ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чим вище підіймається мавпа, тим вона помітніша

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Жовтня 2020, 12:33

Огляд найсвіжіших кремлівських фейків

Оскільки кількість випадків захворювання на COVID-19 стрімко зростає, збільшується і російська дезінформація про пандемію. Минулого тижня стало відомо про історію кремлівських пропагандистів щодо того, що Україна придбає російську вакцину й що закупівлі здійснюватимуть через держави Євросоюзу. Насправді відомо, що схвалення російської вакцини передчасне. Згідно з даними Lancet (одного з найвідоміших світових медичних журналів), РФ навіть не розпочала третьої (обов’язкової) фази її випробування. Російський фейк поширили навіть попри те, що жодна з країни ЄС не заявила про намір її придбати.

Зазначимо, що ці дезінформації є частиною ширшого кремлівського наративу, який стверджує, що Росія бореться з пандемією ефективніше, ніж західні демократії. У такий спосіб Москва покращує репутацію в очах російського населення й намагається здобути довіру до російської вакцини та водночас… підірвати імідж західних вакцин.

Останнє завдання нелегке, однак кремлівські чарівники вірять у свої технології. Старий фокус полягає в тім, щоб висловити брехню, упаковану в більшу правду.

Успішні дезінформаційні кампанії часто захищають підробку «під бронею більшої істини», пояснює науковець EUvsDisinfo Томас Рід. Його відома книга «Активні заходи» демонструє приголомшливий приклад Другої світової: документ Танака (нібито від 1927 р.) сприяв переконанню багатьох держав у тому, що Японія розробила військову стратегію для досягнення світового панування. Однак це виявилося фейком. Чому він був настільки ефективним? А тому, що «деза» цілком відповідала фактичній зовнішній політиці Японії того часу.

Прокремлівські ЗМІ так само беруть частину правди (оксфордська вакцина розроблена з використанням вірусного переносника шимпанзе) і перекваліфіковують її в «мавпячу вакцину». Таких нехитрих маніпуляцій кремлівським ЗМІ цілком достатньо, аби далі припустити, що британська вакцина перетворить людей на мавп. Мавпа бачить, що мавпа робить! А ще є старе гарне ямайське прислів’я: чим вище підіймається мавпа, тим вона помітніша…

Старе вино – нові пляшки

Повторюються старі пісні Кремля про Навального: «отруєння російського опозиційного лідера мало на меті допомогти Заходу напасти на Росію» або «Кремль не міг стояти за нападом на Навального, оскільки він лише незначний блогер…»

У справі MH17 знову поширюється твердження, що Об’єднана слідча група ігнорує докази, надані Росією. Нібито кримінальна прокуратура ігнорує російські необроблені радіолокаційні дані. Насправді «необроблені дані» це відео, що поєднує первинну інформацію та монтаж. Ця історія триває з 2016-го. Новий поворот у цій темі: «німці підтримали вихід Росії з консультацій MH17». За допомогою ж якого методу дослідження кремлівські «чарівники» виявили цю підтримку? Досить просто. Через три коментарі у статті, опубліковані у газеті Die Welt…

Російський агітпроп на минулому тижні поширював у Білорусі стару «пісню» про те, що протести не могли відбутися без зовнішнього впливу. Однак найбільші зусилля Кремля традиційно сконцентровані на нашій країні. Здійснена ціла інформаційна кампанія. Серед основних наративів: «Україну готують до повномасштабної війни з Росією», «Місцеві вибори можуть спровокувати подальший розпад України, її крах неминучий», «Згідно з планом США, Україна повинна стати аграрною державою з повсюдною бідністю», «Україна і США готують новий Чорнобиль» (останнє щодо загрози використання американських твелів на АЕС) та інше.

Регургітація – це редакційна політика прокремлівських ЗМІ. Старі претензії пережовуються, вимиваються і повторюються. Ідею «операцій під чужим прапором» можуть використати безліч разів. Але повторення брехні не робить її правдою.

І на завершення. Міністерство юстиції США звинуватило шість відділів головного розвідувального управління міноборони РФ. В обвинувальному висновку підрозділу, відомому у ЗМІ під назвою «Пісковий хробак», інкримінується «руйнівне застосування програмного забезпечення та інші підривні дії для стратегічної вигоди Росії» проти урядів України та Грузії, таємні операції із застосуванням «Новачка», фальсифікація виборів у Франції 2017 року та підривні дії на зимових Олімпійських іграх 2018 року.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир стрілецього взводу

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Військовослужбовець

від 20100 до 120100 грн

Миколаїв

Інгульський РТЦК та СП

Аналітик групи розвідки

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Військова служба

від 50100 до 130100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Водій-електрик у військову частину А4935

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Військовослужбовець, медична сестра, фельдшер

від 22000 до 120000 грн

Ужгород

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша