ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як на Львівщині учасники бойових дій організували будівельний бізнес

Life story Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Серпня 2020, 10:39

Майже на роздоріжжі, що веде до населених пунктів Солонка та Наварія неподалік від Львова, впадає в око нетиповий будинок — зі скла, дерева й сандвіч-панелей. Він немов з іноземного кіно, ніби з якогось фешенебельного району перенісся у просторі й постав серед українського поля. Сам-самісінький… До речі, він і справді має іноземне, точніше німецьке, коріння, а збудували його колишні учасники бойових дій — члени ГО «Ветеранська спілка воїнів АТО».

«Хочеш бути успішним — роби ексклюзив!»

Вони познайомилися хто де: хтось під час служби в частині чи виді Збройних Сил, хтось під час відряджень і ротацій у район АТО/ООС, решту звели докупи дружні стосунки чи випадок. Проте всіх їх об’єднує одне: крім того, що всі захищали країну в різний період і в різні ротації, вони хочуть жити в чудовій державі — добре жити, працювати й давати можливість розвитку й самореалізації іншим, зокрема побратимам.

— Для прикладу, я у 2018 році звільнився з посади командира окремої військової частини повітряного командування «Захід». Перед цим воював на Сході у складі зведеного підрозділу Повітряних Сил «Дика качка». Спочатку виникла ідея створити громадське об’єднання воїнів АТО, а в лютому цього року організували на базі спілки підприємство з виробництва клеєного бруса та будівництва з нього за фахверк-технологією сучасних будинків, — розповів голова об’єднання полковник запасу Ігор Чікін.

Чому виникла ідея започаткувати такий бізнес? Ігор Володимирович назвав кілька причин. Перша — хочеш бути успішним, роби щось ексклюзивне, чого немає на ринку регіону. Друга — учасникам АТО виділяють ділянки, де можна втілювати такі проєкти. І третя — ці будинки чи котеджі, за відповідної урядової програми й підтримки держави, можна будувати як інвалідам війни, так і безквартирним військовим. Варіантів чимало, потрібно лише показати себе, а в цьому випадку — реалізувати й збудувати перший наочний взірець.

Стартовий капітал — вільні кошти учасників проєкту

Є ідея, а де взяти кошти?

— Стартовий капітал загальний. Скидалися всі, хто які вільні кошти мав. Я, наприклад, вклав свою вихідну допомогу, — продовжив розповідь Ігор Чікін. — На ці кошти орендували цех, закупили вживані станки для обробки деревини, на них робимо брус і заготовки-комплекти, потрібні для зведення готової конструкції.

Як розповів співзасновник підприємства волонтер і учасник АТО Роман Саврук, перший будинок, зведений спілчанами, постав на землях, які у 2017 році виділила Львівська ОДА власне для учасників бойових дій.

— Це так зване урочище «Старий кар’єр». Тут держава виділила 40 ділянок по 10 соток кожна. На цій землі і виріс цей перший і, переконаний, не останній будинок. Він наразі є нашою візитівкою. Ми запланували його як виставковий варіант і хочемо зробити тут свій офіс. Буде дуже зручно і нам, і потенційним клієнтам, — зауважив Роман Саврук.

У будинок-конструктор можна вселитися за 45 днів від початку будівництва!

У тому, що такі будинки зацікавлять земляків, Роман і його партнери не сумніваються. Бо будинок за фахверк-технологією має чимало переваг, як-от: швидкість спорудження, використання екологічних матеріалів і сучасних технологій, вартість і понад столітня історія впровадження в таких передових країнах, як Німеччина та Фінляндія.

— Ці будинки ставлять не на фундамент, а на палі. Каркас збирають з дерев’яного бруса й обшивають сандвіч-панелями з пінополіуретану. У ньому застосовано систему рекуперації повітря, яка працює як на підігрів будинку, так і на його охолодження. Якщо порахувати час, який знадобився на зведення цього конкретного будинку, то два дні пішло на забиття паль, 7-8 днів збирали корпус, потім два дні ставили сандвіч-панелі й один день вікна. Якщо сьогодні почати будівництво, то за 45 днів його можна здати «під ключ», — розповів інший співзасновник компанії підполковник запасу Віктор Місюра, демонструючи будинок ззовні й зсередини.

Дім за ціною квартири. Реально

Щодо вартості такого житла, то, за словами співрозмовників, цей будинок у майже сто квадратних метрів обійшовся, як середня двокімнатна квартира в обласному центрі.

— Перевага такого будинку для інвалідів війни з проблемами опорно-рухового апарату очевидна: прибудувати пандус, і людина спокійно виходить з обійстя і займається роботою біля будинку й по господарству, — говорить Роман Саврук. — Ми хочемо, щоб держава зацікавилася такою перспективою, з одного боку для ветеранів війни, які хочуть працювати, з другого — для інвалідів війни, які потребують житла, й кошти на яке для цієї категорії громадян виділяють.

На сьогодні на підприємстві працює п’ять осіб, які отримують заробітну плату від 6 до 15 тисяч гривень. Коли діло піде й будуть замовлення, штат працівників збільшиться, як і ростиме платня. Засновники підприємства вірять у своє майбутнє. Вже є близько десяти перспективних замовників на фахверк-будинки від підприємливих учасників бойових дій.

У їхніх планах — закупівля спецобладнання для сушіння деревини, що суттєво здешевить основний матеріал для зведення таких будинків. І, безперечно, сприятиме розвитку справи.

Проте найголовніше — саморозвиток, бажання подальшої самореалізації та допомога побратимам, які не знають, куди піти й хто може зрозуміти їхні важкі спогади про війну.

Фото автора.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіциту електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення військовослужбовець

від 22000 до 125000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інспектор прикордонної служби, оператор БПЛА

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Стрілець-зенітник (128 окрема гірсько-штурмова Закарпатська бригада)

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Кухар

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Машиніст бульдозера, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Кропивницький

Військова частина А3406

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267