ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вектори змін у підготовці військових журналістів 1990-х та 2020-го

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 4 Серпня 2020, 12:40

Молоді лейтенанти після закінчення вищих військових навчальних закладів поповнили лави Збройних сил. Військові виші готують офіцерів за різними спеціальностями, готують вони і військових журналістів. АрміяInform вирішила дослідити, якою була підготовка фахівців військових медіа 30 років тому і якою вона є нині.

– Майже 30 років тому я закінчив Львівське вище військово-політичне училище за спеціальністю «військовий журналіст». Тоді тільки у Львові нас готували для всього СРСР, тому навчали 50 курсантів. Вже після розпаду Радянського Союзу зосталося лише 20, – розповідає військовий журналіст полковник Тарас Грень.

Львівське вище військово-політичне училище готувало журналістів як командирів роти. Військовий вишкіл полягав у вмінні нести військову службу, водити бойові машини, стріляти з усіх видів зброї. Училище готувало курсантів морської роти, які в майбутньому ставали офіцерами ВМС, досконало вивчаючи кораблі та катери.

– Кожні 2 місяці відбувалися виходи на Яворівський полігон, де ми організовували польові газети, висвітлювали наші успіхи під час копання окопів, водіння танків, тодішні радощі й невдачі. Коли поверталися в училище, то щотижня працювала змінна чергова редакція й ми випускали газету «Политработник», – ділиться спогадами Тарас Грень.

Наразі в Україні військових журналістів готує Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Кафедра створена у 2015 році й випускає військових журналістів та пресофіцерів. Навчання інтегроване – курсанти вивчають військові дисципліни та разом із цивільними студентами опановують журналістські навички. Військового журналіста готують п’ять з половиною років. Перші три курси вони стажуються на посадах командирів взводів і рот. Практика в подальші роки спрямована на підготовку офіцера безпосередньо на Центральній телерадіостудії Міністерства оборони України, в інформаційних редакціях та відділеннях Інформаційного агентства МОУ, бригадах та військових частинах.

– Ми вивчаємо такі навчальні дисципліни, як-от «Основи історії і практики військової журналістики», «Менеджмент та маркетинг військових ЗМІ», «Райтинг-рерайтинг». Всі вони навчають нас необхідним для військового журналіста навичкам, враховуючи досвід АТО/ООС на Сході України. Це дуже важливо, що вивчення предметів побудоване на реальному досвіді війни, яка, на жаль, триває на Донбасі. Викладачі хочуть, щоб ми виходили вже повноцінними, готовими спеціалістами, які працюватимуть для захисту національного інформаційного поля він гібридних нападів агресора та підніматимуть рівень довіри й авторитету армії, – ділиться враженнями від навчального процесу курсантка 4-го курсу Катерина Щербина.

– Журналістика стрімко розвивається, можна готувати за три роки молодшого офіцера, але він повинен жити та вболівати за українську армію і бути патріотом. Журналістика – це нелегка професія, далеко  не кожен може стати ефективним журналістом, – зауважує Тарас Грень. – Потрібні люди, які вміють подати інформацію, історію, розкрити тему, створити інформаційний привід, здобути ексклюзив, якісно співпрацювати з пресофіцерами бригад, аби створювати адекватний імідж війську. Вони зобов’язані мати високу військову та журналістську підготовку. Навіть я, маючи 30 років служби, не вважаю себе професіоналом, оскільки я більше репортер. Прагну розбиратись і в аналітиці, бо там потрібно заглиблюватися в тему, що обумовлює зовсім  інше подання матеріалу.

Олена Гаврилюк

Читайте нас в Telegram
Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Чернігівщина отримала техніку для розчищення завалів

Програмі розвитку ООН в Україні (UNDP) передала шістьом громадам Чернігівщини спецтехніку для розчищення завалів та переробки відходів руйнувань, а також для транспортування та збору твердих побутових відходів.

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

«Історії тих, хто обрав боротьбу»: Мистецький арсенал та Стратком ЗСУ анонсували спільний проєкт

Мистецький Арсенал та Управління стратегічних комунікацій Генерального штабу Збройних Сил України повідомили про програмне партнерство.

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Звільнені з полону тепер матимуть право на демобілізацію

Новий закон про мобілізацію містить норму, яка передбачає, що звільнені з ворожого полону українські Захисники та Захисниці мають право на демобілізацію.

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівщини окупанти розстріляли машину з хлібом

На прикордонні Чернігівської області росіяни атакували водія автомобіля, який привіз хліб у місцевий магазин.

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Міноборони активно працює над Стратегічним оглядом оборонних закупівель Україна-НАТО

Виконуючий обов’язки директора Департаменту політики закупівель Міноборони України Гліб Канєвський зустрівся з Директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Володимир Зеленський про атаку по аеродрому в Джанкої: Окупанти зазнали болісних втрат

Президент України Володимир Зеленський прокоментував атаку по військовому аеродрому в тимчасово окупованому місті Джанкой у Криму, унаслідок якої знищені системи С-400, РЛС і пункт управління засобами ППО російської армії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стаpший pозвідник-опеpатоp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Сержант із матеріального забезпечення, військовослужбовець

від 23500 до 58500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Водій (кат. С, С1)

від 28000 до 36000 грн

Київ

Військова частина А3628

Стаpший навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Навідник БТР/БМП

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Водій кат В

від 21000 до 121000 грн

Миколаїв

1 відділ Сватівського РТЦК та СП