ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Сьогоднішня ситуація на Донбасі не перешкоджає вступу України до НАТО», – Олена Стефанишина

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 15 Вересня 2020, 11:33

«Один з елементів, які ми хочемо привнести в ЕОР (статус партнера розширених можливостей НАТО) – це унікальний досвід України щодо боротьби з гібридними загрозами, з інформаційними, військовими, кіберзагрозами. І в рамках нашої участі в ЕОР ми хочемо створити центр передового досвіду по боротьбі з гібридними загрозами, який і буде нашим вагомим внеском в систему колективної безпеки НАТО», – розповіла в інтерв’ю «РБК-Україна» віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанишина.

За її словами, статус партнера розширених можливостей НАТО для України означає визнання великого внеску в забезпечення колективної безпеки, участь в миротворчих операціях, визнання кваліфікації, знань і вмінь наших військових. Зокрема це дає розширення участі у військових навчаннях, які раніше були закриті для України.

«Це можливості до більшого залучення країн Альянсу до українських навчань, створення системи обміну розвідданими в режим реального часу. Також наші військові, офіцери, держслужбовці отримують доступ до роботи в структурах НАТО. Це означає, що ми щодня будемо розуміти ситуацію, зможемо реагувати і ще більше «насичувати» НАТО Україною, посилювати взаємосумісність», – наголосила Ольга Стефанишина.

Одне з завдань в рамках євроатлантичної інтеграції – це досягнення повної взаємосумісності армій.

«У нас дуже високий рівень взаємосумісності, тому ми й отримали статус партнера розширених можливостей НАТО (ЕОР), це не стільки політичне рішення, а й визнання внеску України. Підвищувати взаємосумісність ми можемо через збільшення спільних навчань, постійну взаємодію з арміями країн НАТО, обмін досвідом і даними, новітніми розробками. Це і є стандарти НАТО. І я бачу, що українські військові ініціюють різні навчання, і питання не стоїть: кого залучати, насамперед залучають армії НАТО. І це точно знайде своє відображення в стратегії НАТО на наступні десять років, як і перспектива членства», – додала Ольга Стефанишина.

За словами віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції наша наступна мета – План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ).

«Ми розробляємо та виконуємо Річні національні програми з 2009 року відповідно до рішення Бухарестського саміту НАТО 2008 року. Наступна велика мета – це членство в НАТО, і для цього Україна вже зробила надзвичайно багато. Зокрема ми довели свою боєздатність, можливість захистити не лише свою країну, а й весь східний кордон Європи. Також забезпечили свою оперативність в патрулюванні й контролі в Чорному морі та довели свою правоту в міжнародних інстанціях. Уже третій рік поспіль виконуємо Річні національні програми (РНП), які за змістом є планами дій щодо членства», – поінформувала віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Олена Стефанишина повідомила, що в Україні Річні національні стратегії 2019, 2020 і 2021 років проводять максимально наближеними за філософією, формою та змістом до Плану дій щодо членства в НАТО. «Вони розробляються відповідно до методики «управління, орієнтованого на результат», яка прийнята і використовується у державах-членах НАТО. Ця робота здійснюється за підтримки проєкту канадської технічної допомоги SURGe».

За її словами, в НАТО почали розробку нової стратегії реформування на найближчі 10 років (NATO reflection process-2030). Україну і Грузію офіційно долучили до цього процесу. В рамках цієї участі Україна просуває декілька дуже конкретних пріоритетів.

«Ми допомагаємо НАТО писати свою стратегію. Але і вважаємо, що якщо в цій стратегії не буде перспективи розширення і членства в НАТО – це велика втрата для Альянсу. Ми вважаємо, що долучення України – це природний процес, що це обов’язково. Тому що одне з питань, яким наповнюється ця стратегія – це безпека в Чорному морі. Чорноморська безпека без України неможлива. Українська спроможність має бути підкріплена гарантіями безпеки з боку партнерів. А гарантії безпеки – це членство в НАТО», – підкреслила віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

Олена Стефанишина наголосила, що сьогоднішня ситуація з військовим конфліктом на Донбасі не перешкоджає вступу України до НАТО. Тож питання, чи буде там Україна, чи ні, на часі й актуальне.

«Це один із наративів, який пропагується. Але  подивімось реально. Серед членів НАТО є чимало країн із територіальними конфліктами. Є країни Альянсу, в яких між собою є спірні територіальні питання. До речі, Німеччина була прийнята в НАТО, попри те, що частина її території (НДР) була окупована Радянським Союзом. Є шалений попит на високий політичний діалог між Україною і НАТО. Як показує практика, за наявності такого попиту – інструменти і методи знайдуться», – акцентувала віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

 Підготував Назар Волошин

Фото: Віталій Носач

Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Навідник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Павлоград, Дніпропетровська область

Інженер автомобільної та бронетанкової служби, діловод

від 10000 до 15000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець

від 20000 до 22000 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Оператор, лінійний наглядач відділення комунікації, військовослужбовець

Запоріжжя

Комендатура військових сполучень Запоріжжя