ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Польща відряджає свій контингент до Туреччини

Армії світу Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 25 Вересня 2020, 18:26

Польські Збройні сили приєднуються до місії НАТО у Туреччині. Відповідне рішення прийняв президент Польщі Анджей Дуда. Польський контингент днями має відбути до Туреччини для участі у місії Північноатлантичного альянсу під назвою Tailored Assurance Measures for Turkey (TAMT). Він становить близько вісімдесяти осіб військових із 44-ї авіабази ВМФ Польщі. На оснащенні контингенту знаходитиметься патрульно-розвідувальний літак Bryza («Вітерець» або «Бриз»). Це літак Ан-28Б, який у Польщі був глибоко модернізований і оснащений польською РЛС ARS-800. Про це повідомляє АрміяInform.

Польський контингент патрулюватиме територію цієї країни у районі Чорного моря і східного Середземномор’я, а також виконуватиме завдання у рамках натовських розвідувальних і протичовнових заходів. Підрозділ протичовнової повітряної розвідки патрулюватиме призначену ділянку акваторії протягом двох годин польотів, а під час базування на середземноморському Іскендеруні протягом, як мінімум, чотирьох годин. Морська зона спостережень складатиме площу в понад 100 тис. квадратних кілометрів.

«На звернення турецької сторони до союзників по НАТО у зв’язку з погіршенням ситуації з безпекою на сирійсько-турецькому кордоні, ми надали позитивну відповідь, і відряджаємо свою допомогу союзникам», – розповідає Павло Солох, глава Бюро національної безпеки. – У Сирії триває громадянська війна. Однією з її наслідків є міграційна криза, з якою зіткнулася не тільки Туреччина, але і Південна Європа».

«На початку серпня наш контингент пройшов атестацію і готовий до вильоту. Чекаємо призначення дати», – повідомив Марчін Брашак, представник морської авіації з бригади, дислокованої у Гдині.

Для польського авіаз’єднання ця місія стане вже третьою в історії. П’ять років тому авіатори ВМФ почали брати участь в операції Євросоюзу під назвою Sophya. Її метою було, перш за все, уповільнити нелегальну міграцію з Північної Африки до Італії. Поляки дислокувалися на базі Сігонелла на Сицилії. Контингент налічував понад 100 військових і літак Bryza. У квітні цього року місія була завершена, але військовослужбовців BLMW залишилися у південній Європі, приєднавшись до іншої місії ЄС, яка триває нині й носить назву İrini.

Завдання, що нині доводиться виконувати польським авіарозвідникам, досить схожі, проте розстановка акцентів у операції значно відрізняється від попередньої. Причина – ситуація у Лівії, де протягом кількох останніх років триває війна. Польські льотчики продовжують патрулювати Середземне море, але тепер вони зосереджені не на боротьбі  з нелегальними мігрантами, а на запобіганні контрабанди нафти й незаконних поставках зброї до Лівії.

Щодо місії НАТО TAMT (Tailored Assurance Measures for Turkey), до якої незабаром приєднається Польща, то вона розпочалася у 2015 році. Її заснування пов’язане, зокрема, зі збільшенням присутності літаків раннього попередження і управління повітряним рухом системи АВАКС, а також із розвідувальною діяльністю Північноатлантичного альянсу. Завдяки місії ТАМТ НАТО ділиться отриманою інформацією з Туреччиною.

Сьогодні польські військовослужбовців беруть участь у дев’яти миротворчих місіях і кількох міжнародних операціях. Польща відрядила своїх представників і військові контингенти до Румунії, Болгарії, Литви, Латвії і Естонії, є польські підрозділи в Афганістані, Косові, Північній Македонії, Боснії і Герцеговині, в Іраку, Йорданії та Кувейті. Всього за межами країни проходять службу понад 1500 солдатів і офіцерів.

Приєднання до місії НАТО ТАМТ стане продовженням миротворчої і безпекової діяльності представників польської армії. Хоча до Туреччини поляки відбувають вперше, раніше там ніколи не було їхнього військового контингенту. Правда у 2003 році польські військові готувалися відправити свої підрозділи на турецько-іракський кордон, щоб допомогти захистити країну від можливого вторгнення з боку Іраку. Проте тоді поляки відбули в інше місце, безпосередньо на берег Перської затоки. До речі, разом із поляками туди мав відбути і український 19-й окремий батальйон РХБ захисту, який брав участь у міжнародних силах антисаддамівської коаліції, і теж перебував у Кувейті. А вже згодом під час операції «Свобода Іраку» в 2003–2005 роках у багатонаціональних коаліційних силах (КООС) була ціла польська дивізія і у складі її українська окрема бригада.

Польські влада і суспільство вважають, що участь військових у місії НАТО ТАМТ дуже важлива для їхньої держави, адже це – міжнародний авторитет країни у світі. Хоча промосковські політичні сили, які існують у Польщі, звинувачують США у втягуванні їхньої країни у новий конфлікт між Туреччиною і Грецією, який нині розгорається через вуглеводневі родовища на морському шельфі. Східне Середземномор’я сьогодні стає досить складним у геополітичному сенсі регіоном, і у конфлікт, який тут починає розгоратися, втягуються усе більше нових учасників.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

Авіація завдала ударів по 11 районах скупчення сил противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

На фронті — 104 бойові зіткнення, на Авдіївському напрямку відбито 27 атак противника

Протягом минулої доби відбулося 104 бойові зіткнення. Загалом ворог завдав 13 ракетних та 56 авіаційних ударів, здійснив 105 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

«Напиши, щоб долучалися люди. Що наші сили не вічні. Щоб поважали військових»: репортаж АрміяInform зі стабпункту на фронті

Рік тому під час відпрацювання на навчаннях зв’язки «кейсевак — медевак — стабілізаційний пункт» у новій бригаді ми з побратимом прагнули показати, як це відбувалося на нашому досвіді.

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Запоріжжя

Комунарський РТЦК та СП

Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Надвірна

Косівський РТЦК та СП

розвідник 144 окрема піхотна бригада

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Костянтинівка

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Навідник міномета

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область