебе оточує, хто поруч. І я знайшов себе тут. Я в команді надійних, перевірених у боях справжніх патріотів. Багато моїх побратимів на війні від її початку. Пишаюся ними і знаходжу в багатьох своїх нових друзях героїв власних творів-малюнків. Я серед своїх. А це для мене багато важить, це честь! – сказав на завершення нашого знайомства «Художник» і міцно притиснув до себе автомат та заховав у кишеню свій блокнот.

Фото автора та з архіву Віталія Колесніченка

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Технік служби захисту інформації в автоматизованих системах

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Стрілець/чиня-снайпер/ка (ЗСУ)

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Перекладач-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачівський прикордонний загін

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО