ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Курсант Шевченко продовжує справу свого батька танкіста, який офіційно вважався загиблим… Але вижив

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Вересня 2020, 14:24

«Хочу бути схожим на батька та маму – захисників України». Таку просту мотивацію має першокурсник  факультету озброєння та військової техніки Військового інституту танкових військ Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут» Олександр Шевченко. Про це повідомляє АрміяInform.

Сімнадцятирічний юнак родом із Чугуєва. Його батько офіцер-танкіст служив в окремій механізованій бригаді імені Івана Сірка.

– Наш глава сім’ї командував танковою ротою. Витримав не один бій з окупантами на Донбасі, але під час одного з епізодів російсько-української війни зазнав важкого поранення. Тому згодом звільнився за станом здоров’я та має статус інваліда війни. Він вчився в тих стінах, де нині і я. Тому пишаюся, що йду по його стопах, – розповів курсант Шевченко.

Віталію Шевченкові дійсно є про що повідати синові та його одноліткам.

Перший бій із окупантами він прийняв під Іловайськом. Його зведений підрозділ прямою наводкою розстрілювали російські танки та накривала артилерія. Там і був уперше поранений.

– Батько протягом 2014–2016 років захищав Щастя, Трьохізбенку, Жовте, Старий Айдар та інші населенні пукти Донбасу. За весь час проведення антитерористичної операції чотири рази діставав поранення чи контузії. Він не жалів себе на війні, а ось до солдатів ставився, як до своїх дітей. Тому завжди першим ішов на ті ділянки фронту, де було найважче та найнебезпечніше, –  пишається батьком курсант.

29 березня 2015-го неподалік Трьохізбенки відбулося запекле протистояння. Ворог тоді грубо порушив усі домовленості та відкрив вогонь із забороненої важкої артилерії.

Один із артснарядів розірвався біля капітана Шевченка. Внаслідок цього він буквально втратив частину черепа та одне око. Чоловіка перевезли до Сєверодонецька, а потім вертольотом переправили до Дніпра. На якомусь із етапів евакуації хтось помилився та підготував папери про смерть офіцера Збройних Сил України. Наступні 3 доби Віталій Миколайович перебував у комі та одночасно – вважався офіційно мертвим.

– Мама, отримавши страшну звістку, негайно виїхала із Чугуєва в Луганську область, де об’їздила всі лікарні та морги. Увесь цей час вона відмовлялася вірити довідці про смерть. Адже серце підказувало, що чоловік живий. Потім, дізнавшись про його реальне місцезнаходження, поїхала в Дніпро. Там почула від лікарів, що надій на одужання дуже мало. Та вона не відходила від реанімації, а потім поселилася в госпітальній палаті. Тож, вважаю, що саме через її любов батько став розмовляти, а згодом – таки став на ноги, – розповів Олександр.

За героїзм, проявлений на Донбасі, капітана Шевченка нагороджено державною нагородою – медаллю «Захиснику Вітчизни». Проте і тут не обійшлося без іронії долі…

– Наше прізвище досить поширене, і рівно рік цю медаль носив потрійний тезка батька, який служив в іншій військовій частині та, як з’ясувалося, не мав особливих заслуг перед державою. У цей час батько серйозно лікувався, тож у нього  не було часу розбиратися: був Указ Президента України чи ні. Думав, що про нього просто забули. Проте товариші по службі вибороли справедливість, відшукали медаль та повернули нам, – із усмішкою розказав син героя.

Мама першокурсника, після демобілізації батька, продовжила служити в армії і наразі забезпечує зв’язок у тій же бригаді, де служив її чоловік.

– У мами за плечима вже декілька ротацій на Донбас. Їй також є про що розповісти. Проте вона ділиться зі мною та моїми маленьким братом і сестричкою лише доброю чи кумедною інформацією про бойові відрядження. Але я точно знаю, що вона також чимало побачила та пережила в районі проведення бойових дій, – зазначив хлопець.

Результатом такого військово-патріотичного виховання стало те, що після завершення 9 класу школи юнак вступив до Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус».

За словами молодого армійця, у «кадетці» він багато чого навчився. Та головним за час навчання вважає те, що став самостійним щодо ухвалення рішень і на крок наблизився до армії.  Після випуску в Олександра було чимало варіантів подальшого навчання – стати військовим юристом, авіатором тощо. Та виявив бажання стати офіцером-танкістом, як батько, і успішно склав вступні іспити до Військового інституту танкових військ НТУ «ХПІ».

Фото Олександра Срібного

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

Влучила у приміщення і не здетонувала: рятувальники на Харківщині знищили КАБ-250

На Харківщині піротехнічні підрозділи знешкодили 250-кілограмову керовану авіабомбу, яка не здетонувала.

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні Палата представників США голосуватиме щодо допомоги Україні

Сьогодні, 20 квітня, Палата представників Конгресу США має проголосувати за пакет допомоги на 95 мільярдів доларів для України, Ізраїлю й інших союзників США.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Помічник гранатометника

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Водій автомобільної групи

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України

Стpілець-зенітник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Діловод служби засобів ураження

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759