ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ця дівчина-курсант за 10 хвилин 90 разів піднімає дві 16-кілограмові гирі

Life story Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 22 Вересня 2020, 13:41

Знайомтесь − це Вероніка Гармаш, дворазова чемпіонка світу з гирьового спорту. А нині вона першокурсниця факультету радіотехнічних військ Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба.

− Усі мої нагороди поки що спортивні, − говорить курсантка. – Останні п’ять років активно займаюсь гирьовим спортом. За цей час я двічі ставала чемпіонкою світу та один раз здобула «золото» на європейських змаганнях серед юніорів.

Вероніка із невеличкого селища Просторе, що на Луганщині. Секція з важкої атлетики була чи не єдиним спортивним гуртком на декілька сусідніх населених пунктів Білокуракинського району.

− Батьки виховали у мене прагнення завжди бути найкращою серед найкращих. Адже у житті треба постійно розвиватися та рости, аби досягти певних успіхів і не бути, як кажуть, сірим мишеням. Перші ж заняття спортом надали мені впевненість у власні сили. Хоча мені тоді було лише 12 років, та я поставила собі за мету – неодмінно стати чемпіонкою і мені це вдалося, − розповіла дівчина.

Відтоді Вероніка щодня по 2-3 години займається спортом: піднімає гирі, гантелі, штанги та бігає по 2-5 кілометри. Перші перемоги, спочатку на районних змаганнях, а потім і в масштабах області – додали їй необхідних сил, щоб рухатися далі.

Тренер юної спортсменки та добрий наставник Володимир Чижевський розгледів у дівчині дух справжнього бійця, що притаманний всім чемпіонам. Тому поступово, маленькими кроками вів Вероніку на п’єдестал переможців.

− У 2018-му я поїхала до Полтави на Чемпіонат світу з гирьового спорту серед юніорів, − пригадує вона. – Дуже боялася, що покажу погані результати. Адже там були досить імениті спортсмени з 20 країн. Допомогла тоді проста порада тренера. Він сказав, щоб я забула про все і уявила себе у стінах рідного спортгуртка на Луганщині. Спробувала і… протягом 10 хвилин підняла однією рукою 140 разів 16-кілограмову гирю. Найближча суперниця із Узбекистану відстала на 40 разів. Так у 15 років я стала чемпіонкою світу і то було першою великою перемогою у житті, − говорить Вероніка.

Роком пізніше Чемпіонат Європи з гирьового спорту серед юніорів відбувся в Ужгороді.

− Ці змагання були ще запеклішими, ніж попередні, бо там було представлено аж 27 країн. Про деяких своїх суперників я читала в Інтернеті, а інші – були моїми кумирами. Знову уявила себе у тихій залі спортгуртка і знову перемогла. Протягом 30 хвилин 230 разів підняла гирю вагою 16 кілограмів. При цьому, я на 30 разів обігнала італійку, яка після завершення змагань потиснула мені руку та пообіцяла колись мене перемогти, − розповіла курсантка.

Навесні цього року українка вдруге стала чемпіонкою світу під час онлайн-турніру з гирьового спорту. Тут вона вже виступала із дорослими спортсменами у ваговій категорії «до 58 кілограмів».

− Через карантинні обмеження гирю я піднімала вдома у присутні міжнародних судів-спостерігачів. Як мені сказали, я була наймолодшою учасницею серед жінок усіх категорій. У підсумку: 90 разів підняла дві гирі по 16 кг всього за 10 хвилин. Тут відрив від суперниць був невеликим, але достатнім для імпульсу, щоб готуватися до наступних зустрічей на помості, − прокоментувала перемогу дівчина.

Всього за час занять спортом Вероніка брала участь у понад 60 змаганнях різного  масштабу, а в 15 років уже стала майстром спорту.

Після закінчення школи одним із варіантів, де я планувала здобувати освіту  − був військовий виш. Я націлилась на університет Повітряних Сил зважаючи на те, що тут потужна команда гирьовиків і класна спортбаза. Рекомендував вступати саме у цей вуз і тренер збірної команди з гирьового спорту Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба працівник ЗС України Борис Смірнов.

− Я ніч не спала, переговорила із батьками, спитала поради у тренера Володимира Васильовича. Він сказав, що це великий шанс розвиватися далі та впускати його буде помилкою. Я набрала хорошу кількість балів на ЗНО і згодом вступила на перший курс факультету радіотехнічних військ, щоб стати військовим метрологом.

До речі, під час первинної військово-професійної підготовки Вероніка познайомилася з однокурсниками, які також займаються важкою атлетикою. Відтепер разом рухаються до перемог на військових полігонах та у спортзалах.

За словами курсантки Гармаш, у польову таборі завжди знаходить час, щоб позайматися із «залізом». Так, під час останнього конкурсу талантів серед першокурсників посіла перше умовне місце за показовий виступ із гирями.

− У жовтні, до Дня захисника України, відбудеться турнір із гирьового спорту серед військовослужбовців ХНУПС. Тож потрохи готуюся до цього першого змагання серед військових. А наприкінці року планую брати участь у чемпіонаті Збройних Сил України. Також попереду буде й чимало Всеукраїнських та міжнародних змагань. Тому мені тренуватись та тренуватись…. Наразі я щаслива, навчаюсь військовій справі  та далі займаюсь спортом, − підсумувала майбутній офіцер-метролог.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Війська рф обстріляли Сумщину з артилерії, є поранені

Вдень 23 квітня окупанти, застосовуючи заборонені міжнародним правом методи ведення війни, з території російської федерації з артилерії обстріляли цивільну інфраструктуру Шалигінської громади Шосткинського району.

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Генсек НАТО: Активно працюємо над тим, щоб надати Україні більше систем ППО

Країни Північноатлантичного альянсу працюють над постачанням Україні додаткових систем протиповітряної оборони, в тому числі Patriot.

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровщиною збили ворожий «Орлан»

Над Дніпропетровським районом увечері 23 квітня Повітряні сили збили російський безпілотник «Орлан-10».

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Данія виділяє 420 млн євро на відбудову та підтримку критичної інфраструктури України

Україна та Данія уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо довгострокової співпраці та відбудови України.

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

МЗС пояснило, як діятимуть обмеження на консульські послуги для чоловіків призовного віку

Міністерство закордонних справ відповіло на поширені питання щодо тимчасових обмежень у прийнятті нових заяв на надання консульських послуг.

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Володимир Зеленський: Наше виробництво має щомісяця відчутніше доповнювати постачання зброї від партнерів

Президент України Володимир Зеленський наголосив на необхідності збільшувати власне виробництво зброї на додачу до допомоги західних партнерів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 23000 до 123000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Офіцер штабу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Нікополь

Старобільський РТЦК та СП

Оператор взводу радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Кухар, молодший інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Бухгалтер

від 21000 до 22000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ