ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Дзвінок від сина другокласника татові на передову: «…Тату, ми із чотирма друзями створили самооборону і приїдемо тобі на допомогу захищати Україну»

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 30 Вересня 2020, 10:24

…Група спеціального призначення отримала завдання – забрати травмованого льотчика з підбитого Су-25. Вертоліт летів майже торкаючи верхівки дерев. Над визначеним місцем швидко сів. Група з пораненим уже була на місці. Пілота поклали на борт і  одразу ж ударили ворожі кулі. Щоб не дати противнику вести прицільний вогонь по машині Віктор кинув димові шашки і гелікоптер став набирати висоту. Декілька куль влучили по вертольоту, але досвідчений пілот доставив пораненого і супровід на місце зустрічі.

З дитинства мріяв стати десантником, і таки став

Віктор Данилевський змалку любив спорт і мріяв стати офіцером-десантником. Звідки така мрія у сільського хлопця з багатодітної сім’ї, він і сам пояснити не може. І разом з мрією до нього прикипіло і прізвисько – «Десантник».

Міцний юнак потрапив у секцію вільної боротьби під час навчання в профтехучилищі. Відтоді, ось уже понад тридцять років, спорт став невіддільною частиною його життя. Навчаючись у Хмельницькому хлопець «підсів» на рукопашний бій, регулярно тренувався, брав участь у змаганнях і часто перемагав. Коли прийшла пора йти до армії, попросився у десант. Але доля, в особі військового комісара, розпорядилась інакше: він потрапив до навчального центру Сухопутних військ у Чернівцях, де став розвідником. Після випуску керівництво центру найкращого курсанта залишило на посаді «сержанта» навчати молодих.

– «Розвідник» – це супер, – розмірковував Віктор. Та дитяча мрія одягнути смугастий біло-блакитний тільник і стрибнути з парашутом не давала спокою. Минув час, і він домігся свого – став десантником однієї з військових частин, яка дислокувалась на Житомирщині.

Спортивний і добре підготовлений сержант швидко став лідером розвідувального підрозділу десантників. Термін служби збіг, і він, попри пропозиції залишитись у підрозділі на контракт, вирішив звільнитись. Батькам, братам і сестрам у селі потрібна була допомога.

А далі – нелегка праця будівельника, служба у хмельницькому «Беркуті» впродовж двох років і вільні «хліба» приватного охоронника.

Згодом майже одинадцять років прослужив наш герой у підрозділі силової підтримки Державної податкової служби. Тренувався сам і тренував колег, став інструктором з бойових мистецтв. Спорт Віктор не полишав ні на день. Це не раз допомагало у важку хвилину, особливо на війні. Чи то на серці якісь негаразди та сумніви правильності обраного ним шляху, чи будь-які інші спірні питання, які «виносили» мозок, Віктор спочатку щедро «купав» у фізичних навантаженнях, а потім сідав і розмірковував.

Цей улюблений спосіб «мозкових штурмів» Віктор і досі успішно застосовує. «Головне – він вважає, – вміти відчувати, розуміти і говорити зі своїм тілом його мовою».

Згодом Віктор втілив у життя ще одну мрію – здобути вищу освіту. І закінчив факультет фізичного виховання Кам’янець-Подільського державного університету.

Через добрих друзів, спорт та товариськість розпочав власний бізнес. Спочатку возив крам з Чернівців і продавав його у Хмельницькому, а згодом став орендарем ятки-вагончика. За кілька років бізнесмен вже твердо стояв на ногах і мав кілька гуртових точок по всьому Хмельницькому базару.

Майдан змінив життя успішного підприємця

Усе було спокійно, планово, розмірено і добре до моменту, поки на Майдані колишні колеги Віктора з «Беркута» не побили студентів-мітингувальників. І чоловік з друзями чимдуж погнав до Києва!.. З того часу розпочалась нова сторінка життя нашого героя.

Він мотався до столиці й водночас з однодумцями організовував самооборону у Хмельницькому. Очолив її штаб і забезпечував його діяльність. А з початком захоплення Криму російськими військами Віктор з товаришами став допомагати авіаційній бригаді у Бельбеку.

Червень 2014-го…

На початку червня 2014 року хмельницькі волонтери вирушили до захисників Краматорського аеродрому. Таке необхідне майно, а це: радіостанції, ліхтарики, бронежилети, кевларові шоломи, форма, розвантажувальні системи тощо, хлопцям передали земляки із США. Донеччина зустріла подільських волонтерів насторожено. Вже за Слов’янськом на стоянці перед заправкою стояли дві вантажівки «КАМАЗ» і автобус без номерних знаків, і з суто чоловічою компанією у цивільному.

– Щось було не те, якось насторожено невідомі косились на нас, – пригадує Віктор. – Тільки я заговорив українською, як чоловіки миттєво так «напружились». Тоді ми зв’язались телефоном з тими, кому везли вантаж, і чую: «Ви на їхній території». Тож швидко розвернули бус і поїхали геть!..

Віктор їхав на Схід з твердим бажанням залишитись серед захисників Краматорського аеродрому, хотів будь-що стати пліч-о-пліч зі своїми. І він став, разом із хлопцями, які боронили летовище, потрапивши під чергову хвилю мобілізації.

– Якось телефоном син, на той час учень-другокласник каже: «Тату ми тут з чотирма друзями створили самооборону і приїдемо тобі на допомогу захищати Україну, – пригадує Віктор. – Я не міг говорити, мене заклинило від таких слів дитини. І тепер, під час нашої розмови, після шести років, Віктор розчулився, на очі цього мужнього чоловіка накотилась сльоза.

А далі була Мар’їнка, сумнозвісна Побєда, Авдіївка та її промзона…

І ще багато інших сіл і міст Донеччини і Луганщини, де Віктор з товаришами виконували завдання.

Про війну чоловік згадує неохоче.

– Страшна вона, ця війна, єдине, що там позитивне – це люди. Війна змінила кожного з побратимів і змінила мене, – каже Віктор.

Два роки на війні далися взнаки, і після тривалого лікування  травми спини Віктор звільнився. Дружина й діти всіляко підтримували і допомогли швидко відновитись та адаптуватись у мирному житті. Бізнес, на той час  ледь жеврів. Вистачало лиш на прожиття. Сім’я так і живе в однокімнатній квартирі. Будинок, який Віктор розпочав будувати задовго до війни, тільки тепер планує завершити.

Волонтерство і громадська робота

Після служби Віктор знову занурився у волонтерство.

За роки на війні чоловік знав, як військові очікують їхнього приїзду. Тому разом з Тетяною Юзепчук, головою правління благодійного фонду «Подих надії нації» він доставляє все необхідне воїнам на передову. Таких поїздок вже було чимало.

А ще Віктор завжди залюбки відгукується на запрошення й бере участь у зустрічах зі школярами та веде активну громадську роботу.

– Я не розповідаю їм про війну. Про що там можна розповідати? А говорю з дітьми про Україну, про любов до рідної землі, про їхню важливу роль у майбутньому. І це для мене надзвичайно важливо. Бо бачу їхні очі й вірю в них, саме вони наше майбутнє, – каже Віктор Михайлович.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область

Стаpший pозвідник-опеpатоp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Лікар-невропатолог (військова служба)

від 25000 до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України

Водій категорій B, C, військовослужбовець

від 20500 до 50500 грн

Стрий, Львівська область

Вогнеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Краматорськ

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )