ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Пам’ять 17 артилеристів, які загинули внаслідок обстрілів російських «Смерчів», вшанували в Сумах і Побєді

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 3 Вересня 2020, 17:53

У Сумах поіменно згадали кожного з 17 артилеристів 9-ї батареї реактивного артилерійського полку (нині бригада), які загинули шість років тому через підступний і злочинний обстріл базового табору поблизу села Побєда Новоайдарського району Луганської області ракетами РСЗВ «Смерч» із території РФ.

Вшанувати пам’ять полеглих за Україну воїнів прийшли рідні та близькі, бойові побратими, командування та особовий склад бригади, керівництво області й міста, військовослужбовці гарнізону, учасники АТО/ООС, волонтери, представники громадських організацій та містяни.

Присутні вшанували пам’ять воїнів хвилиною мовчання та поклали квіти до пам’ятного знака «Дзвін пам’яті».

– Сьогодні ми схиляємо голови перед військовослужбовцями, які поклали власне життя на вівтар незалежності України. Розділяємо цю скорботу з сім’ями та побратимами загиблих. 17 мужніх воїнів загинули за незалежність рідної країни, інші продовжують і сьогодні відстоювати її. Честь і хвала нашим військовим! – зазначив голова Сумської обласної державної адміністрації Роман Грищенко.

Командир бригади полковник Дмитро Храпач висловив близьким і рідним полеглих воїнів слова глибокого співчуття і вдячності за виховання мужніх патріотів України.

Мати загиблого військовослужбовця сержанта Руслана Андри Тетяна Іванівна звернулася до присутніх зі словами скорботи та прочитала вірш матері загиблого старшини Сергія Авраменко Валентини Миколаївни. Слова материнської туги і гордості за синами, які не повернулися з війни, вразили кожного з присутніх.

Під час вшанування загиблих героїв, які поховані на Алеї слави Центрального кладовища Сум, Протоієрей Олексій Загонник провів заупокійний молебень.

Мужність полеглих воїнів вшанували і на місці страшного бою, біля пам’ятного знака Героям, поблизу села Побєда. Військові капелани провели панахиду за загиблими, а присутні поклали квіти до меморіального комплексу.

Ветеран російсько-української війни військовослужбовець 9-ї батареї Микола Ткаченко так згадує про події шестирічної давнини: «Там було страшно, там була смерть, рвалися снаряди, все горіло. Я просто трохи загубився у часі. Я розумів, що живий. А що з хлопцями? Деяких побачив уранці, коли ходив там із військовими, які приїхали розібратися у ситуації. Але це вже були… Я не зміг їх навіть впізнати: хто є хто».

– Ви знаєте, що у 2014 році, 3 вересня, близько 19.20 було обстріляно базовий табір, де перебували наші військовослужбовці, причому обстріляно підступно і вороже з території Російської Федерації. Російські війська реактивними системами «Смерч» нанесли вогневе ураження по базовому табору. І при цьому загинуло одночасно 16 людей, а за два дні 17-й військовослужбовець помер уже в лікарні від отриманих опіків, – сказав заступник командира Сумської реактивної артилерійської бригади з морально-психологічного забезпечення підполковник Дмитро Горб.

«Домівкою стала шахтарська їм земля,

Їх імена тепер на обелісках.

Дев’ята батарея закована в мізках,

Село Побєда стало їм колискою».

Минає час, затягуються рани, але біль душі, біль серця за втраченими синами, батьками, друзями і побратимами не вщухає. Наша пам’ять не дає і не дасть забути цих 17 хлопців, які загинули, захищаючи рідну землю, наш мирний спокій, наше майбутнє від підступного ворога!

Слава Україні!

Героям слава!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Механік-водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Планшетист-військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Ков'ярі, Львівська область

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Головний сержант

від 25400 до 125400 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП