ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Дзідзьо» розповів, як вісім місяців воював поблизу Широкиного

Life story Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 15 Вересня 2020, 12:46

Тричі він ходив у військкомат, щоб поїхати на передову, тричі отримував відмову і тричі записувався у резерв. Не дочекавшись повістки, заявив – піде добровольцем. Одразу ж отримав виклик і гайда – на фронт…

– Коли хлопці дізналися, що з ними служитиме «Дзідзьо», – хтось повірив, хтось подумав, що то жарт. Але щойно я вийшов з машини і заговорив – на хвилину всі просто заклякли.

Веселі жарти, кумедні пісні, а ще колоритна борода і завжди впізнаваний говір… Бійці гірсько-штурмової бригади, що тримали оборону позицій поблизу Широкиного, не уявляють, як би понад вісім місяців служили без свого «Дзідзьо». Який, хоча і приїхав на війну не з концертом, та декілька «відрепетированих заготовок» для них мав…

– Працював у Михайла («Дзідзьо») будівельником, потім – у його тестя, за рекомендаціями співака… так і нахапався його різних приколів, – усміхаючись, розповідає боєць.

Володимир Назар – сержант збройних Сил на псевдо «Дзідзьо» на війну потрапив у першу хвилю мобілізації – спочатку служив у рембаті 16-ї бригади армійської авіації, далі у батальйоні забезпечення військ, потім – водієм у Спільному центрі з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін (СЦКК) з української сторони. У листопаді 2019-го – відрядженний на підсилення до гірсько-штурмової бригади. За вісім місяців служби хлопці з батальйону впізнають його з першого ж слова. Веселий, завзятий, запальний, навіть зовні подібний на «Дзідзьо» Володимир –  завжди в центрі уваги побратимів.

– Намагаюся підняти їм настрій і собі. Чергування несемо цілодобово з другої до шостої, і навпаки. Часто, як не обстріли, то провокації… І спати на посту не можна – бо від тебе залежить життя побратимів. Мусимо підбадьорювати один одного, як можемо…В мене якось вдаються найбільше жарти «Дзідзьо» – земляк усе таки. За це і отримав своє псевдо. А як бороду відростив – то взагалі, казали, можна двійником йти, – розповідає Володимир.

Утім, у 2014-му, коли вперше поїхав на війну, каже, було далеко не до жартів.

– У перший же день на Донбасі мені на телефон з російського номера прийшло смс повідомлення: «Ваш Президент приготовил стране веревку, а тебе гроб!» Мені було тоді 22 роки.  Руки й ноги трусилися, що вичислили мій номер… Потім зрозумів, що то просто провокаційні розсилки, – каже Володимир Назар.

До війни він працював будівельником. Закінчив спеціалізований ліцей у рідному Золочеві, що на Львівщині, й одразу ж взявся до праці – заробляти на самостійне життя. Коли почалася війна – вирішив, що мусить захистити країну – подався у військкомат. На війну вдалося поїхати, аж з четвертої спроби.

– Мені знайомі казали – їдь краще за кордон, руки вдатні маєш, грошей заробиш. Я подумав, що і тут роботи багато, мої руки Україні більше потрібні, – каже Володимир.

24 березня 2014 року  потрапив до складу однієї з бригад  армійської авіації та вже за кілька тижнів вирушив на Схід. Був спочатку водієм, потім – старшим водієм, тепер – командир відділення.

– Матері казав, що у Дніпропетровську. Не хотілося, щоб вона нервувала, що я їжджу на передову.

Далі – чотири місяці у складі СЦКК від України. Волноваха, Гранітне, Новотроїцьке. Щоденні виїзди, ночівля на передовій, обстріли і знову розповіді рідним про службу в мирних містах.

– Щодня виїжджало три екіпажі. В кожному водій і три офіцери. Напрямки щоразу змінювалися. Ми вже знали, де і яка дорога прострілюється. Попереджали один одного. Коли приїжджали на місце, завжди розвертав машину, щоб у разі небезпеки можна було одразу звідти дременути. Бо відповідальність вивезти екіпаж – на водієві.

Володимир розповідає, що часом доводилося стояти добу-дві. Спостерігали, щоб правдиво все було зафіксовано і описано, в тому числі і з боку ОБСЄ. Але бездіяльно спостерігати за подіями і ніяк не допомагати нашим воїнам фізично для сержанта була справжня мука.

– Ми бачили, як росіяни риють траншеї, як прямо на позиції приїжджають міксери і заливають їх бетоном. Доповідали, нам казали – спостерігайте. Через два тижні з тих позицій нас починали накривати…

– Найгірше, що з нами постійно мали перебувати представники з російського боку. Коли ми жили в Волновасі, серед 15 українців з нами було два офіцери РФ – полковник і капітан. Так само як на тому боці, двоє наших представника постійно наглядали за росіянами.

Ходили ті офіцери у російському військовому однострої. Тому реакція місцевих досить прогнозована.

–  Їх намагалися покарати за дії їхньої держави на нашій території. Хтось допитувався, навіщо ви сюди приїхали, хтось прагнув дати в пику… Цих людей можна зрозуміти – загарбники прийшли, щоб зруйнувати їхній дім… Росіяни навіть в магазин без нашого супроводу побоювалися вийти… Та і з нами знаходячись на спільному просторі (кухня, душ, наприклад) намагалися не натрапляти зайвий раз на очі. Коли ми заходили – вони йшли геть… Ми чули, що вони були більше на нашому боці, хоч і представляли РФ. Розуміли все, що відбувається, і їм було соромно перед нами.

Але справжню службу, каже Володимир, відчув саме під час крайньої ротації. Осінь-зима-весна 2019-20 поблизу вітряного Широкиного, в бліндажах, окопах, особливо в дощ… по-іншому почав дивитися на тих, хто живе, а не просто гість на передовій.

Я зустрілася з «Дзідзьо» там, де до позицій ворога не більше ніж 200 метрів… Попри постійні добові чергування під постійні провокації ворога, укріплення окопів і бліндажів та ранковий дощ, хлопці дивували охайним зовнішнім виглядом та чистою, мов щойно випраною і попрасованою формою, гарним настроєм і бадьорим виглядом…

– Бо у нас тут і баня, і «барбершоп» і «капсули» для швидкого сну, як в японців, – як завжди жартує Володимир.

Удома на нього чекає дворічний син  Матвійчик та кохана дружина Галина. З якою знайомство також відбулося на відстані.

– Мій товариш дав мені номер своєї знайомої, каже: «Подзвони. Дуже добра дівчина і гарна. Зустрічався б сам, та вже маю кохану…» Я набрав номер. Далі знайомство, весілля, дитина…

– Не знаю, чому дружина погодилася зі мною зустрітися, адже їй не дуже подобаються військові. Вона просто терпіти не може, що я так надовго їду з дому та ще й на війну. Вмовляє звільнятися, як закінчиться контракт… Але… я вже звільнявся один раз. Рівно на три тижні: одружився, з’їздив на відпочинок і знову – підписав контракт.

Цього разу дружина також не знала, що коханий їде на війну. Думала, збирає речі на полігон.

– Зізнався куди їду вже у поїзді. Вона зразу в сльози, плач… погрози, що розведеться і поїде геть… Я її розумію. Матвійчику вже два з половиною роки. Я не бачив, як він почав говорити, ходити… Єдине, що заспокоює, що прийде час, і ходитиме він по мирній українській землі. І буде пишатися, що його тато також доклав до того свою працю.

P.S.

Наразі Володимир вже удома, де кохана дружина, батьки, син. А на сторінці у соцмережі – новий статус: «Найщасливіший батько у світі!»

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Британія оголосили санкції проти учасників іранської програми БПЛА

США та Велика Британія оголосили про нові санкції проти Ірану й учасників іранської програми БПЛА.

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Зведення з фронту, постачання зброї та техніки. Президент підбив підсумки щоденного селектору

Президент Володимир Зеленський на щоденній селекторній нараді заслухав доповіді про зведення з фронту, про графіки постачання зброї і техніки та комунікацію з партнерами.

Двоє підлітків вели ухилянтів перепливати Тису на гумових човнах

Двоє підлітків вели ухилянтів перепливати Тису на гумових човнах

Двоє 14-річних підлітків вели чотирьох чоловіків, які несли з собою гумові човни, адже планували перепливати Тису.

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

росіяни відправляють в атаки на Часів Яр найманців з інших країн: У ЗСУ розповіли подробиці

російські війська ведуть наступальні дії з метою окупації міста Часів Яр на Донеччині, проте зазнають втрат. ЗСУ вдалося взяти в полон кількох іноземних найманців із Непалу та Шрі-Ланки.

Партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot

Партнери по НАТО можуть поставити Україні шість систем Patriot

Від партнерів по Північноатлантичному альянсу Україна може отримати ще шість систем протиповітряної оборони Patriot.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій | Військова частина А0528

від 22000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Технік стартового і підйомно-транспортного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Оператор БПЛА Збройних Сил України

від 20500 до 124000 грн

Кам'янське, Дніпропетровська область

Гранатометник, помічник гранатометника

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Снайпер

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр