ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ветеран війни, ресторатор Андрій Сарвіра розповів, як будував власний бізнес

Армія і суспільство Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 6 Вересня 2020, 14:11

Ветеран російсько-української війни Андрій Сарвіра після демобілізації відкрив ресторацію у Дніпрі. Підприємець зазначає, що приватний бізнес це насамперед тяжка робота, яка не передбачає вихідних та не гарантує успіху, а відповідальність за невдачі та помилки лежить лише на власнику, тож розраховувати доводиться лише на себе.

Андрій родом із Вінниці, у 2016 році після демобілізації з лав десантно-штурмових військ одружився з дівчиною з Дніпра, де й оселився і замислився над відкриттям власної справи. Попри те, що був далекий від бізнесу, наважився йти шляхом підприємця – відкрив у Дніпрі піцерію під брендом Pizza Veterano, за три роки по тому відкрив ресторан під власним брендом First Wave.

«Грошей нема, можливостей нема, друзів та зв’язків у Дніпрі нема, нічого нема, окрім мене самого. З весільного подарунка лишилася тисяча доларів. Знайомі волонтери позичили мені десять тисяч доларів на початок бізнесу. Так у Дніпрі відкрилася піцерія під брендом Pizza Veterano. Близько місяця я турбував власника Pizza Veterano Леоніда Остальцева питаннями, як він розпочинав, з чим стикався. Телефонував йому вдень і вночі, потім дещо розібрався у цьому, як мені тоді здавалося…

Перший рік у плані розвитку бізнесу я втратив, оскільки геть нічого в цьому не тямив, наробив купу помилок. Проте бізнес розвивався, попри невдале місце розташування закладу та нашу тодішню непрофесійність у цій царині. Після того, як власники приміщення підвищили нам орендну плату, я вирішив змінити локацію та замислився над створенням власного бренду», – розповідає Андрій Сарвіра.

Після переїзду на нове місце та ребрендингу на проєкт чекали нові виклики: на новій локації – розі центрального проспекту та однієї з головних вулиць міста, розпочалася масштабна реконструкція. Вона тривала майже рік, а потім у зв’язку з COVID-19 було запроваджено карантинні обмеження для роботи закладів громадського харчування. Бізнес опинився на межі закриття, проте вижив.

Як зазначає Андрій Сарвіра, здобутий досвід говорить про те, що підприємцю слід працювати з професіоналами, а не зі знайомими помічниками, ретельно прораховувати витрати і можливі ризики. Також не слід очікувати, що власна справа це свобода і відпочинок – це тяжка робота і велика відповідальність.

«Нове місце знайшов випадково, з нуля власними силами ми зробили тут ремонт, за останні два роки я інвестував у цей заклад значні кошти, кілька разів ми переробляли ремонт, щоб отримати цілісну картинку. Спочатку я неправильно обрахував бізнес-план і запозичив суттєво менше грошей, ніж було потрібно, тому довелося перекредитовуватися і два роки вкладатися у те, що планував зробити від початку. Це й людський фактор – зовнішній вигляд і дизайн інтер’єру мене влаштовує, але якість реалізації – ні. Ті, хто виконували роботи, працювали довго, дорого та погано. Я не задоволений роботою багатьох знайомих, яких брав на роботу до свого закладу.

Ці три роки – це пекельна робота, відсутність вільного часу для родини, дитини, саморозвитку та здоров’я. Ця оранка приводить до погіршення, як то кажуть, морально-психологічного стану. Щоранку ти прокидаєшся із думкою – навіщо воно мені все потрібно? Раніше це було більше, ніж бізнес, було відчуття покликання. Тепер – лише бізнес, а бізнес має генерувати гроші. Все. Якщо бізнес не буде генерувати гроші, він припинить існування», – каже Андрій Сарвіра.

За його словами, інформацію про те, як розпочати та вести власну справу, знаходив в інтернеті, читав спеціалізовану літературу, брав участь у тренінгах.

Також співпрацював із державою в рамках програм підтримки бізнесових проєктів для ветеранів.

«Це була програма «Легкий старт» – державні банки разом із міською радою розпочали програму кредитування з відшкодуванням половини тіла кредиту для учасників АТО. Програма вимагала виконання низки вимог – працевлаштування ветеранів, ще багато чого. Я скористався, все вдалося, це було корисно. Також брав участь у ініціативі від Міжнародної організації  з міграції у тренінгу для підприємців, також отримав грант на розвиток бізнесу. Моя порада – реально дивитися на речі. Можливо успіх прийде, а можливо – ні. Не мріяти, а працювати, секрет один – працювати та думати», – ділиться досвідом Андрій Сарвіра.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

За результатами тісної взаємодії Служби безпеки, Офісу Генерального прокурора України та органів правопорядку Польщі затримано громадянина Польщі, який співпрацював з воєнною розвідкою рф (більш відомою як гру).

Армія рф завдала ракетного удару по селу на Харківщині: є постраждалий

Армія рф завдала ракетного удару по селу на Харківщині: є постраждалий

Війська рф завдали ракетного удару по селу в Харківському районі, постраждав чоловік.

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Наші воїни на півдні ліквідували понад 100 окупантів, антену управління БПЛА та спостережний пункт

Сили оборони півдня протягом доби знищили 104 окупанти і 9 одиниць озброєння та військової техніки.

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Сапери розмінували майже 37% правобережжя Херсонщини

Наразі вдалося розмінувати близько 37% правобережжя Херсонщини.

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Ми повинні дістати Patriot з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і передати їх ЗСУ — Жозеп Боррель

Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель закликав європейські країни дістати системи Patriot із казарм і передати їх Україні. Рішення треба ухвалити швидко.

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Куди планується витратити гроші із заморожених російських активів — Денис Шмигаль відповів

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час міністерського круглого столу в США заявив, що заморожені російські активи будуть направлені на відновлення України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій кат. С1, С 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Технік зв’язку, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

Розвідник, оператор БПЛА

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Нікополь, Дніпропетровська область

Сапер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Інспектор прикордонної служби (1 кат.), фельдшер

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України