ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Молодий дід Льошка

Прочитаєте за: 5 хв. 7 Серпня 2020, 20:44

Оповіданнячко

Про «дідівщину» допризовник Льоха Сивий наслухався легенд і міфів більше ніж достатньо.

І від діда, і від батька, що колись, ще за царя Гороха, строкову тягли.

Розповідав дід Матвій, а батько тільки підтакував та головою кивав, що проникла ця зараза до армійських лав відтоді, як дозволили хлопцям з легким кримінальним минулим віддавати свій чоловічий борг матері-Вітчизні. От і занесли ті «орли підворіття» до нелегких солдатських буднів найрізноманітнішу заґратну романтику — з її «буграми», з холуями-шнирями  й зі всією «понятійною» наволоччю.

Та ще й, крім дідівсько-батьківських мемуарів, ровесники оливи до вогню долили. Он Миколка Рябченко, котрий не так давно на «гражданку» повернувся, яких тільки небилиць не понарозказував.

Жахіття! І під ліжками у казармі після відбою він у протигазі повзав за повної бойової екіпіровки,  і чоботи «служивим» до кришталевого блиску чистив, і таке інше, і подібне.

І чого, словом, тільки з тим Миколкою-дембелем не було, аж дивно, як він лиш вижив і взагалі вернувся додому живим-здоровим без жодної подряпини.

Слухав те все старшокласник Льошка й тільки про одне міркував: «Е ні! Я тим дідам-бусурманам просто так не дамся. Ніколи не дочекаються від мене подібного “сервісу”. Ми ще побачимо, хто кому — салага!»

Тож перестав Льоха після тих семи мішків гречаної вовни, набалаканих йому дембельських спогаданок, марнувати свій час. Почав серйозно готуватися до служби в армії. Для початку записався на секцію дзюдо, хоча й доти ніколи не ходив серед ровесників у слабаках і в школі з фізкультури хизувався тільки найвищим балом.

«Так буде з кожним, хто тільки натякне, що я салага… — повсякчас грізно думав Льошка, затято відпрацьовуючи борцівські прийоми на ганчір’яному опудалі. — Кидок… ще раз кидок… і потрійна підсічка… з переворотом противника “пикою в підлогу”».

Але після піврічних занять прийшов Льоха до невтішного висновку, що для власного самоствердження в майбутньому армійському колективі опанування самим тільки дзюдо йому замало. Тим паче Миколка на чергових «ветеранських вечорницях» розповідав, що сучасному солдатові без фізичної витривалості в армії й до обіду не прожити. Спробуй тільки без належної підготовки багатокілометровий крос з повною викладкою пробігти. На перших же трьохстах метрах тебе попід руки поведуть!.. Ганьба!..

А витривалість, на тверде переконання Льошки, може дати тільки заняття важкою атлетикою й біг… Тож, не кидаючи секцію дзюдо, записався кандидат у солдати Льошка ще до двох секцій — п’ятиборства та у тренажерку.

Але й на цьому не зупинився. Оскільки той же Миколка говорив, що кожен «дід» в армії стріляє не гірше за індіанця Чинганчука, то Льошка геть зовсім ущільнив вільний від тренувань час і про всяк випадок подався ще й до стрілецького тиру.

…Ішов навесні Олекса Сивий до армії не якимось там хлопчиком-мазунчиком — у нагрудній кишені його цивільного піджака лежала чи не ціла дюжина всіляких сертифікатів та «палітурок» про спортивні розряди й досягнення. І, слухаючи на плацу збірного пункту врочистий марш, він тихенько смакував той момент, коли зможе гідно захиститися від тих, хто за рік чи півтора служби в армії раптом встиг передчасно «зістаритись»…

Проте у військовій частині, куди для подальшого проходження строкової служби прибув бритоголовий молодий боєць Льошка, сталося щось неочікуване. На першому ж кросі та перших вогневих і всіх інших перших «підготовках» він видав разючий результат.

— Рядовий Сивий, — у перерві між фізичними заняттями, вирячивши очі, як на восьме диво світу, поцікавився в нього командир взводу, — Ви часом не вдруге до армії служити потрапили?!. Може, військкомат вашу особову справу не на ту полицю поклав?! Га?!. З таким фізичним тонусом вас хоч сьогодні на всеармійські змагання посилай… Завдяки вам наша бригада посяде на них перше місце…

І пішла-покотилася слава про бравого новобранця Олексія Сивого, що називається, по всіх ротах, батальйонах, полках, бригадах і командуваннях. Та ще й так, що «діди» ротні Льоху-молодця без усяких «вступних внесків» та іспитового терміну до себе у «пенсійний фонд» нараз зарахували…

І служив би Льоха — як сир у маслі купаючись… Ніхто б йому і слова кривого ніколи б у відповідь не сказав. Бо і кулак міцний має, і до кулака, як кажуть…

Якби не гукнув його по тій гучній славі до себе на розмову після відбою замкомвзводу старший сержант Павло Смаливус:

— Знаєш, друже Льохо, — звернувся він мало не на рівних, — у нас тут ротний хороший звичай завів: кожен, як ми кажемо негласно, «дєд» над молодим воїном, як над рідним молодшим братом, шефство бере. Будеш перші пів року «молодняку» в усьому допомагати. І тут уже — вибачай, бо вряди-годи доведеться тобі і спорядження добрий десяток кілометрів за «молодим» потягати, і окопчик йому затишний десь у мерзлому полі допомогти вирити, і ґудзик коли-не-коли пришити, щоб охайним був, і берці на ранок до шикування у нього щоб блищали… І мало чого ще «там» молодий солдат не знає та не вміє. І не дай тобі Боже солдата-першачка хоч чимось скривдити. Високе звання «дєд» в армії, знаєш, — зобов’язує!..

Марко Бувалий

Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БпЛА квадракоптерного типу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Стрілець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Стрілець-зенітник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Водій до військової частини А1836

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Оператор (пілот) БПЛА

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Розвідник

від 22000 до 50000 грн

Шостка

Військова частина 3022 НГУ