ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Виставка «На зламі» – про страхіття війни, страх, роз’єднання сімей, ворожнечу, розпач, знущання і тортури в полоні…

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Вересня 2020, 17:46

У Хмельницькому відбулась презентація інтерактивної виставки «На зламі», яка переповідає про зміни в житті цивільного населення внаслідок російсько-української війни на Донбасі.

Виставка поєднує особисті історії свідків і постраждалих з інфографікою та статистичними доказами, які показують, наскільки глибокі зміни відбулись у структурі суспільства на Сході України, внутрішньо переміщених осіб з 2014 року і дотепер.

«На зламі» – це дослідницький продукт правозахисної коаліції «Справедливість заради миру на Донбасі». До неї входять документатори шести громадських організацій, які з 2015 року фіксували порушення прав людини на Донбасі.

– За п’ять років ми назбирали величезний масив свідчень від цивільного населення про різні аспекти війни, її вплив на суспільство, розклали все по полицях, визначили вектори і тепер презентуємо їх у 13 тематичних пластах за допомогою нашого інтерактивного проєкту, – каже співорганізатор виставки, менеджер проєктів Східно-Українського центру громадських ініціатив Антон Удовенко. – Назва експозиції «На зламі», бо чітко фіксує життя людей «до» і «після», безповоротність змін, які відбулися в житті людей через війну і безчинство бойовиків так званих ЛДНР. Ключові наші теми – людський страх, роз’єднання сімей, атомізація, ворожнеча, невизначеність, розпач, проблеми переселенців, страхіття, які пережили бранці в полоні, сексуальне і гендерне насильство під час утримання в незаконних в’язницях на Донбасі. Демонструємо ґрунтовні дослідження з питань: «Коли для вас почалася війна?», «Що є для вас відновлення справедливості?» – розповідає Антон.

Кожен з тринадцяти стендів виставки має два боки. На одному – короткі свідчення, спогади, історії, фрагменти інтерв’ю, думки, відповіді чи твердження людей різних професій на теми: «Страх у переддень війни», «Злам рутини», «Покинути чи залишитись», «Нові бідні, нові багаті», «Бачення реінтеграції» тощо. На другому – результати цих тематичних досліджень з інфографікою.

Участь у презентації виставки в Хмельницькому взяли представники різних патріотичних громадських організацій, благодійних фондів, ветерани АТО/ООС, військовослужбовці гарнізону, активні громадські діячі та безпосередні свідки початку війни, які мешкали тоді в Донецьку і Луганську.

Свою трагічну і важку життєву історію 16-місячного знущання і тортур розповіла звинувачена у шпигунстві колишня ув’язнена секретної катівні «ДНР» Галина Гайова, яка отримала свободу під час великого обміну в грудні 2017 року.

Дружина офіцера-прикордонника пані Катерина Крамскова, не втримуючи сліз, ділилася спогадами про чорні дні початку війни. Про перші обстріли, про службу чоловіка в Луганському прикордонному загоні. Про те, як забрала дітей і поїхала до Хмельницького. Про поранення, шпиталь, лікування, реабілітацію, виступ за збірну чоловіка в «Іграх нескорених». Як змінилися їхні долі, як вона любить свій рідний Луганськ і Україну.

У найближчих планах організаторів «На зламі» – розширення експозиції. Антон Удовенко каже, що їхня команда наразі працює над тим, аби додати стенди про зниклих безвісти – тема що не надто циркулює в інформаційному медіа-просторі, про дітей, які пережили війну. Планують також додати окремі дослідження про військовослужбовців та добровольців, аби розповісти про те, як через війну змінилися долі захисників України, що захищають Донбас від російського агресора.

Хмельницький став дванадцятим містом, де впродовж місяця, а саме до 17 жовтня, гостюватиме «На зламі».

– Ми стартували в червні 2019-го в Києві. Відтоді відвідали Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Слов’янськ, Краматорськ, Дружківку, Дніпро, Кропивницький, Черкаси, Житомир, Вінницю, Хмільник і Хмельницький. Наратив експозиції – «Не забувайте, що поруч з вами люди, які бачили війну, полон, тортури. Допомагайте їм. Адже завтра на одному зі стендів може бути і ваше одкровення!».

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю BBC розкрив деякі деталі знищення російського дальнього стратегічного бомбардувальника Ту22М3.

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

В Україні хвилина мовчання

В Україні хвилина мовчання

Згідно з указом Президента України Володимира Зеленського № 143/2022, хвилина мовчання проводиться щодня о 9:00, її оголошують у всіх засобах масової інформації.

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

Українська ППО знищила дві російські ракети та три розвідувальні БПЛА

У ніч на 20 квітня російські окупанти атакували Україну трьома балістичними ракетами «Іскандер-М», двома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із бєлгородської області рф, а також двома керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 із акваторії Чорного моря.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер, лікар медичного пункту

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Харків

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Інструктор з вогневої підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

водій (служба в Збройних Силах України)

від 20100 до 123000 грн

Кам'янське, Дніпропетровська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Житомир

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Водій кат. D1, D, C1E, CE 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область