ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«На Східному фронті є зміни». Волонтерка написала книгу про невигадану війну

MilitaryArt Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 20 Серпня 2020, 15:37

«На Східному фронті є зміни» — це не зведення про нинішню ситуацію на Донбасі. Це назва нової книги про війну української волонтерки Ганни Ручай, яка тривалий час їздила на передову, щоб підтримати та допомогти нашим воїнам.

Привертає увагу назва книги. Бо відразу акцентує на запитаннях — як розвиваються події на передовій, як живуть там воїни. У цьому контексті книга перегукується з ремарківським однойменним романом «Час жити і час помирати». Так само як і у Ремарка, тут є війна, «втрачене покоління», яке зрештою знаходить сили, щоб віднайти себе. Але є одна суттєва відмінність. Ремарківське «втрачене покоління» намагається знайти себе після війни, а у Ганна Ручай покоління, «втрачене» у мирний час, знаходить себе не після, а саме під час війни.

Так книга по-ремарківськи доторкається до серця, розуму, почуттів — такий відгук-рецензію на книгу зробила адміністраторка спільноти «Книги про війну» Ганна Скоріна.

Головний персонаж книги «Росава» — такий собі пересічний хлопець, навіть скоріше невдаха: абияка робота без перспектив чи амбіцій, лише щоб були хоч якісь гроші, невдале особисте життя, в минулому — проблеми з міліцією… Тобто не живе — існує. Але почалася війна. Хлопця призивають до армії… І саме тут спрацьовує його внутрішній стрижень. Він розкривається, із «сірого» хлопця постає справжній чоловік. Тож можна побачити, як людина попри сумніви, сум’яття, недовіру знаходить себе. А також однодумців, які стають друзями та побратимами. Ці люди в мирному житті, можливо, ніколи б не перетнулись, а якби й так, то навряд чи стали б друзями. Різні цінності, погляди, світосприйняття. Але війна змінила все. Буденні клопоти, дрібні переживання у воєнних реаліях стали неважливими. Люди постали перед собою й іншими такими, якими є насправді. Зрозуміли, що здатні на вчинки, які у глобальному масштабі були б непомітними, проте тут, тепер, перед нами і заради нас — є геройськими.

Можливо, читаючи цю книжку, комусь буде нелегко сприйняти її, оскільки, як і всі книги про війну, вона навертає на роздуми. Проте, розпочавши читати, вчитавшись, більшість приросте до тексту, задаючись одними й тими ж питаннями: що ж далі? Як у них там сьогодні? Це як насправді спостерігати за чиїмсь життям, долею, чекати на звістку від людини, яка нині на війні. Бо тут герої не тільки живі, вони справжні. Всі персонажі існують насправді, не вигадані, просто по-іншому названі. Вони — втілення людей, їхніх історій та ситуацій, які почула й побачила авторка книги Ганна Ручай під час волонтерських візитів на Донбас. На сторінках книги письменниця розказала про все те, що їй зустрілось, назбиралось та осіло в серці й душі.

Загалом розуміння того, що читаєш невигаданий роман, загострює сприйняття, змушує переживати, усвідомлено переосмислювати прочитане…

Такі романи, що пишуться не про вигадане чи абстрактне, а про справжнє, реальне, чесне — для нас і про нас — певно найцінніші. Тож їх варто прочитати!

Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор засобів РЕР

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Снайпер-розвідник

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Командир відділення-командир машини, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область