ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як танкісти під водою ходили

Навчання та тренування Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Вересня 2020, 9:37

На триметрову глибину в ізоляційних протигазах ІП-5, у військовому однострої, акуратно і не поспіхом – в прямому значенні ходили курсанти четвертого курсу спеціалізації «управління діями танкових військ» Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного в рамках заняття з подолання водної перешкоди в ізоляційному протигазі.

Заняття проходило в комплексі водолазної підготовки Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії. Цього дня більше ніж 20 майбутніх офіцерів-танкістів практично опановували дії в протигазі ІП-5 як на суші, так і у воді.

Як розповів начальник кафедри водіння бойових машин та автомобілів Національної академії сухопутних військ  полковник Руслан Кузьменко, окрім того, що ізоляційний протигаз може використовуватися для захисту органів дихання, очей, обличчя від будь-якої шкідливої суміші незалежно від концентрації на суші й у воді, він насамперед призначений для виходу із затоплених об’єктів.

– Для чого це потрібно танкістам? Під час подолання чи форсування водних перешкод можливі будь-які непередбачувані чи навіть надзвичайні ситуації. Зокрема бойова машина може заглухнути. Тоді виникне ситуація, коли треба буде здійснити евакуацію екіпажу танка з-під води. І саме за такої екстремальної ситуації майбутні офіцери повинні вміти діяти правильно та без вагань, зберегти життя собі й своїм підлеглим. Тому це дуже важливе питання в службовій діяльності майбутніх командирів танкових підрозділів, – зауважив полковник Руслан Кузьменко.

Для курсантів-випускників це заняття проводилось вперше. Тому заходи безпеки виходять на перший план. Після оголошення теми і мети заняття на всіх чекав медичний огляд. Його проводила санінструктор групи інженерного забезпечення 184-го Навчального центру Національної академії сухопутних військ  сержант Олена Навроцька.

– Насамперед опитую, чи є скарги на здоров’я, яке самопочуття, чи не було в хлопців легеневих чи серцевих захворювань, алергії тощо. Також проводжу вимірювання артеріального тиску і температури тіла. Звісно, що хлопці трохи хвилюються і це природно, адже перед чимось невідомим хвилюються всі. Але артеріальний тиск в межах норми, бачу, всі налаштовані і готові до виконання завдання, – розповіла медик.

Після виконання всіх настанов керівника заняття, викладача кафедри водіння бойових машин та автомобілів Національної академії Юрія Довгопола курсанти попрактикувалися у застосуванні ізоляційного протигаза на суші. А згодом попрямували до води. Першим занурився і показав приклад, як треба виконувати завдання у воді, сам начальник кафедри водіння бойових машин та автомобілів полковник Руслан Кузьменко. За його прикладом пішли курсанти.

– Це неважко, але трохи страшно. Температура повітря з ранку була + 9° С, а води всі 20° С. Дискомфорту від занурювання не відчуваєш. От тільки, коли заходиш у воду по груди, то починає наче дух перехоплювати, наче кисню не вистачає. Але потім все минається і припиняєш хвилюватися. Не має нічого страшного. Спробував би ще раз! – зауважив молодший сержант Валерій Пінєга.

У разі нештатної ситуації – напоготові водолаз і рятувальна команда. Але все пройшло без проблем. Танкісти продемонстрували, хоч вони і не іхтіандри, але теж за допомогою спеціальних засобів можуть вільно перебувати і переміщатися під водою.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти скинули авіабомбу на Берислав: 15 людей отримали контузію

Окупанти скинули авіабомбу на Берислав: 15 людей отримали контузію

російська армія скинула керовану авіаційну бомбу на місто Берислав Херсонської області.

В Україні 15% громадян проживають в умовах ризику, пов’язаного з вибухонебезпечними предметами

В Україні 15% громадян проживають в умовах ризику, пов’язаного з вибухонебезпечними предметами

З лютого 2022 року в Україні ідентифіковано 659 інцидентів з вибухонебезпечними предметами.

На півдні ворог втратив 4 гармати й танк

На півдні ворог втратив 4 гармати й танк

Протягом доби отримали підтвердження, що у ворога стало менше на 150 окупантів і 31 одиницю озброєння та військової техніки.

Викрито ще одного зрадника, який воював проти ЗСУ біля Соледара

Викрито ще одного зрадника, який воював проти ЗСУ біля Соледара

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного колаборанта, який воював проти Сил оборони на сході України.

Закон про мобілізацію направлено на підпис Президенту

Закон про мобілізацію направлено на підпис Президенту

Законопроєкт про мобілізацію №10449 направили на підпис Президента України Володимира Зеленського.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 071 злочин проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 100 воєнних злочинів росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Молодший медичний працівник (військова служба за контрактом)

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

Краматорський РТЦК та СП

Лікар медичного пункту

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Номер обслуги мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Майстер БПЛА, військовослужбовець

від 20000 до 20000 грн

Лозова

Військова частина А7290