ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

 «Об’єднані зусилля — 2020»: українські десантники вразили філігранною точністю приземлення

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Вересня 2020, 9:59

Хвилина мовчання. Здалеку їх майже не розрізниш – однаково стрункі міцні постаті, схожі однострої, шанобливо схилені долу голови у марунових беретах. У строю поряд один із одним застигли воїни-десантники України та Великої Британії.

Днями вони висаджувалися із повітряних суден у один район, спільно виконували поставлені завдання, навчалися взаємодії. А сьогодні вшановують пам’ять тих, хто до них носив берети такого ж кольору в Другу світову.

Бо у такі ж осінні дні 17-25 вересня 1944 року в нерівній битві з нацистським Вермахтом, під час наймасштабнішої комбінованої наземно-повітрянодесантної операції  союзних військ у Нідерландах «Маркет Гарден», полягло майже 6500 британських десантників.

Командир британців бригадний генерал Джеймс Мартін у своїй промові окремо підкреслює, що всі присутні – гідні спадкоємці витязів, які билися із світовою нечистю до нас. Та носили, як і ми, марунові берети. Берети однакового кольору – забарвлення крові…

Як вже відомо, перший етап унікальних за форматом та масштабом навчань «Спільні зусилля» у рамках стратегічного командно-штабного навчання «Об’єднані зусилля – 2020» розпочався із десантування десантників двох країн. Воїни 16-ї десантно-штурмової бригади Збройних сил Великої Британії десантувалися парашутним способом на терени Миколаївщини, здійснивши дальній переліт із рідних островів на літаках C-130 Hercules. Услід за ними на білосніжних куполах приземлялися підрозділи Десантно-штурмових військ ЗСУ, зійшовши у повітря із бортів українських військово-транспортних суден.

Метою «Спільних зусиль» було означено практичне виконання завдань у багатонаціональному середовищі за стандартами та процедурами НАТО. Утім, спільним діям  в ускладнених  бойових умовах так званої активної фази «Об’єднаних зусиль  2020» передував дуже важливий підготовчий етап. За словами керівника «Спільних зусиль» − командувача Десантно-штурмовими військами ЗСУ генерал-лейтенанта Євгена Мойсюка, у пріоритеті тут була та залишається максимальна взаємосумісність сил та засобів підрозділів обох країн.

Спільною мовою може бути не тільки англійська

Спершу для українських та британських військовослужбовців були організовані та проведені заняття з дотримання заходів безпеки при поводженні зі зброєю, вибухонебезпечними предметами, діям на бронетанковій техніці тощо. Після цього десантники Великої Британії детально ознайомилися із можливостями озброєння ДШВ, виконавши різноманітні практичні стрілецькі вправи.

Іноземні колеги спілкувалися з українськими залюбки. Утім, головною їхньою спільною мовою була не стільки англійська, скільки «професійна». Й це – не перебільшення. Приміром, попри значні відмінності у різновидах стрілецького озброєння, деякі британські вояки після коротких пояснень із першого разу на відмінно виконували вправи практичних стрільб із наших пістолетів, автоматів та навіть великокаліберних кулеметів, озброєння бронетранспортерів. А українці миттєво переймали особливості застосування їхніх стрілецьких зразків.

Те ж стосувалося занять із тактичної, повітрянодесантної, інженерної видів підготовки, тактичної медицини, водінні бойових машин. Допомога спеціалістів-перекладачів інколи була зайвою. Й справа не тільки в тому, що чимало чоловіків та жінок серед наших воїнів непогано володіють англійською.  Бо не виникало ніяких проблем, скажімо, під час відпрацювання способів захоплення та зачистки будівель у населеному пункті, взятті під контроль важливих ділянок місцевості тощо.

Тим більше не поставало жодних зустрічних питань під час десантування безпарашутним способом за допомогою комплекту бортового обладнання «Адаптер-М1», авторами якого свого часу виступили якраз британці. Аналогічна система спуску по фалу «Канат-1» при неможливості приземлення гвинтокрила була створена і у нас. Але вироблялася вона у анексованому  Росією Криму. Коментарі тут,безсумнівно, зайві.

І все ж… знай наших!

Особливе захоплення навіть у наших військовослужбовців викликала робота групи парашутистів ДШВ, які демонстрували британським партнерам десантування із висоти у кілька тисяч метрів на точність приземлення. Примітно, що стрибок вони здійснювали в повному спорядженні та зі зброєю напарашутних системах типу «крило». До того ж,  у районі майданчика приземлення дув сильний, із поривами, різноспрямований на висотах вітер. Однак досвідчені парашутисти-десантники виконали дане завдання просто філігранно, що відзначив й керівник навчань під час спілкування з ними одразу після приземлення.

Неабияку професійну зацікавленість партнерів викликало й спільне заняття, під час якого військовослужбовці нашої десантної інженерно-технічної роти наводили важкий механізований міст через яр. Як виявилося, наші фахівці чудово обізнані у їхніх подібних інженерних комплексах. А старший офіцер британської групи, спостерігаючи за їхньою злагодженою роботою, наприкінці занять зауважив, що був би не проти серйозно попрацювати із таким підрозділом спільно, поєднавши наші технічні та фахові спроможності. Не так давно британці відмовилися від механізованих мостів на колісній базі на користь важкої танкової через вищу швидкість їхнього розгортання. Але деякі переваги «коліс» під час наведення мостів, виявляється, вони при цьому втратили…

Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший оператор протитанкових ракетних комплексів

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Одеса

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Розвідник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Механік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 24000 до 54000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець снайпер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ