ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Система LASERTAG: навчання воїнів без набоїв…

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 27 Серпня 2020, 19:31

АрміяInform продовжує розповідати про різноманітні системи підготовки військовослужбовців ЗСУ. Сьогодні мова піде про LASERTAG — систему, що дає змогу імітувати бій та тренувати навички у стрільбі. Застосовують її для багатьох видів зброї. Навіть для танків.

У цьому ж матеріалі ми розповімо, як можна з допомогою LASERTAG учити та тренувати бійців, використовуючи стрілецьку зброю.

На якій відстані можна «знешкодити» противника, на якій місцевості використовують систему та які вона має переваги? На ці та інші запитання кореспонденту АрміяInform погодився відповісти сержант-інструктор циклової комісії тактико-спеціальної підготовки Навчального центру розвідки, що входить до складу Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Олександр Кандзюба.

«Як викладач я виставляю систему на 2 влучання з автомата
в одну людину, щоб вона вважалася «вбитою»

— Раніше, коли ми ще відпрацьовували вправи із холостими патронами, завжди наприкінці тренування були дискусії між учасниками двох команд-суперниць, хто в кого влучив чи не влучив, хто «вбитий», а хто «поранений». Врятувала таку ситуацію одна з вітчизняних компаній, яка виготовляє й постачає нам техніку для системи LASERTAG. Тепер ніяких дискусій не виникає: є влучання — пристрій на учаснику тренування (дивіться на фото. — Ред.) світиться, — розповідає Олександр.

За його словами, все це стає можливим завдяки портативній точці роздавання Wi-Fi.

— На планшеті керівника заняття встановлюють відповідну програму. На кожному комплекті зброї є свій номер, відповідно на планшеті за номерами учасники діляться на дві команди. Також програма дає змогу виставити кількість влучань, щоб противник вважався «вбитим». Наприкінці заняття на планшеті можна побачити повну статистику «бою», — підкреслює сержант-інструктор.

Він додає, що комплект, який надягає на себе учасник тренування, містить у собі нашоломник і «розгрузку» — назвемо її так, бо схожа.

— Також на автомат надягається спеціальний блок, з якого подається лазерний імпульс «пострілу». Зона ураження — від пояса до голови. Бо якщо у реальному бою людині влучили в ногу, то вона може вижити… Як викладач я виставляю систему на 2 влучання з автомата в одну людину, щоб вона вважалася «вбитою».

Олександр Кандзюба наголошує, що тренування можна проводити й без Wi-Fi з’єднання.

— Усе те саме відбуватиметься, за винятком того, що в планшеті не відображатиметься статистика «бою». Зазвичай так ми робимо, коли працюємо далеко в лісі. Або якщо я знаю, що за умовами вправи один підрозділ має повністю знищити інший, то Wi-Fi теж не потрібен: я і так бачу, що всі «миготять», тобто вони «вбиті».

Для занять із системою LASERTAG підходить лісостеп, степ зі смугами лісу та будівлі. В останньому випадку можна відпрацьовувати вправу «Захоплення будинку».

Компанія, що виготовляє LASERTAG, тримає зв’язок з навчальним центром і залежно від зауважень користувачів удосконалює систему

— Відстань, з якої робитиметься «постріл» залежить від бійця, від того, як добре він стріляє. Середня, яку ми використовуємо: 450 метрів, коли можна цілитись у силует. Якщо ж ти працюєш на відстані 100–250 метрів, то маєш цілитись у датчик для напрацювання більш прицільної стрільби.

На запитання, які переваги LASERTAG, інструктор відповідає так:

— Компанія, яка виготовляє та поставляє нам комплекти для цієї системи, постійно на зв’язку. Телефонують, питають про стан їхнього обладнання, чи все з ним добре? В першій партії, яку нам надіслали, були недопрацювання. Ми компанії-виробнику про це повідомили. І в другій партії вони ці недоліки виправили. По третій партії — так само: всі наші побажання теж врахували, — зазначає Олександр Кандзюба.

Він розповідає, що для тримання хоча б 25 комплектів LASERTAG у себе в частині потрібна окрема кімната.

— Комплекти треба постійно заряджати, на таку кількість має бути близько 10 розеток у приміщенні. Заряджати потрібно — шолом, жилет і магазин автомата. Бо в магазині є акумулятор, який забезпечує звук справжнього пострілу, якщо ми не використовуємо холості набої. Окремо заряджається блок, який вішається на автомат. Цей блок передає лазерний сигнал «пострілу». Потребує зарядки і Wi-Fi роутер та ретранслятори для роздачі.

Відгуки військових, які вже користувались LASERTAG, різняться.

— Половину задовольняє система, інша половина каже, що краще тренуватися та використовувати звичайні холості набої. Але це залежить від специфіки. Якщо я, наприклад, спецпризначенець, то у мене більш скритна «робота», і для мене воно, дійсно, не дуже цікаво. Якщо ж це піхота, розвідники, навіть якщо це танкісти, і якщо це виконання тактичних завдань, то LASERTAG якраз добре підходить їм для тренування, — підсумував сержант-інструктор циклової комісії тактико-спеціальної підготовки Навчального центру розвідки Олександр Кандзюба.

Фото надані Олександром Кандзюбою та пресслужбою Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Військовослужбовець (Збройні Сили України) у Заліщики

від 20000 до 75000 грн

Суми

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Бойовий медик взводу, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Майстер-акумуляторник відділення ремонту та зарядки акумуляторних батарей

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Механік-електрозварник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Мінометник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область