ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #СПОРТ #РАШАБУМ #ЛАЙФХАКИ #ООС #КОРУПЦІЯ #ІНФОГРАФІКА

Що солдату їсти восени  

6 Вересня 2020
Що солдату їсти восени  

Осінь – це період, коли наш організм запасається енергією, щоб у всеозброєнні зустріти холодну зимову пору. Через те, що день стає коротшим, а погода все більш прохолодною, із-за різких добових перепадів температури повітря ми підвищуємо загальне споживання калорій, особливо за рахунок жиру і простих вуглеводів.

АрміяInform пропонує нашим військовикам кілька порад щодо осіннього харчування, які допоможуть почуватися добре.

Серед запропонованих продуктів більшість таких, які завжди є на нульових позиціях у районі проведення ООС, де чоловіки готують собі їжу самостійно.

Чому перед зимою їмо більше, ніж того потребує організм

Учені багатьох країн вивчали пацієнтів із так званим сезонним депресивним розладом, часто обумовленим браком світла. Вони виявили, що під час настання холодів й скорочення світлового дня вони вживали більше вуглеводів, особливо солодощів, а також продуктів, які багаті крохмалем.

Попри те, що це цілком природно з психологічної точки зору, ми у такий спосіб перенавантажуємо зайвою роботою власний організм. Саме тому так важливо в осінній період допомогти нашому організму – не переїдаючи, вживати ті продукти, які зміцнюватимуть нашу імунну систему, зігріватимуть нас і будуть допомагати залишатися здоровими і стрункими до наступної теплої пори року.

Суха шкіра, потріскані губи

Разом з осінню приходить поривчастий сухий вітер, який щодня відчуває на собі наша шкіра. Саме шкіра, яка є «третьою легенею», забезпечує захист від вторгнення вірусів і бактерій, коригує водний баланс і температуру тіла. Осінній вітер же її послаблює та виснажує, й ми отримуємо сухість обличчя і рук, тріщинки навколо рота і на губах, зморшки. Щоб запобігти цим небажаним явищам, віддайте перевагу раціону із продуктів, багатих на вітаміни і мінерали: крупам, цілозерновим злакам, горіхам, грибам, капусті, коренеплодам.

Щоб наситити шкіру вологою, їжте саме сезонні фрукти і пийте тільки теплу воду. Особливо корисне споживання жирної морської риби. Вона не тільки містить у собі природні антидепресанти, але й зводить до мінімуму почуття постійного голоду.

Корисна гострота

Страви з додаванням прянощів і трав особливо корисні в осінній період, коли легені найбільш чутливі до впливу холодних температур. Це можуть бути лавровий лист, кмин, кардамон, кориця, гвоздика, кріп, цибуля-порей, орегано, мускатний горіх, розмарин, чебрець, куркума, імбир, хрін, цибуля, часник і перець чилі.  Окрім цього, необхідно потроху вводити у раціон кислі продукти: квашену капусту та цитрусові – лимон, грейпфрут, апельсин тощо.

Сім загальних вимог до раціону восени

  1. Їжте продукти для імунітету. Вони повинні містити фітонциди, фолієву кислоту і вітаміни А, Е, С і групи В. До таких продуктів відносяться редька, морква, хрін, імбир, часник, цитрусові, селера, обліпиха, цибуля та капуста.
  2. Полюбіть кисломолочні продукти. Кефір, ряжанка, йогурт, сир твердий та кисломолочний середньої жирності допоможуть в профілактиці дисбактеріозу.
  3. Не відмовляйтеся від вуглеводів. Їхній дефіцит може призвести до порушення обміну речовин у організмі й поганого самопочуття. Включіть в раціон складні вуглеводи, які повільно засвоюються і не впливають на рівень цукру. Їжте каші з різних круп, цілозерновий хліб, бажано варені овочі.
  4. Готуйте переважно легкі перші страви. Постарайтеся обійтися без жирних заправок й менше кладіть у рідкі страви солі. Краще зварити легкий овочевий суп. Вітаються спеції, прянощі та трави.
  5. Їжте картоплю. У ній багато калію, вітамінів В і С, незамінних амінокислот та інших корисних речей.
  6. Знайдіть альтернативу солодощам. Замініть їх фруктами, невеликою кількістю горіхів та медом.
  7. Не забувайте про корисні жири. Птиця, нежирне м’ясо, риба, насіння, яйця, оливкова олія – обов’язкова частина осінніх страв.

Підготував Віктор Шевченко

5
1
Стежте за нами в Instagram
Мітки:
Лайфхак